Recension: Islossning av Arne Dahl

En av Sveriges mest lästa deckarförfattare avslutar (kanske) serien om Berger & Blom med att överträffat sig själv med ett enastående personbästa, tycker vår recensent. Boken kom ut drygt två månader innan Arne Dahl kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2021.

Dags för ett mästarmöte när giganten Arne Dahl kommer ut med Islossning, den femte och sista (?) boken i serien om Sam Berger och Molly Blom. Den här gången handlar det om den eviga drömmen om det eviga, eller i vart fall mycket längre, livet. Ett originellt och intressant tema, en spännande fiktion med stabil och verklig förankring i en livsförlängande storindustri på hela skalan från klok hälsovård till mer vansinniga vanarter (det är inte så svårt att gissa vilka delar av den skalan som den här författaren ägnar sig åt). Liksom den förra boken, Friheten, bär titeln med sig en överraskande twist som inte ska avslöjas här. Det som däremot ska avslöjas är det föga överraskande faktum är att detta är spänning i världsklass.

Inledningen rör sig mycket riktigt under vårvintern, islossningens tid i Stockholms olika vatten. Söndag förmiddag den femte mars hittas en äldre död man på en strandkant på norra Färingsö, uppenbarligen mördad; mängder av knivhugg som tyder på våldsamt raseri. Den döde mannen kan inte identifieras, har inga handlingar alls på sig och stämmer inte in på någon som finns i registret på försvunna personer.

Femte april sker ett till mord – och ytterligare ett mord femte mai.

Deer, alltså kriminalkommissarie Desiré Rosenkvist, har nu tre döda kroppar som hittats på olika platser vid Mälaren och i skärgården. Offren har inte kunnat identifierats, de har dödats på olika sätt och det finns inget samband mellan dåden som utreds av olika polisdistrikt. Med Deer anar samband och vill ha en samordnad utredning som kanske kan förhindra att en till död kropp kommer att hittas femte juni. Men hon möts av stark motvind i polishuset och söker hjälp av vännerna Sam Berger och Molly Blom. Så drar det hela igång med full fart. Pusselbitarna blir bara fler, allt mer osannolika, och hoppet om att de skulle kunna sammanfogas till en begriplig bild känns allt mer avlägset.

Berättarperspektivet cirkulerar främst mellan Deer, Molly och Sam men delas också med en anonym gärningsman och dessutom historiska kapitel om en händelse för länge sedan. En ganska vanlig berättarteknik som dock hanteras ovanligt skickligt. Språket är som vanligt bländande när texten kommer från denna författare. Intrigen växer samtidigt som seriens huvudpersoner återigen hamnar i livsfara. Spännande är bara förnamnet, läsaren bläddrar febrilt vidare.

Arne Dahl har alltid varit högt rankad i grenen originella och innovativa komponenter med osannolika och makabra inslag, både händelser och karaktärer, men den här gången har han överträffat sig själv med ett enastående personbästa. Eller bästa förresten; ibland under läsningen hör jag mig säga till mig själv: ”Men snälla! Inte det också ovanpå allting annat!”, men det övergår hela tiden till ett förtjust fnitter från en luttrad och härdad spänningsläsare. Dessutom imponeras läsaren av författarens research kring många komponenter av helt olika slag, från tekniska detaljer till avancerade metoder för ekonomisk brottslighet. Däremot finner jag till min sorg färre av de mer litterära finesser som han kryddat tidigare delar av serien om Sam Berger och Molly Blom med.

Nyfikenheten på vad som ska komma härnäst från Arne Dahl är stor. Det sägs att den här serien nu är slut, men osvuret är bäst. Jag har tjatat på honom om att han borde slå samman sina två personas till något nytt och genrebrytande under författarnamnet Jan Dahl men det tror jag att han högaktningsfullt struntar i, med all rätt, och i stället går sin alldeles egen väg varthän den än kan leda. Det har han visat sig vara en strålande expert på. Det enda jag vet är att jag kommer att följa efter.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Islossning
  • Författare: Arne Dahl
  • Utgivningsdag: 2021-09-01
  • Förlag: Bonniers
  • Antal sidor: 408

Länkar: