Maj Sjöwall (1935 – 2020)

Författaren och översättaren Maj Sjöwall har avlidit. Som den ena hälften av författarduon Sjöwall & Wahlöö revolutionerade hon den svenska deckarscenen på 60- och 70-talet. Kriminalkommissarien Martin Beck har blivit en gigant i svensk populärkultur.

TT uppger i dag att Maj Sjöwall har avlidit efter en längre tids sjukdom. Hon blev 84 år. Hon har beskrivits som Sveriges största deckardrottning, efter att ha varit medförfattare till tio romaner om kriminalkommissarie Martin Beck under åren 1965 till 1975. Böckerna tog den svenska deckartraditionen i en ny riktning med en realistisk förankring och med starkt samhällskritiska och politiska perspektiv. Böckerna innehåller flera referenser till faktiska händelser som skedde under de år då romansviten skrevs. Något som nu räknas som det normala inom deckargenren.

Enligt Ann-Marie Skarp, chef för Piratförlaget som gav ut Beck-böckerna de senaste åren, finns det inte en enda svensk deckarförfattare som inte inspirerats av Beck-serien.

– Jag har känt Maj Sjöwal] i över 40 år och det är naturligtvis en stor sorg. Det är en stor förlust för oss alla, säger Ann-Marie Skarp till TT.

– Böckerna som hon skrev tillsammans med Per Wahlöö har varit en inspirationskälla för många, inklusive mig själv. De har visat att ett svenskt kriminalförfattarskap är något att komma med ute i världen. Det har jag haft i ryggen som en trygghet, säger Jens Lapidus till DN.

Maj Sjöwall 2012. (Foto: Peter Knutson.)

Trots att Beck-serien bara omfattade tio böcker, kan de med stort fog sägas ha lagt grunden för det svenska deckarundret. 2012 frågade tidningen Sydsvenskan 80 av Sveriges främsta deckarläsare vilka svenska deckare de tyckte var de bästa deckarna någonsin. Åtta av författarduons tio romaner hamnade på den 101 titlar långa listan. Sjöwall & Wahlöö tog platserna 2, 3, 4, 11, 12, 18, 23 och 53. Omräknat till poäng fick författarparet dubbelt så många poäng som tvåan Kerstin Ekman och tre gånger så många poäng som Leif GW Persson. Beck har inte bara blivit en svensk gigant, men har också exporterats till ett stort antal länder på 40 språk.

Samtliga av Sjöwall & Wahlöös Beck-romaner har filmatiserats, antingen i Sverige eller i andra länder. 1967 till 1993 gjordes tolv filmer i Sverige, USA, Ryssland, Tyskland och Nederländerna. Keve Hjelm, Carl-Gustaf Lindstedt, Gösta Ekman, Walter Matthau, Romualds Ancans, Derek Jacobi och Jan Decleir har spelat Beck i bio- eller TV-filmer. Mest känd i Sverige är filmserien med Peter Haber, som startade 1997 och som nu är uppe i 38 bio- och TV-filmer. Ytterligare fyra nya filmer kommer att visas på svensk TV under 2020. Haber-serien består till stor del av nytt persongalleri, förutom Martin Beck och kollegan Gunvald Larsson (som gick ur serien 2015), och är inte baserade på Sjöwall & Wahlöös böcker.

Beck har också blivit radioteater i England och Norge, konstutställning och tecknad serie. 2016 sommarpratade Maj Sjöwall i Sveriges Radio. Programmet blev det mest lyssnade direktsända programmet den sommaren. Men trots succén blev det inte mycket pengar. I en intervju i tidningen Faktum 2012 berättade Maj Sjöwall hur paret gjorde misstag när kontrakt för utlandslansering skrevs. På den tiden var inte villkoren särskilt lönsamma för författare som licenserade böcker till andra länder.

– Trots att våra böcker såldes över hela världen blev vi aldrig rika. Jag har kunnat hålla näsan över vattenytan under alla år, men det har ofta varit knapert, sade hon. Även filmerna betalade lite. 2016 kritiserade Sjöwall filmbolaget och TV4 för att mjölka Beck utan att hon kunde förhandla eller påverka den lilla ersättningen hon fick.

Någon gång på slutet av 80-talet läste jag en norsk utgåva av Udyret fra Säffle som en morbror hade lämnat tio år tidigare i stugan nära de värmländska skogarna. Jag var då i mitten av tonåren. Lite anade jag då att jag många år senare skulle prata med Maj Sjöwall på telefon. Både på 90-talet och 00-talet läste jag hela bokserien. Under 2010-talets början tittade jag på Beck-filmer varje lördag förmiddag, varvat med en och annan Wallander. Jag hade därför god kunskap om Beck när jag 2013 lyfte luren och ringde Maj Sjöwall för att försöka rekrytera henne som skribent till en tidning. Hon var en trevlig äldre dam att prata med. Lite svag i rösten, men hon tyckte det var kul att få en förfrågan. Tyvärr var hon upptagen med bokade projekt det året, så jag kan inte skryta av att ha jobbat med henne, men det var nära ögat. Hade jag gjort samma sak året innan, hade hon kanske varit en kollega nu.

I förorden till en nyutgåva av Beck-romanerna 2012 skrev författare bland annat detta:

  • Levande, stilistiskt hårt hållen, skickligt upplagd i sin utveckling av berättelsen (Henning Mankell i förordet till Roseanna).
  • Böckerna var kriminalgåta, samhällskritik, tidsbetraktare (Roslund & Hellström i i förordet till Mannen som gick upp i rök).
  • Martin Beck får mig att tänka på Predikaren i Bibeln. Jag lät hans namn gömma sig i namnet på min huvudperson, Rebecka Martinsson (Åsa Larsson i förordet till Den skrattande polisen).
  • Stillsamt berättad, med humor, distans och i ett tempo som hör vardagen till. Den vardag som tillhör de poliser som utreder ett grovt brott (Leif GW Persson i förordet till Brandbilen som försvann).
  • Att finna en form för sin vrede, kanske… (Arne Dahl om vad som slog an hos honom som 15-åring i förordet till Polis, polis, potatismos!).
  • Paret Sjöwall Wahlöö sammanförde hög litterär kvalitet med dramaturgiskt skickliga intriger – och ett socialt engagemang som fick sidorna att glöda (Liza Marklund i förordet till Polismördaren).

Efter maken Per Wahlöös död 1975 fortsatte Maj Sjöwall som översättare, lektör och i viss mån författare. Sina sista år bodde hon på ön Ven i Öresund. Familjen meddelar att hon inte avled som följd av covid-19.

Glenn Folkvord

Beck-böckerna:
1965 – Roseanna
1966 – Mannen som gick upp i rök
1967 – Mannen på balkongen
1968 – Den skrattande polisen
1969 – Brandbilen som försvann
1970 – Polis, polis, potatismos!
1971 – Den vedervärdige mannen från Säffle
1972 – Det slutna rummet
1974 – Polismördaren
1975 – Terroristerna