Mattias Edvardsson

Mattias Edvardssons En helt vanlig familj  (2018) blev en stor internationell succé och gjorde att Mattias kunde lämna lärarjobbet och bli författare på heltid. I år kom thrillern Goda grannar, en fortsättning på den resan. Och nu kommer Mattias även till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Mattias Edvardsson är född 1977 och uppväxt i Trelleborg. Efter gymnasiet läste han vidare på universitet, han har en magisterexamen i litteraturvetenskap och är även legitimerad gymnasielärare med svenska och psykologi som huvudämnen och har betydande erfarenhet som gymnasielärare. Den bakgrunden märks i hans författarskap som präglas av stor kunskap om vår psykologi, en stark förmåga att skildra unga människor och ett mycket levande språk.

Bland mycket annat har han också varit sångare i ett punkband och tränare för ett fotbollslag i division 3. Han har nu kommit ut med nio mycket olika böcker, texter för barn, ungdom och vuxna, och han har en historik av att vara svår att genrebestämma.

– Mångsidig och variationsrik skulle någon kanske säga. Spretig och svårplacerad enligt andra. Skälet till att det blivit så här är ganska enkelt: Jag har skrivit det jag haft lust till, sådant jag själv velat läsa, säger Mattias Edvardsson om sig själv.

Men det innebär också att samma bok kan få olika beteckningar på olika ställen, hamna på olika hyllor. Han fortsätter:

– Jag kan ogilla den här genreindelningen, men som författare måste jag förhålla mig till den. Kanske till och med anpassa mitt skrivande efter den? Det finns bara ett visst antal genrer i branschen och med var och en följer förväntningar och krav. Jag kommer aldrig förstå den här branschen. Kanske är det därför jag älskar den så.

Om man ska försöka hitta gemensamma drag i Mattias Edvardssons författarskap skulle det sannolikt handla om olika typer av psykologiska utmaningar i olika typer av relationer, att dyka ner i människors psyken, men det är naturligtvis väldigt brett.

Han har alltid skrivit men det dröjde till 2012 innan den första boken blev utgiven. Debuten med Dit drömmar färdas för att dö kan rätt säkert kan betecknas som true crime. Boken handlar om det så kallade Bobbyfallet 2006 då en tioåring dödades under tortyrliknande former av sin mamma och hennes sambo. Författaren söker någon sorts förståelse; hur kunde något så fruktansvärt kunna ske?

Där framtidens fötter vandrar (2014) är en vuxenroman med Charlie som huvudperson. Hans pappa dör utblottad, allt han äger ryms i en plastsäck. Hur kunde det gå så tänker Charlie och funderar kring allt det som skett sedan barndomen i åttiotalets Malmö.

Stå ut! (2014) och April April (2015) beskrivs normalt som ungdomsböcker även om författaren själv tycker att de också fungerar bra för vuxna. I vilket fall som helst är det unga människor och deras sätt att hantera till stora utmaningar som står i centrum av boken.

Glass på en onsdag (2018) och Hoppa från kanten (2019) är barnböcker illustrerade av Matilda Salmén. De handlar om Ella och Noa, om rädslor i vardagen och hur man kan hantera dem.

En nästan sann historia (2016) var hans debut inom spänningsfiktion för vuxna. Den slog inte igenom på något märkbart sätt, men den totala motsatsen gäller för hans nästa spänningsroman, En helt vanlig familj, som blev en stor internationell succé och översattes till 33 språk. Uppföljaren Goda grannar som kom ut tidigare i år är en fortsättning på den resan. Framgångarna innebar att han lämnade lärarjobbet är nu författare på heltid sedan 2019.

Utgivna böcker:

  • 2020 Goda grannar (spänning)
  • 2019 Hoppa från kanten (barn)
  • 2018 Glass på en onsdag (barn)
  • 2018 En helt vanlig familj (spänning)
  • 2016 En nästan sann historia (spänning)
  • 2015 April April (ungdom)
  • 2014 Där framtidens fötter vandrar (roman)
  • 2014 Stå ut! (ungdom)
  • 2012 Dit drömmar färdas för att dö (true crime)

Länkar: