Susanne Fellbrink (2020)

Musikartisten som blev deckarförfattare. Så kan man beskriva Susanne Fellbrink med fyra ord. Eventarrangör, modell, ambassadör för kvinnors företagande med mera – men nu är hon också deckarförfattare med bok nummer tre på gång. Då passar vi på att bjuda in henne till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 11-14 november 2020.

Susanne Fellbrink är född 1966 och hela hennes liv har präglats av berättande, främst genom musik i många olika former men nu också genom längre texter i bokform. I hennes mysthrillers får vi möta hennes alter ego Cilla Fallander; den tredje boken i serien finns snart ute i handeln. Hela tiden har hon verkat med en bas i Sundsvallsregionen där hon också är välkänd som arrangör av mängder av olika sorters event, Sundsvalls svar på Bindefeld om man så vill. Hon är fortfarande bosatt i Sundsvall, gift sedan närmare 30 år och har två vuxna söner.

Redan som treåring fanns musiken i centrum av hennes liv, när hon började skolan var det hon som underhöll klasskompisarna på roliga timmen på fredagarna och på gymnasiet kunde hon underhålla fler hundra åskådare på skolans stora vårshow. Väldigt blyg i övrigt älskade hon ändå att finnas i centrum på scenen.

Efter gymnasiet åkte hon till Paris som aupair och för att lära sig franska. På en dansklass blev hon upptäckt av en modellagentur och arbetade med det ett tag, erfarenheter som också dyker upp nu i hennes böcker.

Åter i Sundsvall startade hon olika band, skrev låtar, spelade in demos och gav ut sin första singel på anrika Cupol. Popkarriären tog en paus när barnen kom. Då blev det i stället barnmusik som resulterade i en bok med tillhörande skiva, Dagisboken och Dagisskivan, och även en barnmusikal med tillhörande sånger, Djurpark på villovägar.

Längtan efter att stå på en scen och sjunga igen blev större och större så hon startade en showgrupp som fick namnet Stars 4 U som levererat många shower under många år. Under den här tiden började hon också arbeta allt mer som arrangör av olika typer av event på frilansbas. Det har blivit väldigt många arrangemang genom åren och det är också erfarenheter som hon väver in i sina böcker.

Samtidigt var behovet att skriva egen musik hela tiden stark och till slut spelade hon in sin fullängdsplatta, Tid och Rum.

Hon etablerade 2006 en egen festlokal i centrala Sundsvall, Våningen, som hon drev under fem år och det blev platsen för ett stort utbud av underhållning, stora shower med Stars 4U, många kända gästartister och mängder av fester; totalt runt 50 000 gäster under de åren.

Susanne Fellbrink var under flera år en av regeringen utvald ambassadör för kvinnors företagande vilket innebar att hon minst fyra gånger per år ideellt föreläste för företrädesvis unga kvinnor. Hon var under ett par år också ambassadör för 2,6 miljonersklubben där hon hade som uppgift att sprida information för att främja kvinnors hälsa. Hon startade också ett nätverk för att stötta andra kvinnor i musikbranschen, Female singersongwriters, och där finns idag närmare 90 kvinnor från hela landet.

2012 släppte hon ett nytt album med Anders Lundström som producent, Vilken Känsla.

Under 2016 startade och drev hon projektet Visa för alla, som gick ut på att lära nyanlända sånger ur vår svenska visskatt för att de under roliga former skulle kunna lära sig det svenska språket. Hon startade även projektet Visa för världen som syftade till att hjälpa nyanlända att få ner sina upplevelser på pränt och tonsätta texterna.

I januari 2018 drog hon igång ett helt nytt projekt, Popitoppkören. En kör där alla kan vara med och där man sjunger låtar på svenska skrivna av Sveriges många duktiga låtskrivare/tonsättare. Susanne gör egna versioner av alla låtarna och leder kören som i nuläget består av tvåhundra kvinnor och en man.

– Det är bland det roligaste jag har gjort under min musikaliska karriär. Att få använda alla mina kunskaper och erfarenheter och förmedla dessa och en massa energi och glädje till så många varje vecka ger mig otroligt mycket glädje och tillfredsställelse tillbaka, säger hon.

Många erfarenheter, möten och personer i musikbranschen har satt djupa spår och Susanne har dem alla samlade inom sig. Men nu ville de ut. I januari i år kom debutdeckaren Än sjunger hon inga sånger där hon blandar en spännande kriminalhistoria med musikbranschens våndor. Bok två Än klappar hjärtat kom ut i början av juni i år. Den tredje delen heter Än klämtar klockan och kommer ut i mitten av januari 2021. Alla utspelar sig i Sundsvall. I texterna finns många välkända lokala miljöer liksom författarens rika erfarenheter sammanflätade i mysthrillers, en cosy crime som redan fångat många läsares hjärta.

Utgivna böcker (deckare):

  • 2020 Än sjunger hon inga sånger
  • 2020 Än klappar hjärtat

Länkar:

Svenska Deckarfestivalen recenserar Än klappar hjärtat