Lilla Sherlock slår rekord!

För tredje året i rad delade Svenska Deckarfestivalen ut Lilla Sherlockpriset, ett pris som ska uppmuntra ungdomar i Medelpad att skriva och läsa skönlitteratur. I år skickades 76 noveller in till juryn, vilket är nytt rekord. För varje år har skrivartävlingen växt och föreningen hoppas att ännu flera vill delta 2021.

Lilla Sherlockpriset delas ut årligen sedan 2018 och vänder sig både till enskilda elever och hela skolklasser på högstadiet i Medelpad. Man behöver inte delta som en del av ett skolprojekt, det räcker med att man är skrivsugen, går i högstadiet och vill delta som privatperson. Men lärare som väljer att baka in tävlingen i skolarbetet får ett spännande hjälpmedel i form av den inspiration som tävlingen ger, och inte minst, priserna!

Lilla Sherlockpriset instiftades som ett stöd och en uppmuntran till ökat läsande och skrivande bland unga i Svenska Deckarfestivalens kärnområden, Sundsvall och Medelpad. Föreningen ser det som en viktig del av sin uppgift att öka intresset för människors umgänge med litteratur. Att stödja ansträngningar för ett ökat läsande bland unga är då en självklarhet och i detta fall gör vi det genom att stimulera intresset för att skriva själv, vilket kan ses som en annan sida av samma sak.

Novelltävlingens nisch är givetvis deckarnoveller, eller rysare och spänning i vid mening. Skräck, action och fantasy går också bra att skicka in så länge det är någon form av brott inblandat. Tävlingen anordnas varje höst i samband med Svenska Deckarfestivalen i mitten av november och fristen för att lämna in manus är i mitten av oktober. Det passar därför bra att börja uppvärmningen i september efter skolstarten; idéer till ett bra manus måste ofta få jäsa ett tag.

I år var det Elina Kile (Hagaskolan) som vann Lilla Sherlockpriset med novellen Sjung om studentens lyckliga dag, en kort thriller om ett tungt och allvarligt ämne, våldtäkt. ”Ett mycket utvecklat och målande språk” tyckte juryn bland annat i sin motivering. I videointervjun efteråt berättar Elina om hur hon ville att novellen skulle kännas stark och otäck. Nu är hon inte främmande för att fortsatta skriva och kanske växer det fram en författare i årets Lilla Sherlockvinnare?

Andra priset togs i år av Ellen Janson (Hagaskolan) för novellen Tillit; den handlar om en stalker eller är det en förälskelse på gång innan det obehagliga slutet visar upp sanningen. Tredje priset vanns av Tyra Öhman (Hagaskolan) för Det borttappade minnet, en historia om en flicka som blivit kidnappad som liten och vars öde man får följa till ett spännande slut.

I tävlingen ingår dessutom ett pris för särskild kreativitet för en novell med en udda eller ovanlig inriktning i positiv bemärkelse. Det priset gick i år till Alva Sondell (Vibackeskolan) för novellen Varelsen. Den handlar om en mobbad pojke som börjar förvandlas till något mycket skrämmande.

– Det är jätteroligt att läsa ungdomarnas noveller. Spannet är stort och kreativiteten också. Vi uppmuntrar alla svenskalärare i Medelpad att höra av sig redan nu för att få information om hur man deltar i tävlingen så att tävlingen eventuellt kan ingå som en del av skrivandet på svenskalektionerna under hösten 2021. Den som går i högstadiet och vill delta på egen hand kan också göra det, detta är inte en skoltävling utan en tävling för alla ungdomar i högstadieåldern, säger Lilla Sherlockjuryns ordförande och deckarfestivalarrangör Olle Håkansson, själv kriminalförfattare.

Vill man ställa frågor redan nu kan man kontakta arrangören direkt via epost lillasherlockpriset @ svenskadeckarfestivalen.se eller via kontaktförmuläret. Inbjudan till 2021 års tävling kommer att skickas ut i maj. Där finns all information med regler, tidpunkter och annat.

Fakta om Lilla Sherlockpriset:

Priserna:

  • Kreativitetspriset: 500 kr
  • Tredje pris: 500 kr
  • Andra pris: 1000 kr
  • Första pris: 3000 kr

Jurymedlemmar 2020: Olle Håkansson (juryledare), Anna-Karin Normelli Callhammar, Mariana Komstadius samt Anette Eliasson.