Håkan Nesser

Håkan Nesser har funnits i framkant på den svenska deckarscenen i snart 30 år, både när det gäller kommersiell succé och kvalité. Nesser varvar deckare och ”vanliga romaner” och nu är han aktuell med både deckaren Den sorgsne busschauffören från Alster och med ett besök på Svenska Deckarfestivalen 2020.

Håkan Nesser föddes 1950 som lantbrukarson utanför Kumla. Efter flera kurser i humanistiska ämnen vid Uppsala universitet började han på Lärarhögskolan och 1974 gick han ut som adjunkt i svenska och engelska. Från 1979 var han högstadielärare på Tunabergsskolan i Uppsala ända fram till 1998 då han gick över till att bli författare på heltid. Då hade han redan hunnit ge ut åtta romaner.

Debuten 1988 var med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, som blev stora framgångar och filmades för TV med Sven Wollter i titelrollen. Bokserien är förlagd till ett fiktivt land någonstans i Europa, ofta i staden Maardam. Landets namn nämns aldrig men liknar Sverige, Nederländerna och Tyskland. Personnamnen i böckerna låter ofta nederländska. Det grovmaskiga nätet var den första romanen i serien och belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 1993.

2006 kom Människa utan hund, första delen i en ny serie med Gunnar Barbarotti i huvudrollen. Han bor i den fiktiva svenska staden Kymlinge. I boken framgår det att Kymlinge har ungefär 70.000 invånare, ligger någonstans i Västsverige och uppvisar vissa likheter med Nessers hemstad Kumla.

Nesser skriver också fristående deckare eller romaner som i bland nuddar deckar- eller spänningsgenren, som t.ex. Flugan och evigheten (1999) som i den existentiella thrillerns form belyser frågan om slump och personligt val och vad det egentligen är som styr en människas liv. I Skuggorna och regnet (2004) skildras Viktor Vinblad som i samband med en olycka i tonåren förlorat talförmågan och därefter försvunnit under många år. Styvbrodern David Mörtberg får höra ett rykte att Viktor synts till och återvänder till hemstaden för att undersöka. Ett mord som inträffade samtidigt som Viktor försvann har under alla år förblivit ouppklarat, och även om man nu skulle identifiera mördaren är brottet redan preskriberat.

Et annat exempel på ”deckarroman” är den hyllade uppväxtromanen Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998) som har drag av kriminalroman. Den brukar räknas som en höjdpunkt i Nessers författarskap. 2002 utkom Nesser med Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla som, trots att den inte är en fortsättning på Kim Novak badade i Genesarets sjö, även den är en uppväxtskildring med kriminalinslag.

I Eugen Kallmanns ögon (2016) är året 1995. Spelplats: en högstadieskola i staden K i det inre av Norrland. Huvudrollsinnehavare: ett antal elever, ett par lärare, en kurator. Samt den nyligen avlidne lektorn i svenska, Eugen Kallmann. Vem var han egentligen? Hur står det till med utredningen av hans död? Det är en tid av främlingsfientlighet. Det ritas skeva hakkors på skolans väggar. Det skrivs hotbrev. I en skrivbordslåda hittar någon lektor Kallmanns efterlämnade dagböcker.

På frågan varför han skriver du kriminalromaner, säger Nesser så här:

– Av två skäl, tror jag. Dels tycker jag att böcker gärna kan få vara spännande, läsaren ska undra över vad som hänt och vad som kommer att hända; detta är en oerhört viktig drivkraft i allt läsande. Dels är Döden alltid närvarande i kriminalromanerna, och när Döden är närvarande, ställer vi de viktiga frågorna om livet. Fast det är ju egentligen bara Van Veeterenserien som är renodlade deckare, mina andra böcker är romaner, men romaner som gärna kretsar runt ond, bråd död.

I årets bok Den sorgsne busschauffören från Alster är Barbarotti tillbaka efter några års paus och blandas in i en gammal bussolycka där 15 ungdomar och en förälder dog. Busschauffören Albin anses juridisk oskyldig men drygt fem år efter olyckan börjar han få hotbrev, kanske från någon av de inblandade föräldrarna. Albin går till polisen med breven men utredningen slutar illa. Det är berättelsens ramhandling som sträcker sig över nästan tjugo år med en tyngdpunkt i berättelsens nutid, hösten 2018.

Håkan Nesser är för närvarande (2020) bosatt på Furilden, Gotland. Hans böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades Håkan Crimetime Awards hederspris med motiveringen: ”Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år. I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna. I år går Årets hederspris till Sveriges deckarkung: Håkan Nesser.”

Håkan Nesser medverkar i den digitala delen av Svenska Deckarfestivalen 2020, som alla kan se gratis på nätet.

Priser och utmärkelser:

 • 1993 Svenska Deckarakademins debutantpris för Det grovmaskiga nätet
 • 1994 Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman, Borkmanns punkt
 • 1996 Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman, Kvinna med födelsemärke
 • 1998 Bokhandeln Lundeqs romanpris för Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
 • 1999 Nerikes Allehandas kulturpris
 • 2000 Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckel för bästa kriminalroman i Norden, Carambole
 • 2002 SKTFs pris som Årets författare för Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla
 • 2007 Palle Rosenkrantz-priset för bästa kriminalroman översatt till danska, Skuggorna och regnet
 • 2006 Sveriges Radios novellpris för Förrättningen
 • 2007 Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman, En helt annan historia (första författaren att erhålla priset tre gånger)
 • 2007 SNCFs pris för bästa till franska översatt franska kriminalroman, Kommissarien och tystnaden
 • 2010 Tyska The Ripper Award, ”Europas största pris för framstående kriminallitteratur”
 • 2014 Palle Rosenkrantzpriset för bästa till danska översatta kriminalroman, Levande och döda i Winsford
 • 2016 Filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet, Fakulteten för humaniora och socialvetenskap
 • 2019 H.M. Konungens medalj i guld av 8:e storleken för betydande insatser som författare
 • 2020 Crimetime Awards hederspris

Utgivna böcker:

Van Veeteren-serien:

 • 1993 Det grovmaskiga nätet
 • 1994 Borkmanns punkt
 • 1995 Återkomsten
 • 1996 Kvinna med födelsemärke
 • 1997 Kommissarien och tystnaden
 • 1998 Münsters fall
 • 1999 Carambole
 • 2000 Ewa Morenos fall
 • 2001 Svalan, katten, rosen, döden
 • 2003 Fallet G

Gunnar Barbarotti-serien:

 • 2006 Människa utan hund
 • 2007 En helt annan historia
 • 2008 Berättelse om herr Roos
 • 2010 De ensamma
 • 2012 Styckerskan från Lilla Burma
 • 2020 Den sorgsne busschauffören från Alster

Övriga romaner, deckare, spänning:

 • 1988 Koreografen
 • 1996 Barins triangel
 • 1998 Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
 • 1999 Flugan och evigheten
 • 2002 Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla
 • 2002 Kära Agnes!
 • 2004 Skuggorna och regnet
 • 2005 Från doktor Klimkes horisont
 • 2009 Maskarna på Carmine Street
 • 2011 Himmel över London
 • 2014 Levande och döda i Winsford
 • 2015 Elva dagar i Berlin
 • 2016 Eugen Kallmanns ögon
 • 2017 Nortons filosofiska memoarer
 • 2017 Intrigo
 • 2018 De vänsterhäntas förening

Länkar: