Clive Cussler (1931 – 2020)

Den amerikanska thrillerförfattaren Clive Cussler avled 24 februari 2020, 88 år gammal.

Clive Eric Cussler började sin karriär som reklammakare direkt efter militärtjänsten, där han blev officerare i flygvapnet, och var uppenbarligen redan då påhittig. Han blev kreativ chef för två av USA:s mest framgångsrika reklambyråer. Flera av hans radio- och TV-reklaminslag vann internationella priser. Men även en reklamchef kan ha tråkigt. 1965 började han skriva eftersom han ville ha något att göra på kvällarna. Hans fru jobbade nattskift på en polisstation i Kalifornien, och efter att ha nattat barnen ville Cussler fördriva tiden med en lugn hemmasyssla. Tråkigheten blev med tiden förvandlad till ett 80-tal böcker efter debuten i 1973. Några av böckerna skrevs tillsammans med andra författare. Cussler lär ha sålt mellan 40 och 50 miljoner böcker över hela världen.

Clive Cussler är synonymt med rafflande äventyr, techno-mysterier, grandiosa skurkar, försvunna skatter, kontrafaktisk pseudovetenskap, miljöförstöringar, marinarkeologi och tuffa hjältar. Gärna allt blandat hejvilt i samma roman. Cussler lånade koncept från Alistair MacLean (1922 – 1987) och drog sig inte för att kombinera teknikfokuset i James Bond-böckerna med de övernaturliga berättelserna i Indiana Jones-filmerna. Cusslers böcker hittar man ofta hitta i samma bokhylla som Dan Brown eller Michael Crichton (1942 – 2008), förutom att Cussler inte strävade efter Chrichtons lager av realism. Tvärt om, skulle man kunna säga. ”Vad skulle hända om Atlantis fanns på riktigt” eller ”låt oss säga att Abraham Lincoln inte blev mördad, men kidnappad” var typiska utgångspunkter för Clive Cussler.

– Jag har aldrig haft driften att skriva den Stora Amerikanska Romanen. Jag skriver huvudsakligen för att underhålla. Jag vill att människor ska orka läsa fram till slutet, känna att de fått valuta för pengarna, sa Cussler när han besökte Sverige på slutet av 90-talet.

Och det fungerade. Drygt 20 av hans böcker hamnade på den viktigaste boksäljarlistan i USA, The New York Times Best Seller list. Under en period utgav han 17 böcker och samtliga hamnade på listan, en efter en, utan avbrott. Cussler blev en av världens mest lästa thrillerförfattare. Runt 40 av hans romaner har översatts till svenska, senast Mirage (2018). Hollywood gjorde två filmer baserade på hans böcker, Raise the Titanic (1980) och Sahara (2005). Huvudpersonen i hans mest kända bokserie (25 titlar, 1973 – 2018) är Dirk Pitt, en klassisk hjälte med drag från amerikansk kioskkultur som Doc Savage. Dirk Pitt har en stor samling klassiska bilar, precis som Cussler.

Clive Cussler var inte helt olik sin hjälte. Under Koreakriget var han stridspilot. Han kunde ge sig iväg på privata expeditioner som att leta efter nerlagda guldgruvor, cykla från Denver till Los Angeles och dyka efter störtade flygplan i sjöarna i Rocky Mountains. Senare blev han även marinarkeolog på fritiden. Han grundade 1979 den ideella organisationen National Underwater and Marine Agency (NUMA), som söker efter skatter och gamla vrak i haven. Hittills har de hittat över 60 fartyg av historisk betydelse, bland annat H.L. Hunley, den första ubåten som sänkte ett annat fartyg i strid 1864. Men NUMA är också en bas för Dirk Pitt i böckerna. Den fiktiva utgåvan av NUMA är en statlig myndighet med 5 000 anställda, som skickar Pitt och hans kolleger ut på äventyr och utforskningar som resulterar i trubbel. NUMA är i fiktionen lite som havets NASA. Verklighetens NUMA finansieras nästan uteslutande av Cusslers inkomster som författare och jobbar vetenskapligt med att upptäcka och bevara skeppsvrak och marinhistoriska objekt. För sitt amatörvetenskapliga arbete blev Cussler hedersdoktor vid State University of New York 1997.

Clive Cusslers böcker utgavs i över 100 länder på 40 språk. Han har kallats ”the Grand Master of the American action adventure novel” och kan sägas ha svenska nutida motsvarigheter i Lars Wilderäng och Jan Wallentin, eller i norska Tom Egeland.

Glenn Folkvord