Anne Holt

Få norska författare är mer kvalificerade att skriva deckare än Anne Holt. Efter en karriär i det översta norska samhällsskiktet sadlade hon om och blev en lika framgångsrik författare. Anne Holt är en riktig norsk deckardrottning och nu i november 2020 medverkar hon för första gången på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Anne Holt är född i den norska småstaden Larvik och växte upp i Lillestrøm, Tromsø, Dallas (då John F Kennedy mördades) och Maine i USA där hon gick i gymnasiet. Med en juristexamen från den norska västkuststaden Bergen i fickan var Anne Holt utrustad för att på 80-talet jobba som journalist och nyhetsankare i NRK:s viktigaste aktualitetsprogram, Dagsrevyen. Under två år var hon också polisjurist vid Oslopolisen och blev legitimerad advokat med egen byrå. På 90-talet fick hon förtroendet att bli justitieminister i den socialdemokratiska regeringen till Thorbjørn Jagland men valde att avgå efter några månader på grund av sjukdom.

Med detta i bagaget var det en synnerligen kvalificerad författare som debuterade i 1993 med deckaren Blind gudinne, den första romanen om den unga polisen Hanne Wilhelmsen. Böckerna erhöll stora framgångar och Wilhelmsen-serien blev Holts första stora bidrag till den på 90-talet påtagliga norska deckarvågen. De tio Wilhelmsen-deckarna (varav de åtta första översattes till svenska av Maj Sjöwall) blev hyllade för sin realism, och Wilhelmsen själv blev en feministisk ikon och kanske den första norska lesbiske polishjälten med bred publik. Anne Holt själv räknas som en av de viktigaste författarna av feministisk kriminallitteratur i Norge.

Den nästa deckarserien Anne Holt startade handlade om kriminologen Inger Johanne Vik och det blev fem böcker mellan 2001 och 2013, utgivna av den norska avdelningen av Piratförlaget som Holt var med och grundade 2004. Även de fem första i denna serie blev översatt av Becks mamma, Maj Sjöwall.

Läkarna Sara Zuckerman och Ola Farmen har huvudrollerna i två medicinska thrillers som Holt skrev tillsammans med brodern Even Holt, hjärtläkare, i början av 2010-talet.

Den nu pågående bokserien handlar om Selma Falck, stjärnadvokat och före detta elitidrottare. Bok nummer två, Operation fosterland kom ut i Sverige i sommar och i den står nationens framtid på spel. Problemet är bara att Selma vaknar naken i en brinnande stuga på kalfjället. Hon minns ingenting, hon vet inte var hon är eller hur hon har kommit dit…

Bara i Sverige har Anne Holt sålt 2,3 miljoner böcker och flera av böckerna har blivit filmer och tv-serier i Norge. I Sverige filmade TV4 Annes bästsäljande roman Frukta inte som Modus (2015) med Melinda Kinnaman som Inger Johanne Vik. I de övriga rollerna såg vi Henrik Norlén, Simon J Berger, Alexandra Rapaport, Peter Jöback, Krister Henriksson och Marek Oravec. Serien fick en uppföljare på TV4 2017.

Anne Holt bör inte förväxlas med Anna Holt, den fiktiva polisen som skapades av Leif GW Persson och som medverkar i ett antal av böckerna till både Persson och Jan Guillou. Verklighetens Anne Holt medverkar på videolänk på Svenska Deckarfestivalen 13 november 2020.

Böcker i urval (deckare, svensk utgivning):

Hanne Wilhelmsen-serien

 • 1993 Blind gudinna
 • 1994 Saliga äro de som törsta…
 • 1995 Demonens död
 • 1998 I lejonets gap (tillsammans med Berit Reiss-Andersen)
 • 2000 Död joker
 • 2001 Utan eko (tillsammans med Berit Reiss-Andersen)
 • 2003 Bortom sanningen
 • 2008 1222 över havet
 • 2016 Offline
 • 2017 I stoft och aska

Inger Johanne Vik-serien

 • 2001 Det som tillhör mig
 • 2005 Det som aldrig sker
 • 2007 Presidentens val
 • 2010 Frukta inte
 • 2013 Död i skugga

Sara Zuckerman och Ola Farmen-serien

 • 2011 Flimmer (tillsammans med Even Holt)
 • 2015 Sudden death (tillsammans Even Holt)

Selma Falck-serien

 • 2019 En grav för två
 • 2020 Operation fosterland