Staffan Öberg

Deckarna från Norrland är många, men äventyrs- och våldsthrillers är det färre av. Det gör Staffan Öberg något åt med sin Yttsäterserie som i år kom ut med femte boken. Staffan är Kramforskille och medverkar på Svenska Deckarfestivalen på videolänk.

Staffan Öberg bor i dag i Stockholmstrakten men har sina rötter i Höga kusten, området runt Härnösand – Örnsköldsvik som har sitt namn efter den stora landhöjningen som mätbart pågår varje år. Staffan gick i skolan i Kramfors och pluggade sedan IT, matematik och statistik vid Umeå Universitet. Han jobbade på 70-talet på Bofors, Sveriges Radio, på Skogshögskolan/SLU, på 80-talet på Vattenfall och sedan 1987 har han varit egenföretagare. Nu ingår författarskap med bokutgivning i företaget. 2010 blev han inspirerad av Stieg Larsson och Millennieböckerna att själv börja skriva romaner. Staffan ger ut sina böcker själv och har ett antal bokserier som kommer ut allt eftersom kreativiteten levererar.

Mörka händelser i Yttsäter är kanske den mest populära bokserien med fem romaner, varav den senaste kom ut i år. Olikt en del andra författares bokserier är Yttsäterserien en följetong som inte kan läsas fristående, utan bör läsas som en lång berättelse och i rätt ordning. Följetongen startar med Morden i Yttsäter (2015) och handlar om människorna i en liten by i södra Norrland som i första boken drabbas av våldsbrott, bland annat ett trippelmord. Därefter får läsarna följa med hur de boende drabbas av den ena olyckan efter det andra, till vad som kanske är en slutlig upplösning.

I bok nummer två, Mörka nätter i Yttsäter, slår en mördare till under en vinterstorm. Den lilla byns fjärde offer hittas flått och upphängt i en skog och allt vänds upp och ner. Berättelsen fortsätter i Hemligheter i Yttsäter där en journalist tror sig veta vem som är mördaren. I nästa bok, Protester i Yttsäter, hoppar handlingen fram sju år i tid men det finns ett samband med tidigare händelser. En knarkliga begår en otäck gruppvåldtäkt som journalisten Susan Melarus skriver om. Hon dras ner i en våldsspiral och en kollega till henne blir torterad, men båda räddas av en mystisk beskyddare.

Men för helvete. Fattar ni inte? Jag heter Svenne och här har begåtts flera mord. Det sitter tre dödskallar på var sin påle och kött och blod utspridda på marken. Sätt fart för fan!
Från Morden i Yttsäter

I årets bok, Vreden i Yttsäter, den femte i serien, utspelar handlingen sig direkt efter del fyra och kretsar åter igen runt en gruppvåldtäkt. De skyldiga blir angripna av en okänd varelse som även räddar de två journalisterna Susan Melarus och Sven-Olof Buke än en gång, när de försöker nysta i vad som egentligen händer, i konkurrens med polisen.

Berättelsen om Lea är Staffan Öbergs andra spänningsföljetong, i tre delar. Lea kommer från en annan värld, Dommvärlden. Hon skickas på uppdrag till världen med de vanliga människorna där hon räddar unga kvinnor från sexhandel och slaveri. Spänning, fantasy och romantik korsas i miljöer från Stockholmstrakten, men i den tredje boken åker Lea norrut till Höga kusten för att leta efter en kidnappad utrikesminister.

Fjolårets roman Mardrömmar, som inte ingår i någon serie, blev enligt Staffan Öberg, ”en mycket skruvad” berättelse om livet i en studentkorridor i Umeå på 1970-talet. Berättelsen utspelas även i Kramforstrakterna. Till att börja med var boken tänkt som en feelgoodroman, men när den skrevs blev den alltmer våldsam. I boken tar Staffan upp hur unga män kan utnyttjas och får betala för det senare i livet.

Staffan Öberg skriver även rena feelgoodromaner. När han inte skriver böcker, gillar han långvandringar. Han har rest på aktiva fjällvandringsemestrar i exempelvis Sverige, Norge, Spanien, Alperna och Nepal.

Yttsäterserien kallar han för äventyrsdeckare. Vad han menar med det får du veta i ett videoreportage på Svenska Deckarfestivalen 2020.

Böcker:

 • 2020 Vreden i Yttsäter
 • 2019 Mardrömmar
 • 2018 Protester i Yttsäter
 • 2017 Vilse på kryssningen
 • 2017 Leas livvakt
 • 2016 Leas armé
 • 2016 Hemligheter i Yttsäter
 • 2015 Mörka nätter i Yttsäter
 • 2015 Morden i Yttsäter
 • 2015 Vem är Lea?
 • 2014 Seniorer på gång
 • 2013 Äntligen senior

Länkar: