Festivalprogram 2020

Det blir en deckarfestival även detta mycket speciella år. Liksom alla andra arrangörer måste vi naturligtvis göra anpassningar, men vi har ett fantastiskt program att erbjuda för dagarna 11-14 november med en hel del nyheter, både fysiskt och digitalt.

I centrum finns naturligtvis möten med riktigt spännande författare och du kommer säkert att hitta några av dina favoriter. Har du bråttom`? Läs den korta versionen av festivalprogrammet 2020 eller gå direkt till biljettluckan och köp dina biljetter nu.

Årets författare (presentationerna kommer att kompletteras):

Årets nyheter
En nyhet för året är deckarteater. I samverkan med Teater Västernorrland erbjuder vi föreställningen Mordet i Midlands fredagen den trettonde (lämpligt nog). Föreställningen ges på Konsertteatern i Sundsvall och startar 14.30. Som det ser ut just nu kommer vi bara att kunna sälja max 50 biljetter.

En annan nyhet för året är att vi förlänger festivalen med en dag till, en familjelördag med spänningsfilm för unga 14 november, i samverkan med Filmfest Sundsvall och Bio Drakstaden. Med rådande restriktioner blir det en försiktig premiär, men familjen kan se två spännande filmer. Jubilerande Agatha Christie uppmärksammas i torsdagsprogrammet men dyker också upp i barnfilmen Agatha – Granndetektiven lördag kl 11. Två timmar senare kl 13 blir det en exklusiv visning av den helt nya och internationellt hyllade äventyrsanimationen Away. Barnen kan teckna efteråt och vinna biobiljetter.

Ytterligare en lördagsnyhet är två dramatiserade true crime-vandringar i Stenstan i samverkan med Stenstans Berättarteater. Denna stadsvandring är utvecklad speciellt för årets deckarfestival. Max 30 deltagare per vandring.

Skolor och elever
Alla högstadieelever i Medelpad har fått möjlighet att delta med sina spänningsnoveller i skrivartävlingen Lilla Sherlockpriset. Inbjudan har gått ut tidigare till skolorna och prisutdelningen sker torsdag 12 november 15.40.

I samverkan med Kulturskolan i Sundsvall och medverkande författare erbjuder vi olika typer av författarbesök i skolorna. Hör av dig om du jobbar på en skola och vill boka en författare.

Författarmöten
I år kommer alla författarmöten att vara tillgängliga över nätet. Det innebär att du kan följa/titta på festivalen i sociala medier utan kostnad (även om vi är tacksamma över frivilliga bidrag som kan hjälpa till att finansiera festivalen). För delar av programmet finns det möjlighet att delta på plats även om vi bara kan erbjuda ett begränsat antal biljetter på grund av rådande restriktioner. Merparten av författarna kommer att finnas på plats på festivalen i Sundsvall, men några medverkar på distans.


Onsdag 11 november SLUTSÅLT (men alla kan titta på nätet)

Kl 17.45 – 21.30: En stjärnklar kväll
Efter en kort invigning på scenen kl 17.45 drar vi igång kvällens program. Först blir det sju lysande spänningsstjärnor som medverkar på distans i samtal med en panel på plats på festivalscenen på Quality Hotel. Vi avslutar med ett samtal med två stjärnor som finns på plats i lokalen. Begränsade platser för åhörare i lokalen men du kan även titta på nätet och då är det obegränsat antal. 100 kr per biljett på plats eller gratis på nätet.

18.00 Håkan Nesser – aktuell med Den sorgsne busschauffören från Alster
18.25 Anders Roslund – aktuell med Sovsågott
18.50 Stina Jackson – aktuell med Ödesmark
19.15 Anders de la Motte – aktuell med Våroffer
19.40 Emelie Schepp – aktuell med Nio liv
20.05 Hans Rosenfeldt – aktuell med Vargasommar
20.30 Mattias Edvardsson – aktuell med Goda grannar
20.55 Tove Alsterdal och Kerstin Bergman

Både Tove och Kerstin medverkar i panelen på scen under kvällen, men som onsdagens slutpunkt blir det dags för ett samtal om dem och deras uppmärksammade nya böcker: Tove Alsterdals Rotvälta och Kerstin Bergmans Oskuld och oleander.


Torsdag 12 november SLUTSÅLT

Kl 15.00 – 21.30: Spänningsmaraton från festivalscenen

Författarkväll på Quality Hotel med (nästan) alla medverkande på plats. Kommer också att visas på Facebook, Instagram och Youtube i direktsändning. Begränsad publik på plats men du kan även titta på nätet och då är det obegränsat antal.

Kl 15.00: Främlingshatet har tagit makten
Ett projekt på Skvaderns gymnasieskola baserat på Camilla Stens bok En annan gryning, en dystopi om vad som händer när främlingshatet tagit makten i Sverige. Elever från Skvadern redovisar och intervjuar Camilla Sten.

Kl 15.40: Lilla Sherlockpriset
Prisutdelning för Lilla Sherlockpriset, skrivartävlingen för högstadieelever.

Kl 16.00: Årets nya spänningsstjärnor
Två av årets mest intressanta spänningsdebutanter finns på plats på festivalscenen.

Kl 16.45: Meningsfylld spänning
En del kanske hävdar att spänningslitteratur är ”ren underhållning” men är det verkligen sant? Ett tema med utgångspunkt i de medverkandes nya böcker. Medverkande:

Kl 18.00: Skaparna av det svenska deckarundret
När Maj Sjöwall och Per Wahlöö fann varandra skapade de också förutsättningarna för det svenska deckarundret som sedan dess spridit sig allt starkare över världen. Maj Sjöwall gick bort tidigare i år men paret lever vidare på många sätt. Möt journalisten och författaren Johan Erlandsson som är aktuell med biografin Boken om Beck samt bästsäljande Arne Dahl och litteraturvetaren Kerstin Bergman i ett samtal om Sjöwall-Wahlöö, deras författarskap och vad det betytt för spänningslitteraturen.

Kl 19.00: En riktigt spännande plats
Alla berättelser äger rum på en plats, men ibland är platsen extra viktig och det pratar vi om med utgångspunkt i författarnas nya böcker. Medverkande:

Kl 20.00: Agatha Christie, pusseldrottningen och hennes hov
Det är 100 år sedan Agatha Christie, den största deckardrottningen av dem alla, debuterade med En dos stryknin, den första boken om Hercule Poirot, och det är värt att uppmärksamma. Medverkande:


Fredag 13 november

Kl 14.30: Mordet i Midlands FÅTAL BILJETTER KVAR
I samverkan med Teater Västernorrland erbjuder vi en deckarföreställning på Konsertteatern. Max 50 biljetter och ingen sändning på nätet. Biljettpris 200 kr.

Möjlighet till After Theatre på Quality Hotel med en plock- och varmrättsbuffé samt efterrätt till 149 kr. Buffén finns uppdukad 16.00 – 18.30. Bordsbokning via hotellreceptionen eller genom att ringa 060-16 00 88.

Kl 16.30: Live från boksläpp
Norrlandsfönstret: Direktsändning på nätet från utgivningsfesten till Petter Österlunds debutbok Lenins Guld.

Kl 17.00: Två videoreportage (titta på det ena nu och det andra senare)

Kl 18.00 – 21.00: En kväll med nätspänning
Digital författarkväll utan publik i lokalen, men du kan se det hela gratis på nätet (Facebook, Instagram och Youtube). Delar av programmet genomförs tillsammans med Trondheim Krimfestival i Norge. Medverkande:

Kl 18.00: Anne Holt – aktuell med Operation fosterland
Kl 18.40: Cara Hunter – aktuell med Ingen utväg
Kl 19.15: Malin Thunberg-Schunke – aktuell med De rättslösa

Kl 19.40: Snö, snus och skoter
Norrlandsfönstret: Videoreportage med litteraturforskaren Katarina Gregersdotter som funderar på hur Norrland ser ut i svenska deckare.

Kl 20.10: Mörka händelser i Yttsäter
Norrlandsfönstret: Videoreportage med Staffan Öberg som har omvandlat Höga Kusten till en arena för thrillers.


Lördag 14 november

Kl 11.00 – 15.00: Filmfestival för barn och hela familjen

Efter båda filmerna kan barnen teckna och vinna biocheckar! Biljetten kostar 100 kr per vuxen och per film men det är gratis för medföljande barn. Arrangeras i samverkan med Filmfest Sundsvall och Bio Drakstaden. Begränsade publikplatser.

Kl 11.00 – 14.30: Stadsvandring i dödens fotspår

En för årets deckarfestival världspremiär: Mord och våldsam död! är en stadsvandring i Sundsvalls våldshistoria, producerat av den prisbelönade teatertruppen Stenstans Berättarteater exklusivt för Svenska Deckarfestivalen. Skådespelare gestaltar och visar hur det gick till med kända och okända våldsbrott i Stenstan. Fem våldsbrott samt en för staden i positiv bemärkning historisk kvinna som du kommer att få träffa under stadsvandringen.


Biljetter

Biljetterna är släppta! På grund av myndigheternas rekommendationer och restriktioner kommer vi i år bara att sälja ett begränsat antal biljetter till de olika passen. Årets stora nyhet är emellertid att majoriteten Svenska Deckarfestivalen visas gratis i direktsändning på nätet i sociala medier, som Facebook, Instagram och Youtube. Om du ändå vill komma till Quality Hotel och närvara vid sändningarna eller när författarna intervjuas i ”TV-studion” säljs nu ett begränsat antal biljetter via Vängåvans bokhandel i Sundsvall.