Debutanten: Linda Ståhl

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckarkändis från början. 28 april kom Linda Ståhls första roman Syndaren ska vakna, och hon är Månadens Debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Syndaren ska vakna. Vad handlar den om?
Tack snälla! Syndaren ska vakna handlar om hemmafrun Yvonne Tengbom som försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Hon är gift med Sydskånes mest framgångsrika mäklare och snart står det klart att hon kidnappats. Fallet hamnar på Vellingepolisens bord, hos nytillträdda kriminalchef Reub Thelander, som flytt en fast tjänst i Smålands bibelbälte till förmån för ett vikariat, och Estrid Berg, höggravid med fader okänd. När poliserna börjar skrapa på ytan förstår de att Yvonne inte levt det stillsamma hemmaliv alla runt henne tycks tro. I Stockholm skriver den kontroversiella författaren Alex Carsén på sin nya roman. Tematiken i hennes böcker gör henne till en ständig måltavla för hot och hat. Hon följer fallet i media och kan inte riktigt släppa tankarna på vad som kan ha hänt Yvonne

Hur länge har du arbetat med boken?
Boken har jag arbetat med i drygt två år. Men karaktärerna vid Vellingepolisen har funnits med mig betydligt längre än så.

Hur kom du på att du ville skriva just en spänningsroman?
Jag läser mycket spänning och tycker om sättet som just spänning för en berättelse framåt.

Har du någon ”master plan” bakom boken, eller en idé till en bokserie?
Då karaktärerna funnits med mig under en längre tid finns en hel del material och halvfärdiga manus, så det finns absolut en uttalad plan om bokserie. Jag har nyligen skrivit kontrakt med Norstedts på uppföljaren och den skriver jag som bäst på just nu.

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Det gör det verkligen. Eftersom jag inte vill spoila håller jag mig till att säga att boken berör dagsaktuella ämnen som mäns våld mot kvinnor och den pågående könsdebatten där jag självklart är allierad med HBTQI-rörelsen.

I ”blurben” står det något om ”den normbrytande kriminalchefen Reub Thelander”, vad kan du säga om Reub?
Deckargenren är en väldigt homogen genre. Det hoppas jag kunna ändra på med Reub Thelander som, mig veterligen, är deckarvärldens första ickebinära kriminalchef. Men att Reub Thelander varken definierar sig som man eller kvinna, och har pronomen hen, är egentligen sekundärt. Det hoppas jag är tydligt i Syndaren ska vakna. Min önskan är att läsarna ska ta Reub till sina hjärtan och även om det inte hunnit gå särskilt lång tid sedan boksläppet märker jag på den fina respons jag får att det verkligen blivit just så.

Din polisgrupp är Vellingepolisen från trakten där du växte upp. Hur väl känner du Vellingepolisen i verkligheten?
Haha, inte alls egentligen, mer än att jag vet var stationen ligger och hur den ser ut utifrån. Här har jag använt mig av min kreativa frihet och skapat en polisstation som är betydligt större än den som finns i verkligheten och där fler enheter ingår.

Berätta lite om vad du har skrivit innan, och vad du jobbar med dagligen.
Jag jobbar som kommunikationsstrateg på ett fastighetsbolag och skrivandet utgör en stor del i mitt jobb, i form av texter till kundtidning, informationsbrev och webb, för att nämna några exempel. Det låter kanske som en klyscha, men jag har alltid varit en skrivande person och har en hel del alster i byrålådan.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag är allätare men läser främst svenska deckare, feelgood och romance. Jag gillar eskapismen som samtliga av dessa genrer ger. Bland mina förebilder, och vars böcker jag slukar så snart de släpps, finns Ninni Schulman, Tina Frennstedt, Simona Ahrnstedt och Mattias Edvardsson. För att nämna några. De har förmågan att skildra karaktärer på ett levande sätt och bygger upp miljöer som man vill vara i och återvända till.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker? Hur många spänningsromaner läser du per månad/år?
Jag föredrar den fysiska boken, även om jag på senare tid lyssnar alltmer på ljudbok. De två sätten att ta till sig en berättelse kompletterar varandra bra. Hur många spänningsromaner jag läser per månad är svårt att svara på. Jag är lite av en periodare, beroende på var jag själv befinner mig i skrivfasen. Men inom just spänning blir det upp emot ett tjugotal böcker per år.

Vilken är din senast lästa spänningsroman?
Rovhjärta av debutantkollegan Ulrika Rolfsdotter. En välskriven bladvändare som jag varmt kan rekommendera!

Vad var det svåraste med att skriva din debutbok, tycker du?
Det svåraste var helt klart att bestämma mig för att manuset var tillräckligt bra för att skickas in till förlag. Då hade jag tagit hjälp av en lektör och kunde konstatera att jag gjort mitt yttersta för att det skulle ha en chans. När sedan tre välrenommerade förlag visade intresse, och det slutade med budgivning, fick jag kvitto på att det jag skrivit var bra. Sedan återstod förstås en lång process med manusutveckling och redigering.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Skrivandet är oerhört tidskrävande och vill du förverkliga din dröm måste du vara beredd att sätta något annat åt sidan. Att få återkoppling från andra, det kan vara från en lektör, förläggare eller redaktör, och ha förmågan att kunna ta till sig konstruktiv kritik, är nyckeln till att nå ett så bra slutresultat som möjligt.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Jag tycker mycket om mina poliser, Reub och Estrid. Men att skriva om Harald Tengbom, vars fru kidnappas, var också väldigt intressant. Att välja en specifik favoritscen är svårt eftersom varje scen är skriven av en anledning och sedan hänger ihop med de andra för att göra historien så spännande som möjligt. Varje scen är viktig.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Med min ickebinära kriminalpolis Reub Thelander hoppas jag på att göra deckargenren mer inkluderande. Spänningsscenen är stor, samtidigt är läsarna många och tillhör epitetet ”slukare”. Så jag har gott hopp om att det finns plats för många spänningsförfattare.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie? Och vem skulle spela huvudrollen om du fick bestämma?
Svår fråga! Jag är en person som alltid svarar ”boken!” när någon frågar ”tv-serien eller boken?”. Så jag får passa på den frågan, även om det givetvis skulle vara superkul om Syndaren ska vakna blev en tv-serie!

Bokfakta:

Förlagets presentation av boken

Hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.


Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.