Debutanten: Ulrika Rolfsdotter

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade började sin bana. Nu har du möjlighet att följa nästa svenska deckarkändis från början. I dag 7 april kommer Ulrika Rolfsdotters första roman, Rovhjärta, och hon är Månadens Debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Rovhjärta. Vad handlar den om?
Rovhjärta är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i nutid, men som är bygger på ett verkligt brottsfall från Ådalen på 1800-talet som jag blev fascinerad av.  Huvudpersonen är en socionom, Annie Ljung, som tvingas åka hem till Ådalen för att ta hand om sin sjuka mamma. Samtidigt försvinner Annies unga släkting Sara, och Annie dras ofrivilligt in i sökandet. Alla står handfallna över vad som kan ha hänt den unga Saga och Annie börjar tro att det kan ha ett samband med hennes eget förflutna. En av de första läsarna beskrev Rovhjärta som att befinna sig i ”en omtumlande känslosam, norrländsk torktumlare”, vilket var ett omdöme jag blev otroligt glad över.

Hur länge har du arbetat med boken?
Jag har skrivit på Rovhjärta sedan 2008 och fick förlagskontrakt 2019 så det blir elva år totalt, av och till.

Hur kom du på att du ville skriva just en spänningsroman?
Eftersom jag läste väldigt mycket detektivromaner redan som barn och alltid tyckt om att lösa gåtor var det en självklarhet.

Har du någon ”master plan” plan för boken?
Jag har synopsis till fyra böcker till i serien om Annie Ljung och avtal om en bok till. Så länge läsarna vill ha mer av Annie Ljung och brotten i Ådalen kan jag skriva många böcker i samma serie. Jag skriver just nu råmanus till uppföljaren, som även den har samma grundpelare som Rovhjärta; en socionom som huvudperson, ett gammalt brott från Ådalen och ett inslag av folktro.

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Ja, flera. Brotten som skildras i Rovhjärta handlar om varianter av modern häxjakt och hur både män och kvinnor bemöter kvinnor och deras upplevelser. Det är en historia om hur skam och skuldkänslor kan få oss att agera, om hur vi hanterar hot och ångest. I Rovhjärta vill jag också att läsaren ska fundera på hur vi människor tänker om vem som är offer och vem som är förövare.

Bokens handling är lagt till Ångermanland och ingår sålunda i en nu pågående trend med deckare, thrillers och spänning från Norrland. Hur har landskapet och Norrland satt sin prägel på boken?
Jag är född och uppvuxen i Bjärtrå, vid Ångermanälven, mitt i Ådalen. Eftersom jag med denna serie vill ta avstamp i gamla brott från min hembygd och förankra mitt författarskap i min uppväxt fanns inget annat alternativ. Att sedan Ådalen med sin unika landhöjning och specifika natur, sina djupa skogar och mörka vatten, är precis den miljö jag vill beskriva gör att det inte finns någon annan plats jag kan tänka mig att skriva om. Norrland är stort, och det finns många skillnader mellan en roman förlagd i Kiruna och en i Ådalen. Det finns plats för oss alla att skildra vår egen, unika hemmiljö utan att det känns upprepande. På det viset är det bra att vi får visa sörlänningarna att Norrland består av många olika slags natur och människor.

I boken finns det trådar helt tillbaka till 1600-talets häxjakt, som hade ett centrum i Torsåker i Ångermanland med en känd massavrättning på det så kallade Häxberget. Berätta om den aspekten.
Jag skildrar i Rovhjärta ett gammalt brott från 1800-talet, men valde att förlägga handlingen till nutid, 2015, för att visa på att detta brott är tidlöst. Huvudpersonen Annie Ljung har också en historia av att ha blivit illa behandlad, misstrodd och tvingad att fly ifrån sin hemby. För mig var det viktigt att spegla att dåtidens häxprocesser är högst levande än idag, bara i annan form.

Det finns vissa likheter mellan dig och boken; huvudpersonen och du är socionomer. Ni är båda från Ångermanland. Det sägs att ditt hus, som är från 1790, är hemsökt, så kanske det har påverkat? Men det är inte någon sorts självbiografi du har skrivit?
Nej, inget av det otäcka som händer i Rovhjärta är självupplevt. Det sägs att det spökar i husen på min gata, men Rovhjärta handlar mer om hjärnspöken och folktro än husspöken.

Vad var det svåraste med att skriva din debutbok, tycker du?
Innan jag visste om jag kunde skriva och vilket mottagande manuset skulle få var det allra svårast att sitta själv med allt och inte veta vad som var bra eller dåligt. Sedan jag fick förlag har jag fått hjälp med det och istället blev det tufft att acceptera vad som behöver strykas för att berättelsen skulle bli så bra som möjligt. Hade jag fått ha kvar allt hade den troligen varit nästan hundra sidor längre och inte alls lika driven och spännande. Less is more, som man säger.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Att läsa på om vad som funkar, gå kurser, skriva om och läsa andra författare i samma genre. Att ha tålamod och inte skynda sig att skriva färdigt. Och sist men inte minst, ta de första refuseringarna som en sporre och inte som ett nederlag.

Berätta lite om vad du har skrivit innan, och/eller vad du jobbar med dagligen.
Jag skrev flera noveller tidigare i mitt liv och skickade in till tävlingar. En gång 2009 vann jag faktiskt första pris. På gymnasiet frilansade jag för lokaltidningen, men har inga pågående skrivuppdrag i dagsläget annat än den uppföljare jag skriver på nu.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag läser det mesta, dock inte så mycket fantasy. Mina främsta förebilder har växlat genom åren men framför allt är det Åsa Larsson, Johan Theorin, Dennis Lehane, Jo Nesbö, och Inger Frimansson. Nu senast är jag väldigt förtjust i Stina Jackson. Jag fascineras av författare som lyckas skapa starka känslor, förmedla ett djup eller skildra en scen så att man känner undertexten, det som inte görs eller sägs. Det strävar jag hela tiden att utveckla i mitt eget skrivande.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
Jag läser nog 3-4 spänningsromaner per månad om jag tar mig tid till det. Jag har alltid läst väldigt snabbt men försöker lägga ifrån mig boken och förlänga upplevelsen så att den inte tar slut så fort. Jag läser pappersböcker och lyssnar sällan på böcker.

Vilken är din senast lästa spänningsroman/deckare?
Jag läser just nu Dödssynden av Maria Grund. Den verkar riktigt lovande.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Klurig fråga. Jag måste nog säga att jag tycker om dem allihop på olika sätt men måste jag välja en så får det bli buttre Gunnar Edholm. Han är inte lätt att älska men väcker trots sina brister inte enbart avsky utan även sympati. Någon favoritscen har jag nog inte, men tycker allra bäst om att skriva scener där jag lyckas förmedla ett budskap utan att skriva ut allt. Jag älskar verkligen gestaltning, även om det är svårt och kräver ständig övning.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Med Annie Ljung som är en komplex socionom hoppas jag kunna blanda in lite kvinnlig styrka på en annars manlig och polisdominerad spänningsarena. Jag blandar dessutom in gamla lokala mordfall och inslaget av folktro, vilket inte är vanligt i spänningslitteraturen idag. Jag tyckte mycket om Johan Theorins svit om Öland där han hade en gammal farbror som brottsutredare, med återkommande tema som väderfenomen och folktro som befäste hans romanmiljö. Kanske kan mina romaner bli en ångermanländsk motsvarighet.

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie?
Jag skulle faktiskt vilja ha både och. Först film och sedan en serie, på till exempel Netflix. Jag har under skrivandets gång haft ett filmiskt tänk i hur jag lagt upp historien, just för att jag är visuell av mig som person. Så jag har faktiskt redan hela rollistan klar i mitt huvud. I rollen som Annie Ljung ser jag nog gärna Moa Gammel eller Disa Östrand. En filmatisering är en dröm jag haft länge, inte minst med tanke på att Ådalen och Höga Kusten är en perfekt och dramatisk miljö att filma i.

Vart kan man köpa/låna/lyssna på boken?
Rovhjärta finns hos Bokus, Adlibris, på Bookbeat och på bibliotek.

Bokfakta:

Förlagets presentation av boken

Rovhjärta är den första delen i en tät och suggestiv spänningsserie som utspelar sig i Ångermanland, ett landskap präglat av små byar, tät granskog och trolska vattendrag.


Annie Ljung har byggt upp ett nytt liv som socionom i Stockholm, långt från hembyn Lockne. Då hennes senildementa mamma rymmer från äldreboendet tvingas Annie återvända till den plats hon både älskar och hatar. Samtidigt försvinner hennes släkting Saga spårlöst och Annie övertalas att stanna. Vad hade egentligen 17-åriga Saga för hemligheter? Har hon rymt, varit med om en olycka eller mördats? Annie blir alltmer indragen i sökandet och tvingas återigen möta demonerna från sitt förflutna.


Rovhjärta är en drabbande kriminalroman inspirerad av legender och folktro, historiska mordfall och 1600-talets häxprocesser. Debutanten Ulrika Rolfsdotter speglar skickligt Ångermanlands mörka historia i vår nutid, då kvinnor fortfarande fördöms och misstänkliggörs medan manliga förövare går fria.