Sophie Hannah

Agatha Christie behöver ingen introduktion. Hennes Miss Marple och Hercule Poirot känner alla, om inte från böcker så från TV och film. Nu skrivs det helt nya och officiella Poirotböcker, godkända av Christieföretaget. Författaren är Sophie Hannah och hon kommer att berätta om ”Hercule Poirot 2.0” på Svenska Deckarfestivalen 2020!

Sophie Hannah är född 1971 i Manchester, England. Hon är dotter till akademikern Norman Geras och författaren Adèle Geras och hon har följt i spåren efter bägge föräldrarna. Hon är en mångsidig engelsk författare inom flera olika genrer men forskar och undervisar också vid universitetet i Cambridge inom litteraturvetenskap med en specialisering inom kriminallitteratur.

Redan som 13-åring blev Sophie Hannah beroende av Agatha Christie-deckare:

– Jag läste och samlade på mig alla hennes romaner på mindre än ett år och sedan dess har jag varit ett passionerat – vissa kanske till och med skulle säga besatt – fan. Det var Hercule Poirot och miss Marple som fick mig att vilja skriva kriminalromaner…

Men när hon debuterade som 24-åring var det som poet med diktsamlingen The Hero and the Girl Next Door (1995), och hon har sedan dess givit ut ett tio-tal diktsamlingar totalt.

1999 debuterade hon som romanförfattare med Gripless men det stora genombrottet kom med psykologiska thrillern Little Face som kom ut 2006. Inom den genren har hon givit ut elva böcker, den senaste 2019, som blivit mycket framgångsrika och är publicerade i 30-talet länder (några av dem även översatta till svenska). Böckerna är mångfaldigt prisbelönta och några av dem har också filmatiserats som kortserier för TV.

Utöver detta har Sophie Hannah bland annat givit ut några barnböcker, fackböcker och översatt tre Muminböcker från svenska till engelska.

Men åter till Hannahs passion för Agatha Christie. Efter deckardrottningens död 1976 ärvde hennes ättlingar rättigheterna till hennes verk och de förvaltas i företaget Agatha Christie Limited. För några år sedan utvaldes Sophie Hannah som författare av en fortsättning på Christies deckare med mästerdetektiven Hercule Poirot som huvudperson.

Totalt finns Hannahs böcker översatta på omkring 50 språk och de har sålt i miljonupplagor. Sophie Hannah bor i dag med sin familj Cambridge, England.

Sophie Hannahs Poirot-deckare:

  • 2020 Morden på Kingfisher Hill
  • 2018 Ett delat mysterium 
  • 2016 Stängd kista 
  • 2014 Monogrammorden 

Länkar: