Recension: En giftig skandal av Kristina Appelqvist

En giftig skandal av Kristina Appelqvist handlar bland annat om en deckarfestival vid Västgöta universitet med fokus på Agatha Christie. En lättläst pusseldeckare i universitetsmiljö med hommage till en av de största deckarförfattarna, säger Lotten i sin recension.

Svenska Deckarfestivalen 2020 uppmärksammar årets Agatha Christiejubileum. Kristina Appelqvist medverkar.

Det är många som sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet: ”Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum i Götasalen fredagen den 1 juni klockan 20.00.”

Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? När en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir alla varse att det är blodigt allvar.

Kristina Appelqvist är en svensk författare som debuterade 2009 med Den svarta löparen. Hon är kommunikationskonsult och har bland annat arbetat som kommunikationschef på Högskolan i Skövde. En giftig skandal är den femte boken i serien om litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller.

Jag har läst alla Kristina Appelqvists böcker, och hon är en av mina favoritdeckarförfattare. Eftersom jag jobbat hela mitt liv på universitet i olika roller, så är jag extra svag för att hennes böcker utspelar sig på det fiktiva Västgöta universitetet.

En giftig skandal är en lättläst pusseldeckare av klassiskt format. Det var precis vad jag behövde i min läsning, jag sträckläste den här på ett dygn och fick tillbaka läslusten. Som vanligt så är beskrivningen av den akademiska miljön klockren, och när jag läser en del formuleringar så småskrattar jag. En giftig skandal är en hommage till Agatha Christie, och jag tycker verkligen Kristina Appelqvist lyckas med den delen. Jag som pusseldeckarfantast har läst många av Agatha Christies böcker men En giftig skandal får mig ännu mer intresserad av henne som person, och jag får till och med lust att åka till England och uppleva de miljöerna.

Kristina Appelqvist brukar väva in något fenomen inom universitetsvärlden i sina böcker. Att ordna deckarfestivaler och liknande evenemang tillhör inte vardagen, men evenemang förekommer förstås. Arrangemanget liknar en forskningskonferens, men med en populär del. Att hantera forskare som anser att världen cirkulerar kring dem parallellt med externa finansiärer och media är bra beskrivet. Eftersom jag under många år varit involverad i Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, så ger det en extra dimension till läsningen för min del.

Språket i En giftig skandal är relativt enkelt men den är välskriven. Det är inget i berättelsen som jag hakar upp mig på, utan språket flyter. En giftig skandal är ingen andlös spänning, men blir ändå en bladvändare på grund av sin uppbyggnad. Lösningen på mysteriet var inte helt uppenbar, även om jag hade mina misstankar.

Vid det här läget, den femte boken i serien, har jag fäst mig vid personerna. Jag gillar persongalleriet i stort, men det är rektorn Emma som jag tycker mest om, och i den här boken får hon relativt stor plats. Helena och hennes relation till Mikael är jag lite trött på.

Det är ingen tvekan om att jag vill läsa mer av Kristina Appelqvist och gärna mer om Västgöta universitet. Så jag hoppas det kommer fler delar.

Lotten, Lottens Bokblogg

Bokfakta:
Författare: Kristina Appleqvist
Titel: En giftig skandal
Utgivningsdag: 2020-01-28
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 358