Recension: Boken om Beck av Johan Erlandsson

Den betydelse som Maj Sjöwall och Per Wahlöö haft för spänningslitteraturen kan knappast överskattas. Paret introducerade något helt nytt och därför är det riktigt intressant att få veta mer om detta rebelliska par med hjälp av Johan Erlandssons nya biografi, Boken om Beck

Visst fanns det viktiga svenska författare inom kriminallitteraturen tidigare; Maria Lang, paret Trenter och andra. Men Sjöwall & Wahlöö inspirerade mängder av andra författare, och bidragit till att Sverige blivit en stormakt inom den internationella spänningslitteraturen. Därför är det intressant att få veta mer om om författarparet i Boken om Beck, som ger levande inblickar i författarnas liv och den tid när de skrev de tio böckerna om Martin Beck 1965 – 1975, i serien Roman om ett brott.

De finns en hel del likheter i de två författarnas bakgrund. De kom bägge från borgerliga och strikta miljöer och de gjorde bägge uppror mot den värld och de idéer som de växt upp i.

Maj föddes 1935 och växte upp i Klarakvarteren i Stockholm där pappan var hotelldirektör. Maj ville bli journalist; Barbro ”Bang” Alving var en stor idol. Hon hade flera tonårsförhållanden, en tidig abort (skandal då) och när hon 1955 var 20 år gammal var hon gravid igen. Förhållandet med barnets far var slut och Majs pappa försökte tvinga henne till abort igen. Det hade han rätt till på den tiden, Maj var inte myndig, men med stöd av kollegerna på Åhlén & Åkerlund, där hon fått jobb, arrangerades mer eller mindre ett skenäktenskap med en äldre arbetskamrat så att hon kunde behålla barnet, Lena, som föddes i december.

Per föddes 1926 in i en skandal. Hans far Waldemar var gift med Astrid men träffade betydligt yngre Karin som blev gravid. På den tiden kallades det ”hor”, en brottslig handling, och Waldemar kunde ha hamnat i fängelse om det hade blivit känt. Man Karin födde Per i hemlighet i Göteborg och han fick leva sina första tre år som fosterbarn i Kungsbacka. Sedan Waldemar skilt sig från Astrid och gift sig med Karin kunde Per flytta till sina föräldrar i Lund där pappa då blivit tidningschef. Hans hemmiljö var inte riktigt så stram som den Maj växte upp i. Bland annat hade han en nära relation till mamma Karin. Liksom Maj går han tidigt mot skrivande och journalistik. Liksom Maj är han på olika sätt en ung rebell, blir bland annat relegerad från gymnasiet på grund av att han hela tiden argumenterade emot sina lärare.

Per och Maj träffades första gången 1961 och då jobbade Maj på Wahlström och Widstrand och Per hade hunnit bli författare och översättare. Det var bägge gifta med andra men träffades ofta på journalistkrogarna i Stockholm och sommaren 1962 var de två våldsamt förälskade. Bägge är nu också politiskt aktiva i SKP, Sveriges Kommunistiska Parti, föregångaren till det som i dag är Vänsterpartiet. De har ett intensivt samhällsengagemang som kommer att bli en viktig ingrediens i författandet.

Tidigt hade de idéer om att skriva tillsammans. När de är i Paris 1963 köper de en gul anteckningsbok och den blir starten på deras mycket speciella sätt att skriva tillsammans. Det finns en hel del parskrivare i Sverige, men jag har inte stött på något annat par som samarbetar på samma sätt som de gör. De skriver verkligen tillsammans, i Boken om Beck visar Erlandsson upp en hel del handskrivna originalmanus där deras två handstilar hela tiden möts i textraderna. Det är något de kommer att fortsätta med under många nätters gemensamt skrivande vid köksbordet. Ända fram till 1975 när Per dör och de har avslutat serien med de tio böckerna om Martin Beck.

Johan Erlandsson har gjort ett omfattande research i skriftligt material och gjort många intervjuer för att kunna skriva denna bok. Glädjande är att han inte fastnar i det omfattande materialet, som det kan bli i en del biografier, utan stället skriver sin egen berättelse om detta spännande författarpar. Berättelsen rör sig fram och tillbaka i tiden i olika trådar vilket ger en levande läsning om den stormiga relationen, om författandet och om den tid som det handlar om.

Bokserien om Beck blev en enorm succé, en framgång som bara fortsätter i dag genom alla filmer som produceras. Mot den bakgrunden är det häpnadsväckande hur lite pengar Sjöwall & Wahlöö tjänade. Maj tvingades till och med i personlig konkurs på 80-talet. Det är bara ett exempel, av många, på för mig okända saker som jag lärt mig av denna givande läsning.

Anders, Kapprakt

Bokfakta:

  • Författare: Johan Erlandsson
  • Titel: Boken om Beck och Sjöwall-Wahlöö och tiden som for
  • Utgivningsdag: 2020-08-18
  • Förlag: Piratförlaget
  • Antal sidor: 312

Länkar: