SvDF21: Susanne Fellbrink

Eventarrangör, artist, körledare, låtskrivare och sedan 2020 även produktiv deckarförfattare. Susanne Fellbrinks CV är inte den kortaste men på Svenska Deckarfestivalen kommer hon givetvis att prata om sina deckare, som tar avstamp i musik- och artistbranschen.

Susanne Fellbrink är född 1966 och hela hennes liv har präglats av berättande, främst genom musik i många olika former men nu också genom längre texter i bokform. I Susannes mysthrillers får vi möta hennes alter ego Cilla Fallander; hittills finns tre böcker ute i handeln och snart kommer den fjärde. Hela tiden har hon verkat med en bas i Sundsvallsregionen där hon också är välkänd som arrangör av mängder av olika sorters event, Sundsvalls svar på Bindefeld om man så vill. Hon är fortfarande bosatt i Sundsvall, gift sedan närmare 30 år och har två vuxna söner. I november medverkar hon på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Redan som treåring fanns musiken i centrum av Susannes liv, när hon började skolan var det hon som underhöll klasskompisarna på roliga timmen på fredagarna och på gymnasiet kunde hon underhålla fler hundra åskådare på skolans stora vårshow. Väldigt blyg i övrigt älskade hon ändå att finnas i centrum på scenen.

Efter gymnasiet åkte hon till Paris som aupair och för att lära sig franska. På en dansklass blev hon upptäckt av en modellagentur och arbetade med det ett tag, erfarenheter som också dyker upp nu i hennes böcker.

Åter i Sundsvall startades olika band, hon skrev låtar, spelade in demos och gav ut sin första singel på anrika skivbolaget Cupol. Popkarriären tog en paus när barnen kom. Då blev det i stället barnmusik som resulterade i en bok med tillhörande skiva, Dagisboken och Dagisskivan, och även en barnmusikal med tillhörande sånger, Djurpark på villovägar.

Längtan efter att stå på en scen och sjunga igen blev större och större så hon startade en showgrupp som fick namnet Stars 4 U som levererat många shower under många år. Under den här tiden började hon också arbeta allt mer som arrangör av olika typer av event på frilansbas. Det har blivit väldigt många arrangemang genom åren och det är också erfarenheter som hon väver in i sina böcker.

Samtidigt var behovet att skriva egen musik hela tiden stark och till slut spelade Susanne in sin fullängdsplatta, Tid och rum.

2006 etablerade Susanne Fellbrink en egen festlokal i centrala Sundsvall, Våningen, som hon drev under fem år och det blev platsen för ett stort utbud av underhållning, stora shower med Stars 4 U, många kända gästartister och mängder av fester; totalt runt 50 000 gäster under de åren.

Susanne Fellbrink var under flera år en av regeringen utvald ambassadör för kvinnors företagande vilket innebar att hon minst fyra gånger per år ideellt föreläste för företrädesvis unga kvinnor. Hon var under ett par år också ambassadör för 2,6 miljonersklubben där hon hade som uppgift att sprida information för att främja kvinnors hälsa. Hon startade också ett nätverk för att stötta andra kvinnor i musikbranschen, Female singersongwriters och där finns idag närmare 90 kvinnor från hela landet.

2012 släppte hon ett nytt album med Anders Lundström som producent, Vilken känsla.

Under 2016 startades och drevs projektet Visa för alla, som gick ut på att lära nyanlända sånger ur vår svenska visskatt för att de under roliga former skulle kunna lära sig det svenska språket. Susanne startade även projektet Visa för världen som syftade till att hjälpa nyanlända att få ner sina upplevelser på pränt och tonsätta texterna.

I januari 2018 drog hon igång ett helt nytt projekt, Popitoppkören. En kör där alla kan vara med och där man sjunger låtar på svenska skrivna av Sveriges många duktiga låtskrivare/tonsättare. Susanne gör egna versioner av alla låtarna och leder kören som i nuläget består av tvåhundra kvinnor och en man.

Om körverksamheten säger Susanne: – Det är bland det roligaste jag har gjort under min musikaliska karriär. Att få använda alla mina kunskaper och erfarenheter och förmedla dessa och en massa energi och glädje till så många varje vecka ger mig otroligt mycket glädje och tillfredsställelse tillbaka.

Många erfarenheter, möten och personer i musikbranschen har satt djupa spår och Susanne har dem alla samlade inom sig. Men nu ville de ut. I januari 2020 kom debutdeckaren Än sjunger hon inga sånger som blandar en spännande kriminalhistoria med musikbranschens våndor. Den andra delen heter Än klappar hjärtat och kom ut i början av juni 2020. Den tredje delen, Än klämtar klockan släpptes i mitten av januari 2021 och i januari 2022 blir det en fjärde bok, Än brinner lågan. Alla utspelar sig i Sundsvall och i böckerna finns många välkända lokala miljöer liksom författarens rika erfarenheter sammanflätade i mysthrillers, en cosy crime som redan fångat många läsares hjärta.

Snart får även läsare i andra länder möta Cilla Fallander. Nyligen har författaren skrivit kontrakt med danska Gyldendal/Wapi som ska översätta minst sex böcker i hennes deckarserie till minst sex olika språk. Det blir i första hand till danska, finska, norska, spanska, polska och ryska.

Utgivna böcker (deckare):

  • 2021 Än klämtar klockan
  • 2020 Än klappar hjärtat
  • 2020 Än sjunger hon inga sånger

Länkar: