Jonas Moström

”Sundsvall har allt” säger läkaren och deckarförfattaren Jonas Moström, som gjorde Stenstan till sin brottsplats i många böcker. Nu har han växlat till Uppsala för sina huvudpersoner, men kommer självklart till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen 2020 för att berötta om den sprillans nya deckaren Kameleonten.

Jonas Moström är född 1973 i Bräcke i Jämtland. Hans pappa var lärare, mamma tandsköterska.

– Mitt skrivande började med roliga timmen i skolan. Jag upptäckte då att jag gillade att uttrycka mig. Jag skrev senare texter till lokalrevyn och gjorde filmer. Och så skrev jag schlagerlåtar. Eftersom jag är omusikalisk tyckte jag att det var en utmaning att ge sig på ett språk jag inte behärskar, berättar Jonas.

Efter läkarstudier vid Uppsala universitet kom han till Sundsvall under sin AT-tjänstgöring. När han blev pappaledig med sin första dotter Roseanna 2002 kände han att tiden var mogen, och han började skriva på det som kom att bli debuten, Dödens pendel (2004).

– Jag älskar att läsa deckare, därför blev det ett naturligt val för mig när jag började skriva på den första boken, framför allt är det behovet av spänning som lockar. Att skriva är fantastiskt; skapa sig ett eget universum där vad som helst kan hända. Bli fri sig själv och sina egna begränsningar och kunna utforska sådant jag själv aldrig upplevt eller kommer att få uppleva. Det viktiga i slutändan är att berätta en bra historia. Bob Dylan har sagt: om jag upplevt allt jag skriver om i mina sånger hade jag varit död för längesedan.

Dödens pendel är också första boken där vi som läsare fick möta kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jenssen, bägge verksamma i Sundsvall. Det skulle bli ytterligare sju böcker med dessa huvudpersoner och en handling som i huvudsak existerar i Sundsvallsregionen.

– Sundsvall har en bra dramaturgi. Allt finns, sekelskifteshusen i stenstan med Knaust som tydlig kontrast till hamnområdet med de bolmande fabrikerna. De två stadsbergen, landets första kasino och mycket annat. Dessutom kan jag staden väl efter min tid där, säger Jonas.

Med Himlen är alltid högre (2014) startade Moström en ny deckarserie med en ny huvudperson; psykiatrikern Nathalie Svensson, landets främsta expert på psykopater, bosatt i Uppsala och medlem i rikskriminalens grupp för gärningsmannaprofilering. Men redan i boken därpå, Dominodöden (2015), återvänder kriminalkommissarie Johan Axberg och en del andra personer från de tidigare böckerna. Med årets nya bok Kameleonten har Jonas Moström nu skrivit 15 böcker; det första åtta med Sundsvall som huvudscen och de senaste sju med bas i Uppsala. Hela tiden är sjukhus en återkommande miljö, en miljö som han som läkare naturligtvis har stor kunskap om.

– Det är en dramaturgiskt fulländad plats med livsavgörande dramer varje dag. Vi föds och dör på sjukhus, ingenstans är tråden mellan liv och död så skör som här. I Uppsala finns spännande kontraster mellan nytt och gammalt. Den gamla historiska staden med universitetet, domkyrkan och nationerna med sina eviga unga studenter som ligger mitt i en vanlig stad. Det är också staden där jag studerade till läkare under sex år, säger Jonas.

Han arbetar idag halvtid som husläkare på St Eriks Vårdcentral på Kungsholmen i Stockholm och är författare på halvtid. Det tycker Jonas är en bra kombination, inte minst socialt.

– Som läkare träffar jag 50 patienter per dag, som författare pratar jag bara med mina karaktärer.

Som framgick tidigare var dottern Roseanna Lagercrantz inblandad i pappas debut redan som baby. 2019 debuterade hon också, tillsammans med pappa, med 7 dagar, en samling spänningsnoveller: sju dagar, sju dödssynder, sju berättelser.

Utgivna böcker:

 • 2020 Kameleonten
 • 2019 Skytten (läs smakprov)
 • 2019 7 dagar (novellsamling tillsammans med Roseanna Lagercrantz)
 • 2018 Skuggorna ruva
 • 2017 Trogen intill döden
 • 2016 Midnattsflickor
 • 2015 Dominodöden
 • 2014 Himlen är alltid högre
 • 2013 Storsjöodjuret
 • 2012 Stryparen
 • 2011 Evig eld
 • 2010 Mirakelmannen
 • 2009 Rymd utan stjärnor
 • 2008 Hjärtats mörker
 • 2006 Svart Cirkel
 • 2004 Dödens pendel

Länkar: