Debutanten: Susanna Hjertonsson

Alla deckarförfattare har varit debutanter, men alla läsare var inte där när de etablerade och kända började. Nu har du möjlighet att följa svenska deckardebutanter när det händer. Januari 2021 kom Susanna Hjertonsson ut med sin första roman, Mindfucker, och hon är Månadens Debutant på SvenskaDeckarfestivalen.se

Grattis till din debutbok, Mindfucker. Vad handlar den om?
Den handlar om Jan-Olof som är neurokirurg och som driven av kvinnohat i spåren av en dysfunktionell uppväxt med en psykiskt sjuk mamma planerar att utföra ett experiment, en speciell typ av manipulering av hjärnan och om Helena som befinner sig mitt i en livskris och drabbas av en hjärntumör. Den handlar om några människor i vår samtid och konsekvenserna av den desperation som kan komma ur ensamhet, utanförskap och känslan av att sakna värde.

Hur länge har du arbetat med boken?
Jag skrev första kapitlet i november 2016 och efter det har jag arbetat med den lite då och då. Jag var färdig med mitt första manus för ungefär ett år sedan, sedan har det tagit lite tid att hitta ett förlag och att arbeta vidare tillsammans med dem.

Hur kom du på att du ville skriva just en spänningsroman?
När var på en skrivarkurs så märkte jag att allt jag skrev automatiskt dramaturgiskt drog åt ett spännande håll. Det bara blev så helt enkelt. Jag tycker om det spännande, den kittlande nerven i det outtalade, det som ligger under ytan.

Har du någon ”master plan” bakom boken eller en idé till en bokserie?
Nej egentligen inte, jag har en tanke om att använda mitt manus som grund för att skriva en miniserie för t.ex. TV. Jag har även ett par bokidéer som ligger och bubblar.

Förutom några spännande timmar, finns det något djupare budskap i boken som du hoppas läsarna tar till sig?
Jag tänker att läsare relaterar på olika sätt utifrån sina egna liv och erfarenheter. Om jag lyckas beröra dem med min berättelse blir jag glad.

Berätta lite om vad du har skrivit innan, och/eller vad du jobbar med dagligen.
Jag jobbar som kommunikationskonsult från mitt eget bolag. Det mesta jag skriver i mitt jobb handlar om att berätta om företags strategier och om vad som händer i deras verksamheter. Jag har även skrivit en hel del artiklar och reportage för olika personal- och kundtidningar samt lite mer torra rapporter.

Vilka litterära förebilder har du, favoritförfattare och genrer som du gärna läser?
Jag tycker om väldigt många olika typer av författare och genrer så det är en svår fråga att svara på. Skulle väl säga att jag är ganska dålig på att läsa deckare och feelgood. Men spänningsdraman, berättelser om udda livsöden, biografier, socialrealism och poesi är nog det jag gillar mest.

Hur ser ditt läsande ut, föredrar du ljudböcker, papper eller e-böcker?
Jag läser böcker och lyssnar på ljudböcker och så tittar jag väldigt mycket på film. Tittar mer på film än vad jag läser. Svårt att sätta en siffra på hur många romaner jag läser per år men kanske ett tiotal.

Vilken är din senast lästa spänningsroman?
Oj, just spänning det minns jag inte riktigt. Senaste jag läste var Där kräftorna sjunger av Delia Owens.

Vad var det svåraste med att skriva din debutbok, tycker du?
Disciplinen att faktiskt skriva vissa tider oavsett om man känner för det eller inte.

Vad har du lärt dig under processen som du vill tipsa andra, framtida debutanter om?
Att inte gå och vänta på att inspiration ska komma, den kommer när man sätter sig och skriver.

Har du någon favoritscen eller favoritkaraktär i din bok?
Nej egentligen inte. Vissa delar flöt på bättre och var roligare att skriva, andra lite mer kämpiga.

Den svenska spänningsscenen är stor, det är mycket och hård konkurrens; vad hoppas du tillföra genren?
Nej jag har inte tänkt så. Jag skriver för att jag vill och känner att jag har en historia som jag vill berätta och så hoppas jag att andra ska tycka om det,

Om någon erbjuder dig att filmatisera boken, skulle du då föredra en långfilm på bio eller en tv-serie?
Svårt val. En film på bio skulle vara superhäftigt men tror att min story skulle passa väldigt bra att dela upp i olika avsnitt. Har ingen tanke kring vem som skulle spela huvudrollen.

Mindfucker finns att köpa hos näthandlarna Akademibokhandeln, Bokus och Adlibris. Den kommer även att komma som ljudbok via Saga Egmont inom en snar framtid och då kommer den att finnas på alla ljudboksplattformarna.

Bokfakta:

  • Titel: Mindfucker
  • Författare: Susanna Hjertonsson
  • Utgivningsdag: 2021-01-13
  • Förlag: Ekström & Garay
  • Antal sidor: 200
  • Länk: Författarens hemsida
Förlagets presentation av boken

Jan-Olofs enda mål är elegant i sin enkelhet – att kontrollera allt och alla. Som neurokirurg har han makt över det mest centrala i andra människors liv: hjärnan. Han träffar ständigt nya kvinnor via dejtingsajter under falska identiteter. Det isolerar honom bara tillfälligt från ofullkomlighetens stank, de outhärdliga skamkänslorna och det självhat han bär med sig i såren från uppväxten med en psykiskt sjuk mamma. Driven av kvinnoförakt och desperationen att få vara betydelsefull, planerar han för det ultimata ingreppet.


Helenas liv har fallit sönder efter en skilsmässa och hon kämpar med förlusten av identitet och sammanhang. Men det är inte bara ensamheten och förlusten som gör ont. Knivskarpa smärtor långt inne i huvudet plågar Helena, och en dag får hon ett chockartat besked. I ett försök att fly den bisarra verkligheten skapar hon sitt alias Charlotte på en dejtingsajt. Där får hon kontakt med ledarskapskonsulten Hans, och i takt med att relationen fördjupas blir det allt svårare att fortsätta ljuga.