Katarina Gregersdotter

Håller Norrland just nu på att utvecklas som brottsplats i svenska deckare och thrillers? Hur avbildas Norrland i spänningslitteraturen? Dessa och andra frågor försöker Katarina Gregersdotter, docent i litteratur vid Umeå universitet och medlem av Svenska deckarakademin att besvara som Norrlandsfönstrets första deckarexpert.

Under Svenska Deckarfestivalens alla år har vi vurmat lite extra för deckare och thrillers från Norrland. Antingen från de inre och norra delarna med snö och fjäll, eller från södra Norrland, ofta med Sundsvall som nav. Norrlandsdeckare presenterar vi i det såkallade Norrlandsfönstret. Men om det är något speciellt med deckare med handling från den lite kargare, kallare och blåsigare delen av Sverige, det måste utredas närmare och till hjälp tar vi Katarina Gregersdotter som är docent i engelskspråkig litteratur vid institutionen för Språkstudier, Umeå universitet. Hon är också medlem i Svenska Deckarakademin där hon är med i den grupp som läser och bedömer deckare som blir översatta till svenska, och som ska nomineras till akademins pris Bästa till svenska översatta deckare.

Katarina Gregersdotter forskar främst om angloamerikansk och nordisk kriminallitteratur, gärna i jämförelse. Till exempel har hon undersökt teman som rör sexualitet, kön, våld och betydelsen av platsen. Ett forskningsprojekt hon ledde försökte beskriva bilden av manliga och kvinnliga brottslingar i deckare. Katarina är en av forskarna i EU-finansierade DETECT (Detecting Transnational Identity in European Popular Crime Narratives) där internationella deckarforskare kartlägger utvecklingen av Europas kulturella identitet genom att studera deckare från olika länder. Hon är dessutom intresserad av skräck, science fiction, film och TV.

Hon är också medredaktör till bland annat Rape in Stieg Larsson’s Millennium Trilogy and Beyond: Contemporary Scandinavian and Anglophone Crime Fiction (2013), och medverkar i Deckarnas svenska landskap (redaktör: Kerstin Bergman), där hon skrev om Norrbotten och Hälsingland utifrån olika deckarförfattare.

Katarina Gregersdotter började läsa deckare som liten, då var det främst Agatha Christie och Ed McBain som hon hittade i mammas bokhylla. Idag läser hon det mesta men några favoriter är Åsa Larsson, John Connolly, Jo Nesbø och Belinda Bauer. Hon skriver både populärvetenskapliga och rent vetenskapliga artiklar om kriminallitteratur, och är även deckarrecensent och krönikör i bland annat Folkbladet.

Utgivna böcker:

  • 2015 Animal Horror Cinema (redaktör)
  • 2014 Deckarnas svenska landskap: från Skåne till Lappland (medförfattare)
  • 2003 Watching women, falling women: power and dialogue in three novels by Margaret Atwood (författare)

Länkar: