Hans Rosenfeldt

Hans Rosenfeldt är välkänd sedan länge från radio och TV, har skriv manus till Bron och Marcella som setts av miljoner och är, tillsammans med Michael Hjorth, författare till sex deckare om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, spelad av Rolf Lassgård på SVT. Hans Rosenfeldt är mycket välkommen till Svenska Deckarfestivalen 2020!

I år debuterar Hans Rosenfeldt också som soloförfattare till en egen spänningsserie som inleds med thrillern Vargasommar.

Hans Rosenfeldt är född i Borås 1964, från början med efternamnet Pettersson men efter gymnasiet tog han mammans efternamn Rosenfeldt som han tyckte skulle passa bättre för en tänkt skådespelarkarriär. I ungdomen växte han snabbt, var tidigt längre än alla jämnåriga, och centimeter lades till centimeter. Fantastiskt, tyckte den unge basketspelaren, men föräldrar och läkare hade inte samma åsikt. Med hjälp av medicinering bromsades tillväxten så han är ”bara” 206 centimeter lång.

Det blev också en del skådespeleri, till exempel i Strul (1988) och i Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv (1990), men det han blivit känd för är en annan karriär i olika medier.

Hans var nöjeschef på Sveriges Television mellan 2003 – 2005 och har lett program som Parlamentet, Dubbat, Högsta domstolen och Folktoppen. Tillsammans med Jessika Gedin har han framgångsrikt medverkat i TV-programmet På spåret.

Även i radio har Hans varit programledare för många olika program, kanske mest lyssnad på i det populära På minuten där han efter att ha varit panelmedlem i många år tog över programledarrollen efter Ingvar Storm i januari 2018. Han har även varit sommarvärd i P1.

Som manusförfattare ligger Hans Rosenfeldt bakom mängder av TV-serier och filmer, vissa enormt framgångsrika. Det var också manusförfattandet som blev ingången till det skönlitterära författandet. Tillsammans med Michael Hjorth skrev han manuset till TV-serien Den fördömde och sedan skrev paret om manuset till den kriminalroman som blev den skönlitterära debuten 2010, Det fördolda, den första boken med kriminalpsykologen Sebastian Bergman som huvudkaraktär. Sedan dess har paret kommit ut med ytterligare fem böcker i denna serie som översatts till 34 språk och sålts i över fyra miljoner exemplar världen över. Det lär komma fler böcker i den serien men just nu har samarbetet en liten paus.

– Vi hade svårt att få ihop våra almanackor för att hitta gemensam tid mellan annat vi sysslar med och då kom jag på tanken att försöka skriva själv, säger Hans.

Den tanken har nu realiserats i hans solodebut med Vargasommar som kom ut i september, med centrum för handlingen förlagd till Haparanda. Om staden säger Hans:

– Jag har ingen personlig koppling till Haparanda men det är en intressant stad, inte minst som gränsstad, och den har en spännande historia. I samband med det här har jag naturligtvis varit en hel del där för att göra research och har lärt mig en hel del om platsen.

I boken stiger också Haparanda fram som en självständig karaktär med egna kapitel där hon reflekterar över vad som skett och vad som händer. Men huvudpersonen i serien är den medelålders polisen Hannah Wester. Även om navet finns i Haparanda är Vargasommar en dramatisk och internationell actionthriller i högt tempo med många scener som känns som gjorda för en internationell actionfilm i exotisk miljö. Hans Rosenfeldts stora erfarenheter av att skriva för film slår igenom även i solodebuten i skönlitterära spänning.

Utgivna böcker:

  • 2020 Vargasommar
  • 2018 En högre rättvisa
  • 2015 De underkända
  • 2014 Den stumma flickan
  • 2012 Fjällgraven
  • 2011 Lärjungen
  • 2010 Det fördolda

Länkar: