Anders de la Motte

Efter nio böcker i tre helt olika serier under tio år har Anders de la Motte skördat framgångar som få när det gäller kritik, priser och försäljning. Men nu skriver han deckare tillsammans med en komiker, och det får du veta mer om på Svenska Deckarfestivalen 2020 där de la Motte dyker upp.

Anders de la Mottes nya bokserie, Morden på Österlen ska bli en sorts svenskt svar på engelska Morden i Midsomer och skrivs tillsammans med komikern och författaren Måns Nilsson, känd från duon Anders och Måns. Den första delen kommer 2021.

Anders de la Motte är född 1971 i Norra Vrams församling i Bjuv och uppväxt i Billesholm. Från början hette han Pettersson, efter pappa Hans, men senare tog han mamma Evas flicknamn de la Motte.

Efter gymnasiet lämnade han Skåne för polisutbildning i Stockholm. Han blev kvar som polis där i åtta år innan längtan tillbaka till Skåne blev för stark. 2002 gick flytten till Lomma nära Malmö, och där bor Anders fortfarande kvar med sin familj. 2005 lämnade han polisjobbet för att bli säkerhetschef för Dell med placering i Köpenhamn men med ansvar för Europa, Mellanöstern och Afrika.

Under de åren började han också skriva på det som skulle bli debutromanen Geim (2010) där han också använder sig av sina erfarenheter som säkerhetschef för ett stort IT-företag. Liksom uppföljarna Buzz och Bubble kretsar handlingen kring det moderna IT-samhället, dess narcissism och risker, med en snabb berättarstil och ett språk som för tankarna till datorspelsvärlden. Det gick väldigt bra; för Geim fick Anders Svenska Deckarakademins debutantpris 2010, serien sålde bra i många länder, är på väg att bli TV-serie hos internationella filmbolaget Gaumont, och 2012 lämnade han sin anställning för att bli författare på heltid.

Trilogin följdes av en helt annan sorts serie med böckerna MemoRandom och UltiMatum där David Sarac finns i centrum. Han är informatörshanterare vid Stockholmspolisen men förlorar minnet efter en svår bilolycka och därmed också kontrollen över ett komplicerat nätverk av lögner och korruption i ett samhälle där alla medel är tillåtna för att ta makten. Även denna korta serie gick mycket bra. 2015 fick han Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman, den är såld till över 20 länder och filmbolaget Lionsgate producerar en amerikansk TV-serie baserad på böckerna.

Efter det var det dags för en helt annan sorts serie, ”årstidskvartetten” med fyra helt fristående böcker där det gemensamma är att handlingen i böckerna utspelar sig på landsbygden i nordvästra Skåne, där de la Motte växte upp, och där mörka hemligheter kommer upp till ytan. Nya priser och nomineringar blev det, och nya framgångar hos kritiker och läsare i många länder.

Och nu är alltså nästa projekt på väg. Anders de la Motte och Måns Nilsson har funnit varandra och skriver nu gemensamt på Morden på Österlen. Som inte får förväxlas med deckaren Mord på Österlen (2010) av  Stig O Blomberg.

– Vi har velat skapa Sveriges eget Midsomer och vad passar då bättre än trakterna kring Österlen. I idylliska byar med excentriska invånare pågår intriger och konflikter. Läsarna får möta svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält, säger Anders.

– Anders och jag är båda uppvuxna på landet i Skåne och fann varandra direkt i gemensamma minnen från barndomen: skördetröskor, storbönder, kyrkans syförening där hemmafruarna skvallrade, skärslipare, maskinstationer, hemvärnsgårdar, kyrkvaktmästare och utflyttade gröna vågen-flum. Vi träffades på en fest och redan dagen efter hade vi börjat skriva en pusseldeckare ihop med mustiga karaktärer, berättar Måns.

Om den första boken i serien, som kommer sommaren 2021, skriver förlaget: ”När Österlens stjärnmäklare Jessie Andersson hittas mördad i samband med en husvisning dras den fyrkantige och aningen bufflige Stockholmskommissarien Peter Vinston, som egentligen bara är på besök i trakten, in. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren som utredare men ambitiös och vaken. Dessutom visar hon sig tillhöra en av de största äppelsläkterna på Österlen och känner för både landskapet och dess invånare. De båda kollegerna retar sig på varandras egenheter men tillsammans löser de, mycket tack vara sina olikheter, fallet och formar en motvillig vänskap.”

Utöver sitt författarskap har Anders under senare år även arbetat som manuskonsult åt flera stora svenska TV- och filmproduktioner. Tillsammans med Denise Rudberg driver han också podcasten Lomma-Karlaplan.

Utgivna böcker:

  • 2020 Våroffer (Årstider 4)
  • 2018 Vintereld (Årstider 3)
  • 2017 Höstdåd (Årstider 2)
  • 2016 Slutet på sommaren (Årstider 1)
  • 2015 UltiMatum (MemoRandom 2)
  • 2014 MemoRandom (MemoRandom 1)
  • 2012 Bubble (Geim 3)
  • 2011 Buzz (Geim 2)
  • 2010 Geim (Geim 1)

Länkar: