Debutanten: Mikael Andersson

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckarkändis från början. Nyss släppte Umeå-läkaren Mikael Andersson debutromanen Den som illa gör, och han är augusti månads debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Den som illa gör. Vad handlar den om?
Den handlar i korthet om kopplingen mellan en skolskjutning på en gymnasieskola i Umeå och ett stort bedrägeri i Region Västerbotten.

Hur länge har du arbetat med boken?
Sedan 2018.

Hur kom du på att du ville skriva just en spänningsroman?
Jag har insett att det är mer spännande för författaren! Egentligen skulle alla berättelser sikta på att vara spännande, det är själva berättandets ursprungliga kärna, vill jag tro.

”Morden i Västerbotten” finns med som en logga; har du någon ”master plan”?
Planen är att ge ut en trilogi. Bok två och tre är skrivna, men ödmjuk efter erfarenheten att ha färdigställt första boken så vet jag att mycket arbete återstår.

Ett brott i boken är det förhållandevis moderna fenomenet med skolskjutningar. I USA är detta tyvärr vanligt men i Sverige har vi inte haft så många, förutom några skolattacker med kniv. Har du rotat boken i något aktuellt du vill ”debattera” i romanform?
Inte direkt så, men skolskjutningen i Parkland 2018 påverkade mitt val av öppningsscen. Mina pojkar är tonåringar, så frågan känns helt klart som min värsta mardröm. Sedan har väl utvecklingen, tyvärr, med eskalerande våld mellan kriminella gäng pekat på att Sverige rör sig åt fel håll. Med ett ökat antal vapen i omlopp är det bara en tidsfråga innan vi har en skolskjutning i Sverige.

Bokens handling utspelar sig i din hemstad Umeå, och ingår sålunda i en nu pågående trend med deckare, thrillers och spänning från Norrland. Ville du ”gräva där du står” eller hur gick valet av Umeå till?
Jag har bott i Umeå större delen av mitt vuxna liv och är uppvuxen i Vindeln. Tror det blir bättre om man skriver om geografiska platser man känner ordentligt, sedan har det varit roligt att lyfta fram Västerbotten, som på många sätt är ett unikt landskap.

Du är själv kirurg i just Umeå, och visst medverkar en läkare i boken också. Har du tagit inspiration från verkligheten?
Absolut! Jag har jobbat som läkare i snart trettio år och har träffat många intressanta och osannolika personer i mitt arbete. Ett stort sjukhus är dessutom en otroligt spännande plats. Norrlands universitetssjukhus är utbyggt i omgångar och det finns kulvertar och korridorer som sällan besöks, av och till befolkade av udda typer.

Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Foto: Bergslagsbild AB / Wikipedia.

Vad var det svåraste med att skriva din debutbok?
Inledningsscenen var svårast skulle jag säga. Att ta med läsaren in i en skolskjutning och skapa en otäck känsla av att vara där.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Hitta en person som läser dina texter och berättar exakt vad de tycker. Öva dig på att ta feedback, det finns få andra sätt att utvecklas. Om du inte får din första bok publicerad direkt, skriv en till bok och gå sedan tillbaks till den första, då ser man texten med nya ögon.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Poliskommissariens dotter Anna är helt klart min favorit. Hon är en intressant person och seriens egentliga hjälte.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser? 
Jag gillar författare med en egen ton. Mikael Niemi, Leif GW och Torgny Lindgren återkommer jag till gärna. Jag är språktekniskt imponerad av Knausgård, men tycker att han har svaga berättelser. Jag har läst en hel del biografier och faktaböcker. Många går lite under den allmänna radarn dessvärre. Ta Bengt Liljegrens böcker om Churchill till exempel, vilka jag tycker är briljanta.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
Jag läser ofta tre eller fyra böcker samtidigt. När jag jobbar mycket somnar jag snabbt och hinner inte med så mycket som jag skulle vilja, men det brukar jag ta igen när jag är ledig. Jag är en inbiten pappersboksläsare och jag tycker om att köpa (och äga) böcker, en förtjusning som min fru inte delar med mig kan jag väl säga … Hur många spänningsböcker [läser jag] per månad? Hm. Kanske en i snitt.

Vilken är din senast lästa spänningsroman/deckare?
Tove Alsterdals Rotvälta. Den tyckte jag mycket om.

Är du i gång med nästa bok redan, och vad kan du eventuellt säga om den?
En bomb detonerar på ett SAS-flyg strax efter starten från Umeå. En internationell utredningsgrupp tillsätts och kommissarie Roland Fransson dras högst ofrivilligt in i handlingen av sin dotter Anna. En thriller med många bottnar utlovas!

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Jag tror att jag tillför gengren en smula humor och ett sätt att skriva på som jag tror skiljer sig från många andra.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen om du fick bestämma?
Hehe … Om jag måste välja får det bli en TV-serie. Framtiden ligger nog där, även om jag är en inbiten cineast för egen del. Skådisfrågan var svår. Roland Fransson skulle spelas av Håkan Serner om han levde och hans dotter Anna tror jag måste återfinnas ute de breda folkdjupen. Hon finns där någonstans.

Håkan Serner (1933 – 1984)

Bokfakta:

Förlagets presentation av boken

Efter en skolskjutning i Umeå dras kommissarie Roland Fransson och hans dotter in i en härva av försvunna miljoner ur regionens kassor och desperata människors oförlåtliga handlingar. Fyrtio år tidigare föds ett barn, frukten av två unga, isolerade syskon. När sanningen kommer fram får det fruktansvärda följder. Thriller om hur psykisk ohälsa ihop med mycket pengar kan leda till katastrof.