Caroline Engvall

Journalist, författare, redaktör – det är många skrivande stränger på Caroline Engvalls lyra. Men arbetet för barn som är utsatta för brott på nätet är det hon har fått priser för. Hur detta är kopplat till hennes deckare kan du höra om på Svenska Deckarfestivalen 2020.

Caroline Engvall, född 1978, är en svensk författare och journalist, bosatt i Stockholm. Som journalist har hon arbetat som anställd vid flera olika tidningar innan hon blev frilansjournalist 2003.

Som författare gjorde hon succédebut 2008 med boken 14 år till salu. Boken handlar om en vanlig småstadstjej, Tessan, som efter en våldtäkt börjar sälja sex för att få bekräftelse och dämpa sin svåra ångest. Boken blev en av Sveriges mest sålda och belönades med priset Platinapocket på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2010 som intyg för mer än 100 000 sålda exemplar.

Caroline Engvall har fortsatt att arbeta med frågor om barn i svensk sexhandel, som författare och på många andra sätt. Hon driver flera projekt som hjälper barn som utsätts för brott på nätet, bland annat i form av utbildningsmaterial, akademin Safe Selfie Academy, hjälpsajter, poddar och tv-dokumentärer.

Caroline Engvall är 2018 års Elise Lindqvist-pristagare, Årets modiga Mama 2011, och har pratat för riksdag och regering om dessa frågor.

Temat tog hon också med sig när hon debuterade som spänningsförfattare med Ärren vi bär (2017), den första boken med paret Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling som huvudpersoner. I år kom den fjärde boken i denna serie, Kyrkan.

I år debuterade Engvall också som barnboksförfattare med Noelias hemlighet, om nioåriga Nollan i det som ska bli serien Nollan & nätet, böcker vars syfte är att underlätta för vuxna och barn att starta samtal om livet på nätet.

Utöver allt detta är ger Caroline Engvall författarkurser och verkar som författarcoach. Hon har nyligen startat företaget Författarakademin tillsammans med författarkollegan Anna Karolina.

Utgivna böcker:

  • 2020 Kyrkan (Stenhammar och Ling 4)
  • 2020 Noelias hemlighet (Nollan & nätet 1)
  • 2019 Dockleken (Stenhammar och Ling 3)
  • 2018 Judasvaggan (Stenhammar och Ling 2)
  • 2017 Ärren vi bär (Stenhammar och Ling 1)
  • 2015 Virtuell våldtäkt
  • 2013 Skuggbarn
  • 2011 Skamfläck
  • 2009 Tatuering: handbok för nybörjare och inspiration för redan gaddade (tillsammans med Hans-Olov Öberg och Johan Almblad)
  • 2008 14 år till salu: en sann svensk historia

Länkar: