SvDF21: Jens Lapidus

Säg ”Snabba cash” och alla vet att det handlar om Jens Lapidus, juristen som tog med sig verkligheten in i böckerna. Ett antal storsäljande böcker, flera filmer och TV-serie har det blivit, och nu även ett besök på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 10-12 november!

Jens Lapidus är född 1974 i Hägersten och växte upp i Stockholmsstadsdelen Gröndal. Efter Frans Schartaus gymnasium blev det universitetsstudier i idéhistoria, medie- och kommunikationsvetenskap, nationalekonomi och praktisk filosofi men framför allt utbildade han sig till jurist vid Stockholms universitet och i London. Efter tingstjänstgöring i Sollentuna arbetade han som biträdande affärsjurist på advokatfirman Mannheimer Swartling åren 2004–2007 och därefter som advokat på Försvarsadvokaterna under drygt tio år. Under dessa år fick han stor insyn i Stockholms kriminella värld vilket var en viktig plattform för vägen in i författarskapet.

2006 debuterade han med Snabba cash som möttes av enorm uppmärksamhet. Med en del inspiration från amerikanske James Ellroy skapade Jens Lapidus en ny och egen hårdkokt genre där vi som läsare får komma riktigt nära den samtida kriminalitetens människor och inte minst fanns här också ett nytt språk, gangstervärldens språk. Snabba cash har sålts till över trettio länder, däribland USA och England, och filmatiserats i regi av Daniel Espinosa. Även uppföljarna i serien Stockholm Noir sålde stort i många länder och filmatiserades med stor framgång. 2021 kom TV-serien Snabba cash på Netflix i en helt ny version, med nya karaktärer och ett nytt brutalt Stockholm.

Trots succén som författare fortsatte Lapidus ändå som advokat ända fram till april 2017 då han utträdde ur Advokatsamfundet och lämnade byrån Försvarsadvokaterna för att på heltid fokusera på skrivandet.

2012 inledde han trilogin Top Dogg där paret Emily och Teddy finns i centrum. 2020 debuterade Lapidus som barnboksförfattare tillsammans med Gustaf Lord. Dillistaligan är fartfylld och rolig läsning för lågstadieåldern.

Och nu finns alltså senaste romanen Paradis City ute, ett helt nytt steg i Lapidus framgångsrika författarskap.

Utgivna böcker:

Spänning för vuxna:

 • 2021 Paradis city
 • 2017 Top Dogg (Top Dogg 3)
 • 2015 STHLM Delete (Top Dogg 2)
 • 2014 VIP-rummet (Top Dogg 1)
 • 2011 Livet deluxe (Stockholm Noir 4)
 • 2009 Gängkrig 145 (Stockholm Noir 3, serieroman illustrerad av Peter Bergting)
 • 2008 Aldrig fucka upp (Stockholm Noir 2)
 • 2006 Snabba cash (Stockholm Noir 1)

Barnböcker (illustrerade av Gustaf Lord):

 • 2021 Zombiekuppen (Dillstaligan 4, med Hedda Lapidus)
 • 2021 Poolkuppen (Dillstaligan 3, med Hedda Lapidus)
 • 2020 Juvelkuppen (Dillstaligan 2)
 • 2020 Konstkuppen (Dillstaligan 1)

Länkar: