Tips inför rean 2021

Denna vecka inleds årets stora bokrea och många kommer att fylla korgarna med deckare, thrillers, spionromaner och annat spännande. Lyrik och reseskildringar? Nej, inget för oss blodfans! Svenska Deckarfestivalen tipsar om läsvärd spänning inför bokrean 2021!

Nu är det åter igen tillfälle att fynda nästan nya (och lite äldre) böcker till låga priser. Inbundna till pocketpriser, om man gillar att det ser snyggt ut i bokhyllan. Den traditionella bokrean genomförs i år nästan som vanligt, men om du går till din bokhandlare på egna ben, se till att inte trängas, hosta i armvecket och fråga om personalen kan plocka samman dina böcker om du inte vill gå in.

Tips 1: Deckare och thrillers

Klassiska deckare, polisromaner och thrillers. Gamla som nya.

Skuggjägaren av Camilla Grebe
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet; Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Varför tipsar vi om denna boken? Vinnare av Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2019. Vinnare av Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman.

Avdelningen för känsliga brott av Alexander McCall Smith
I det rättsväsendet betraktas vissa fall som särskilt svåra och egendomliga. För att utreda dessa brott finns en grupp inom polisen; Avdelningen för känsliga brott. Det här är deras berättelser. Det första fallet: ett tämligen enkelt ärende, en man knivhuggen i bakre delen av knäet. Vem begår ett sådant brott och varför? Nästkommande fall: en ung kvinnas imaginära pojkvän försvinner. Hur i hela världen eftersöker man en person som inte existerar? Och den slutgiltiga utredningen: otäcka hemligheter som avslöjas under fullmåne verkar inte fullt lika övernaturliga i dagsljus.

Varför tipsar vi om denna boken? Boken utspelar sig i Sverige och Malmö, ett ovanligt grepp för en internationell bästsäljare. Avdelningen för känsliga brott är en fullspäckad fars skriven av författaren bakom Damernas detektivbyrå.

 

Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie
En spektakulär skara reser tillsammans på den exklusiva Orientexpressen från Istanbul till Calais. För en av tågets passagerare ska resan bli den sista. När tåget fastnar i en snöstorm i bergen på Balkan uppdagas ett bestialiskt mord. Ombord i den luxuösa förstaklassvagnen finns lika många misstänkta som resenärer. Men också Hercule Poirot. I nyöversättning av Helen Ljungmark.

Oskuld och oleander av Kerstin Bergman
Iris Bure återhämtar sig som bäst från ett stort svek när dödsbudet kommer: Faster Irma har gått bort. Efter sig lämnar hon Iris barndomshem, huset på Ekerö. Med några semesterveckor till godo erbjuder sig Iris att röja upp och återvänder till platsen där hon växte upp. Men det som börjar som en enkel flyttstädning får snart mörkare karaktär. Vem var egentligen hennes faster? Vilka hemligheter bar hon på? Vad hände egentligen med lekkamraten Nina som försvann? Med grannens svarta labrador som kom på avvägar strax därpå? Vem gräver i trädgården på nätterna? Och vill någon över huvud taget att sanningen kommer fram?

Varför tipsar vi om denna boken? Nyfiken på hur bra en klassisk pusseldeckare blir när en riktig deckarexpert skriver den? Här får du svaret. Kerstin Bergman är en av landets mest kunniga innom kriminallitteraturen och debuterar skönlitterärt med en synnerligen tänkvärd återvändardeckare.

Dödligt hot av Jan Mårtenson
Ett taktiskt kärnvapen ligger dolt i Stockholm. Två nyckelpersoner i en terrororganisation sitter häktade. Ett anonymt brev anländer till regeringskansliet. Släpps inte terroristerna kommer halva Sveriges huvudstad att utplånas. Bokstavligen. Är hotet äkta eller ett grotesk skämt?

Varför tipsar vi om denna boken? För att huvudpersonen Johan Kristian Homan inte är polis, advokat, privatdetektiv eller journalist, men antikhandlare. Och för att Mårtenson väger upp terrorn med kultur, konst, goda viner och recept. Helt enkelt ingen dussindeckare.

Livräddaren av Christina Olséni och Micke Hansen
När Egon, 87 år, och hans bäste vän Ragnar lägger sista handen inför Veras begravning upptäcker de kyrkvaktmästaren död i en av kyrkbänkarna. För att inte äventyra begravningen bestämmer sig Egon lättvindigt för att gömma undan kroppen med Ragnar som motvillig hjälpreda.

Varför tipsar vi om denna boken? För att även mord kan göras mysigt. I böcker. Livräddaren är en humoristisk deckare om opålitliga pensionärer, en uppblåst livräddare och en församling på väg käpprätt åt helvete. Humor och lättsamt hanterade mord i idyllisk småstadsmiljö är författarnas signum.

Operation fosterland av Anne Holt
Selma Falck vaknar naken i en brinnande stuga på kalfjället. Hon minns ingenting, hon vet inte var hon är eller hur hon kommit dit. Mörbultad och skadad lyckas hon ta sig ut och ser stugan brinna ner till grunden. Fjällvärlden är helt öde, inga hus och inte en människa i närheten. Temperaturen sjunker och en snöstorm är på väg in. Chanserna att överleva är små.

Varför tipsar vi om denna boken? Anne Holt är Norges deckardrottning. Med ”superkvinnan” Selma Falck i huvudrollen ställer Holt tankeväckande frågor om sociala medier, demokratin och yttrandefrihet. En mycket aktuell thriller.

Varför tipsar vi om denna boken? För att det är en av litteraturhistoriens mest klassiska deckare, och det lönar sig alltid att känna grunderna till modern litteratur. Det är inte för inget att Agatha Christie är världens mest sålda författare alla tider och genrer!

 

Vargasommar av Hans Rosenfeldt
En varg hittas med rester av en människa i magen. Den avlidne tycks ha överlevt en blodig massaker i Finland. Hur och varför hamnade han i skogen utanför Haparanda? Polisen måste vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Tiden är knapp, det finns andra som är minst lika intresserade. Plötsligt blir den lilla gränsstaden platsen för en kedja av brutala händelser som är värre än något Hannah Wester och de andra vid Haparandapolisen kunnat föreställa sig

Varför tipsar vi om denna boken? En av Sveriges mest populära TV-författare (Bron, Den fördömde, Advokaten, Morden i Sandhamn) inleder en ny kriminalserie som också är en del av den nu pågående Norrlandstrenden innom deckare och kriminallitteratur.

Tips 2: Alternativ spänning

För dig som vill läsa spännande berättelser som kanske innehåller brott eller våld, men vill pausa från traditionella deckare.

Det första chiffret av Denise Rudberg
Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.

Varför tipsar vi om denna boken? För att det inte kryllar av spännande romaner om svensk historia från andra världskriget. Må så vara att det är påhittat.

Den svarte vikingen av Bergsveinn Birgisson
Berättelsen tar sin början i Rogaland i Norge, år 846 efter Kristus. Då föds en mycket speciell konungason. Hans mor var från Sibirien, därifrån fick han sin mörka hy och sina asiatiska drag. Han skulle bli Den svarte vikingen , den mäktigaste nybyggaren på Island. Men även om han var en internationellt framgångsrik handelsman – han ägde hundratals slavar som han köpte och sålde – vet vi nästan ingenting om Geirmund Heljarskinn; inga sagor har skrivits och eftervärlden har försökt glömma honom. 1100 år senare börjar en avlägsen släkting till Geirmund nysta upp frågetecknen kring sin förfaders liv.

Varför tipsar vi om denna boken? Annorlunda historisk berättelse som kombinerar romanen med forskningsrapporten.

En resa till jordens medelpunkt av Jules Verne
I maj 1863 hittar Hamburgprofessorn Otto Lidenbrock ett kodat meddelande i manuskriptet till en uråldrig isländsk saga. Efter att ha knäckt chiffret anar han att han funnit vägen till jordens medelpunkt via vulkanen Snæfellsjökull på Island, och sätter genast ihop en expedition. I sällskap med brorsonen Axel och guiden Hans inleder han nedstigningen i den vilande vulkanen, i vars inre en värld av underjordiska floder, stormar, förstenade träd och urtidsdjur väntar, många mil under jordskorpan, upplyst av elektriskt laddade gaser.

Varför tipsar vi om denna boken? Med sin blandning av vetenskap och vild spekulation har En resa till jordens medelpunkt (1864) blivit en klassisk äventyrsroman, uppskattad av såväl unga som vuxna. Jules Verne tillhör alla spänningsgenrers ursprungsförfattare!

 

Alla reaböcker finns inte nödvändigtvis hos alla handlare.