SvDF21: Ulrika Rolfsdotter

Ulrika Rolfsdotters debutroman Rovhjärta finns nu i handeln och sagan om dess tillkomst startade redan 2008. På vägen till oss läsare hamnade Ådalsdeckaren i en situation som är extremt ovanlig: manuset var så eftertraktat att det blev budgivning mellan förlag. Boken gör också att Ulrika kommer till Svenska Deckarfestivalen 2021!

Ulrika Rolfsdotter är född 1977 och växte upp i den lilla orten Bjärtrå i Ådalen. (Från början var efternamnet Nordin, men med hjälp av pappans förnamn blev det senare Rolfsdotter.) Böcker fanns med tidigt, hennes mamma läste mycket för Ulrika och hennes lillasyster.

– Jag läste allt jag kom över när jag väl lärt mig läsa. Kulla-Gulla, Kitty-böckerna, Femböckerna var favoriter liksom böcker av Maria Gripe, Astrid Lindgren och många andra. Att läsa spänning var tidigt en favoritsyssla för mig, säger Ulrika Rolfsdotter.

Hennes första yrkesdröm var inredningsarkitekt men i högstadiet funderade hon mycket på att bli journalist. Efter gymnasiet blev det ett steg i den riktningen när hon började läsa media och kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Men ganska snart växlade hon över till att läsa psykologi vid Umeå universitet. Många i hennes omgivning tyckte att hon var bra att prata med och duktig på att hitta nya infallsvinklar på olika problem i livet. Det var något hon ville utveckla genom att läsa psykologi.

Ulrika gick vidare med socionomprogrammet vid samma universitet. I Umeå träffade hon en kille från Norge, de blev ett par och när han fick ett jobb i Gävle gick flyttlasset dit 2003. Ulrika fick jobb som socionom inom den kommunala socialtjänsten där hon arbetat mycket med våldsutsatta kvinnor och missbrukare. 2008 fick hon sitt första barn och i samband med föräldraledigheten började Ulrika också ta upp barndomens intresse för spännande berättelser; hon började skriva på det som skulle bli hennes debut ett antal år senare. Hon berättar:

– Från början visste jag att jag ville placera berättelsen i barndomens Ådalen, använda de miljöerna och även en del av traktens historia även om handlingen skulle äga rum i nutid. Inom spänningslitteraturen finns så många poliser som huvudpersoner så det ville jag inte ha, det kändes bättre att använda mina egna erfarenheter och låta huvudpersonen Annie vara en socionom.

Ulrikas mamma hittade ett lokalt mordfall från 1870-talet, något som hände i Lockne, en grannby till Bjärtrå, och det fallet blev en viktig inspiration för berättelsen, även om Ulrika förlagt händelserna till nutid. Navet för historien placerades också i Lockne även om hon i sin fiktion fogat samman element från bägge byarna.

2009 vann hon en tävling med den Nesserinspirerade novellen Mannen, hunden, kaninen, döden vilket stärkte självförtroendet som författare. Åren gick, hon fick ett barn till, relationer förändrades, hon vidareutbildade sig till kognitiv beteendeterapeut och började arbeta som det. Men berättelserna fanns med hela tiden; det hände att hon vaknade på nätterna med någon idé som genast måste skrivas. Men under långa perioder hände det mycket litet med manuset.

Berättelsen har på vägen haft olika titlar som fått överges när det kom andra böcker som låg alltför nära. 2016 kom hon på ordet ”rovhjärta” som hon verkligen gillade och sedan dess hoppats att ingen annan skulle hinna ta. Efter många omskrivningar hade Ulrika ett komplett manus 2017 som hon skickade in till tolv förlag och fem agenturer. Hon fick personliga svar från fyra förlag och två agenturer och framför allt var det en agent som verkligen engagerade sig i hennes manus.

– Jag fick en fantastiskt bra, omfattande och konstruktiv feed-back på hur jag skulle kunna gå vidare så då var det bara att ge sig på omskrivandet igen, säger Ulrika.

2019 skickade hon in det omarbetade manuset till förlagen. Nu var det tre förlag som var intresserade av att ge ut boken och hon skrev avtal med agenten som sedan hanterade budgivningen mellan två av förlagen. Hur kändes det?

– Det var en overklig situation som jag hamnade i, något som väldigt sällan inträffar för debutanter, och jag har haft ett fantastiskt stöd av agent, förläggare, redaktör och många andra på vägen vidare tills boken nu finns ute i handeln.

 

 

Från början var det tänkt att Rovhjärta skulle släppas i september 2020, men utgivningen flyttades fram ett år. I oktober 2020 kom Tove Alsterdal med sin Rotvälta, starten på en annan spänningsserie från Ådalen, en bok som också utsågs till bästa deckare 2020 av Svenska Deckarakademin, något som gladde Ulrika mycket. Hon tycker bara det är en fördel att en så etablerad författare ökar intresset för Ådalen. Berättelserna i de två böckerna har utöver platsen väldigt få likheter. Tove och Ulrika råkade dock ha samma namn på två karaktärer, men det löstes med en vänskaplig byteshandel.

Nu väntar en ny och spännande tid för Ulrika Rolfsdotter; hur kommer boken att tas emot i Sverige och eventuellt i andra länder? Just nu pågår skrivandet av en uppföljare med samma huvudperson som utspelar sig på samma plats. Även denna gång finns en del inspiration från ett historiskt rättsfall och en del kopplingar till folktro och myter. Uppföljaren är planerad att ges ut hösten 2022. Innan dess kommer vi att få träffa Ulrika på Svenska Deckarfestivalen i november 2021. På vägen har hon också sagt upp sig från sin anställning och startat eget företag där hon konsultar inom arbetsmiljö och hälsa vid sidan av författandet, men hoppas naturligtvis att hennes böcker blir så omtyckta av läsarna att hon kan få möjlighet att författa på heltid så småningom.

Länkar: