Sveriges topplista november 2019

De mest populära skönlitterära böckerna som såldes i Sverige under november. Ovanlig låg svensk andel denna gången. Deckare och thrillers är rödmarkerade.

Det tillhör ovanligheterna att bara hälften av de mest sålda böckerna i Sverige är skrivna av svenska författare, men så är fallet när man ser på novembers topplista. Det betyder också att deckarandelen hålls något nere, 10 av 20 titlar, vilket i och för sig är 1 mera än i oktober. Nobelvinnaren Olga Tokarczuk har hela fyra titlar inne på listan, vilket inte är konstigt i dessa Nobeltider, och så klart påverkar det den svenska andelen av listan. Som tur är räknas en av hennes böcker till deckargenren, om man ser lite stort på det. Styr din plog över de dödas ben beskrivs av förlaget som ”en mörk sagoliknande thriller som utforskar människans förhållande till naturen, och utmanar föreställningar om rättsskipning, ödestro, förnuft och vansinne.”

1 Adler-Olsen, Jussi Offer 2117
2 Sten, Viveca I hemlighet begravd
3 Natt och Dag, Niklas 1794
4 Tokarczuk, Olga Löparna
5 Lagercrantz, David Hon som måste dö
6 Grebe, Camilla Skuggjägaren
7 Riley, Lucinda Pärlsystern: Ceces bok
8 Moyes, Jojo Bergens stjärnor
9 Bonnier, Jonas Knutby
10 Tokarczuk, Olga Styr din plog över de dödas ben
11 Guillou, Jan Den andra dödssynden
12 Tokarczuk, Olga Jakobsböckerna
13 le Carré, John En fri agent
14 Tokarczuk, Olga Daghus, natthus
15 Olika författare Pappa bäst i världen
16 Colgan, Jenny Julafton på den lilla ön i havet
17 Rudberg, Denise Under nio nätter
18 Ahrnstedt, Simona Bara lite till
19 Clancy, Tom & Cameron, Marc Heder utan samvete
20 Ahnhem, Stefan X sätt att dö

Grattis till danska Jussi Adler-Olsen som går rakt in på 1:a platsen med Offer 2117. Han tar också alla medaljerna på ljudbokstopplistan; alla tre pallplatserna med försäljning av MP3-filer, MP3-skiva och CD-skiva, samt 1:a platsen på topplistan för eböcker.

Topplistan är sammanställd av Bokinfo på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen.