Filmfest i Sundsvall

Kriminallitteratur och filmer om brott kan sägas att vara två sidor av samma mynt. Det visar sig i de otaliga böcker som har filmats och hur ”enkel” konverteringen är mellan de två medierna. Just därför tycker vi du ska se spännings- och kriminalfilm på bio i Sundsvall.

Fast inte de där dussindeckarna som det kryllar av på TV och reabackarna rinner över av. Ingen ny Beck eller något mord i ett idylliskt brittiskt landskap. När Filmfest Sundsvall öppnar dörrarna 11 – 15 mars får du möjligheten att se lite annorlunda spänningsfilmer, vissa med lokal förankring. Filmfest Sundsvall är för dig som har ett genuint filmintresse och som också vill fylla på med lite seminarier och annat intressant.

Som följare av Svenska Deckarfestivalen får du dessutom en trevlig rabatt på biljetterna! Läs vidare!

Spänningsfilmen har funnits med ungefär lika länge som filmen i sig. Man räknar med att Sherlock Holmes är häpen (inspelad år 1900) är världens första filmdeckare. Självklart med en bokhjälte som förlaga, trots att det inte är en filmatisering av en Doyle-historia. Filmen visar en tjuv som på magiskt vis försvinner framför ögonen på en paff privatdetektiv. Den 45 sekunder ”långa” kortfilmen visades för en och en betalande person i ett litet rum, och filmen fick handvevas av en operatör. En annan ”deckare” som tillhör de allra första kom 1903, tillika den första Westernfilmen, The Great Train Robbery. På den tiden ansåg man Western som en underkategori av filmer om brott och brottslingar, eftersom det oftast handlade om rån och tjuvar. Rån som rån, typ. Det skulle gå några år till innan krim-, gangster och detektivfilmer blev en egen genre; först på 1920-talet producerades filmdeckare för jämnan efter en mall som liknar dagens kriminalthrillers. Eller ”snutfilmer” som är den svenska, lite informella termen.

Det är alltså en 100 år gammal tradition som Filmfest Sundsvall tagit med i utbudet 11 – 15 mars 2020. Svenska Deckarfestivalen har plockat fram festivalens krim- och spänningsfilmer, och även fixat fram en rabattkod som ger dig billigare biljetter! De fem filmerna vi tycker du borde se är:

Harpiks (Danmark, 2019)
Danske Daniel Borgman radade upp kortfilmer i Cannes innan långfilmsdebuten Weight of Elefants (2013). Tredje långfilmen, Harpiks, är en thriller baserad på en bästsäljande spänningsroman av Ane Riel (Kåda på svenska), väl mottagen vid premiären i Toronto. Ensemblen är fylld av danska stjärnor som Ghita Nørby och Sofie Gråbøl. En familj lever självvalt isolerat i en skogsidyll, men när dottern Liv vill börja se sig om övergår den naturnära och harmoniska tillvaron i någonting helt annat. (Ane Riel besökte oss på Svenska Deckarfestivalen 2018.)

Bonusfilm: Hur man närmar sig ett stort hål (Finland, 2018). Sawandi Groskind har regisserat en kortfilm om ett avgrundsdjupt hål som oförklarligt har dykt upp i Jakobstad. Gatuhålet blir snabbt en sevärdhet.

Tre visningar. Köp biljett (hitta rabattkod längst ner).

Bacurau (Brasilien, 2019)

Teresa återvänder till sin hemby Bacurau för sin mormors begravning. Hon märker snart att saker inte står rätt till. På något underligt sätt verkar byn utraderad från kartan och under mystisk attack. Den hårdaste, bästa och blodigaste brasilianska filmen sedan Guds stad. En visionär, överraskande och samtidskommenterande film som gjorde succé i Cannes i fjol och den vann välförtjänt jurypriset.

En visning. Köp biljett (hitta rabattkod längst ner).

Odödliga (Sverige, 2015)
När Isak och Em möts en natt i Stockholm ger de sig ut på en roadtrip upp emot Luleå. Snart tar parets pengar slut och de tvingas att begå brott för att kunna ta sig fram. Brotten blir allt allvarligare och mer våldsamma. Regisserad av Guldbaggenominerade Andreas Öhman från Kramfors.

En visning. Köp biljett (hitta rabattkod längst ner).

Den sista sommaren (Sverige, 2020)
Kompisgänget samlas för en vecka i en stuga i skogen. De ser fram emot ljusa sommarnätter, fest och bad, men istället slutar det med att Klara försvinner. Genom hennes filmade material får vi följa vad som egentligen hände den där sista sommaren. En helt ny film av reklam- och spelfilmregissören Andreas Öhman från Kramfors.

En visning. Köp biljett (hitta rabattkod längst ner).

The Huntress: Rune of the Dead (Sverige, 2019)
Filmen utspelar sig under 800-talet och följer en fattig familj utanför Birka. När pappa Joar (Peter Mörlin) ger sig av på en vikingaräd lämnas den äldsta dottern Runa (Moa Engqvist Stefansdotter) att axla pappans ansvar för att försörja familjen. Joar återvänder inte och Runa känner på sig att familjens kamp bara har börjat. Hon känner av något ondskefullt och farligt i skogarna.

Det blir vikingar och action i den senaste filmen av Rasmus Tirzitis. Filmen är klippt och ljudmixad i Sundsvall. Thrillern Vilsen (2016) och Star Wars-fanfilmen Threads of Destiny (2014) står också på CV:et.

En visning. Köp biljett (hitta rabattkod längst ner).

Den tredje upplagan av Filmfest Sundsvall omfattar också många andra filmer, seminarier och regissörsamtal. Om du som följer Svenska Deckarfestivalen vill se ovanstående spänningsfilmer till ett lite lägre pris, kan du använda rabattkoden ”deckare” när du köper biljett. Gå till Entré Sundsvall och hitta aktuell film. Klick på ”köp biljett” och därefter ”köp biljett” igen. Välj biljettkategori Deckarfestivalen och ange koden ”deckare” (utan citationstecken). Då dras 30 kr av på priset och du kan njuta av fler filmer! Rabattkoden gäller bara för dessa utvalda filmer.

Filmbeskrivningarna är lånade från Filmfest Sundsvall och Wikipedia.

Glenn Folkvord