Recension: Våroffer av Anders de la Motte

Anders de la Mottes nya bok Våroffer är en av årets bästa inom svensk spänningslitteratur. Det är den fjärde och sista delen i hans årstidskvartett som består av helt fristående böcker med handling från landsbygden i nordvästra Skåne. Anders de la Motte är dessutom medverkande på Svenska Deckarfestivalen i år!

Totalt sett är det Anders de la Mottes nionde bok sedan succédebuten 2010. Hela tiden har det regnat priser över honom och läsarna är överens med kritikerna, hans böcker säljer stort i många länder. Våroffer är definitivt inget undantag, det är svensk spänningslittertur när den är som absolut bäst!

Bladmannen är en viktig figur i den här berättelsen. Den finns från förkristen tid, i romersk och keltisk konst, som skulpturer eller reliefer av ansikten skapade av växtblad, med olika betydelser. I denna berättelse är han något skrämmande, något hotfullt från hednisk tid: ”Naturen är hungrig och Bladmannen rider genom skogarna”. För att skydda sig gör man små och stora figurer, inte minst vid Valborg gör man större figurer som finns med i valborgseldarna.

Och det är just under Valborgsnatten 1986 som vackra sextonåringen Elita Svart dör under en hednisk rit, hon blir ett våroffer. Hon hittas på offerstenen mitt i Domarringen i skogen nära slottet i det lilla samhället Tornaby. Flera barn har deltagit i ceremonin men de flyr skräckslagna och berättar att Bladmannen kommit ridande i sporrsträck genom skogen. Är det denna mytiska figur som dödat henne? Elitas halvbror Leo grips misstänkt för brottet. Efter långa förhör erkänner han och döms, det hela förklaras som en familjetragedi. Men är det verkligen sant?

Jag är galet imponerad av Anders de la Mottes samhällsbygge. Han skapar den fiktiva byn Tornaby och befolkar den med starka karaktärer på ett sätt som gör den verklig levande för mig som läsare. Det är människor som jag lär känna, deras olika egenheter, deras relationer, deras historia. Det är en by med stark sammanhållning, alla vet allt om alla (eller tror sig i alla fall veta), nyheter sprids blixtrande snabbt, här finns ett starkt socialt kapital på gott, men även på ont. Och när främlingen Thea Lind börjar gräva i sådant som borde få vara ifred blir det inte alltid så populärt, situationen blir allt mer hotfull.

Det kan tyckas en smula corny med de hedniska, mytologiska inslagen, men de fungerar faktiskt väldigt bra. Författaren har gjort bra research. Även i dag finns hedniska sällskap på olika håll i världen och han har hittat intressanta inslag från dessa som han skickligt väver in i berättelsen.

Jag är också mycket förtjust i de la Mottes språk, han skriver mjukt på något sätt, förledande suggestivt, ett språk som man vaggas in i, en text som inte går att släppa, bara en sida till, och en till …

Även berättartekniskt är detta en höjdare. Det är läkaren Thea Linds röst anno 2019 som dominerar men hon berättar på olika sätt. Dels under vardagens jakt på nya pusselbitar, dels i någon sorts dagboksanteckningar riktade till den mystiska Margaux, mycket nära vän från en svår tid som läkare i Afrika. Och detta varvas snyggt med det historiska perspektivet från 1986.

Successivt avslöjas bit för bit av vad som egentligen hänt, avslöjanden som bygger spänning och som håller kvar mig i berättelsen hela vägen, i stegrad takt på resan mot en dramatisk och överraskande upplösning.

Det skulle förvåna mig mycket om inte Våroffer finns med när det i höst är dags för Svenska Deckarakademin att nominera årets bästa spänningsromaner. Läs boken, jag garanterar att du inte kommer att bli besviken!

Anders, Kapprakt

Bokfakta

  • Författare: Anders de la Motte
  • Titel: Våroffer
  • Utgivningsdag: 2020-03-30
  • Förlag: Forum
  • Antal sidor: 405