Kristina Appelqvist

Med sina feelgoda pusseldeckare i småstadsmiljö har Kristina Appelqvist hittat många trogna läsare. Årets bok En giftig skandal är en klassisk pusseldeckare och en hommage till Agatha Christie 100 år efter den första Poirot-boken. Då passar Svenska Deckarfestivalen på att Appelqvist berättar om skandalen för våra festivalbesökare.

Utöver deckarförfattare är Kristina Appelqvist frilansskribent och kommunikationskonsult. Hon arbetade i 14 år som kommunikationschef på Högskolan i Skövde och det var där som hon fick inspiration till sin första kriminalroman, Den svarta löparen (2009). Hon använder sina erfarenheter från sitt jobb i deckarna där handlingen utspelas i en akademisk miljö som finns just i Skövde. Hon menar själv att den akademiska miljön är perfekt för brottspussel med de maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som finns där och som ofta är i konflikt med varandra.

Kristina Appelqvist har beskrivits som en samtida Maria Lang eller Agatha Christie. Hon säger själv att hon inspireras mycket av Caroline Graham som skrivit böckerna om kommissarie Barnaby som sedan blev den populära tv-serien Morden i Midsomer.

– En annan författare som jag känner starkt släktskap med är Dorothy Sayers. Hon är liksom jag prästdotter och skriver till viss del om den akademiska världen. Jag läste henne i unga år och fastnade främst för Kamratfesten, en deckare som utspelar sig i universitetsmiljö i det anrika Oxford. Det är märkligt lätt att känna igen sig trots att det är snart 80 år sedan boken kom ut, förklarar Kristina.

Den svarta löparen blev den första delen i en bokserie med rektor Emma Lundgren i huvudrollen. Det blev fyra böcker i den serien innan Minns mig som en ängel (2014), den första boken i en ny serie med litteraturforskaren Helena Waller som huvudperson. En giftig skandal är den femte boken i den serien och utöver Helena Waller återkommer här också Emma Lundgren i handlingen.

Böcker:

  • 2020 En giftig skandal
  • 2018 Den fjärde pakten
  • 2016 Smultron, bröllop och döden
  • 2015 Flickan framför muren
  • 2014 Minns mig som en ängel
  • 2012 De blå damerna
  • 2011 Liv i överflöd
  • 2010 Den som törstar
  • 2009 Den svarta löparen

Länkar: