Kort spänning

Hösten 2019 har Svenska Deckarfestivalen haft förmånen att publicera en rad noveller på vår hemsida. Tack till alla författare och förlag som har hjälpt oss att visa upp en del av den svenska deckarskogen som har många olika träd och växter.

Noveller finns i lite olika skepnader, från den kortkorta berättelsen som har romanens form men lunchrastens längd, till den stilistisk utpräglade novellen med arkitektur som lämpligen inte kan finnas i annan litteratur. I vår novellserie hösten 2019 har vi, tillsammans med författare och förlag, bjudit på 21 noveller med olika längd, form och innehåll. Tanken har varit att visa upp en del av den svenska författarskogen som inte alltid växer in i TV-rutornas morgonsoffor, samtidigt som novellerna i sig ger några minuters spännande läsning. Genremässigt kan du i serien hitta allt från klassiska mordmysterier och kärleksdraman, till postapokalyptisk fantasy, monsterskräck och psykologiska thrillers.

Det är inte en slump att vi började med Den tatuerade babyn av Petronella Simonsbacka i september. Dels motiveras det valet av att novellens handling är från en miljö vi inte alltid läser så mycket om, men viktigast är det att det är en metanovell, en berättelse som leker med formen och som medvetet kanske provocerar lite. Tonen är därmed satt och ungefär tre gånger i veckan kom därefter en ny novell. Sedan är vi extra glada för att ett antal noveller antigen specialskrevs för vår hemsida, eller hade urpremiär hos oss. Det gäller bland annat Simonsbackas öppningsnovell, men också Pojken som flög ut genom fönstret av Emma Elliot och deckarveteranen Ulf Durlings novell.

Av de 21 författarna i serien är det bara en som kom till festivalen, Jonas Moström. Hans novell Fredagsfrossa, som han skrev tillsammans med dottern Roseanna Lagercrantz (en avlägsen släktning till Millennium-Lagercrantz), finns med i novellsamlingen 7 dagar som finns i handeln nu. Men vi kan inte utesluta att några av de övriga författarna kan dyka upp i Sundsvall i framtiden. I stort sett de flesta kända kriminalförfattarna som räknas som stjärnor i dag har skrivit deckar- och spänningsnoveller någon gång i karriären; Arne Dahl, Håkan Nesser, Henning Mankell, Liza Marklund, Jens Lapidus, Helene Tursten och många andra.

Viktigt har det också varit att äntligen få presentera vinnarna av Svenska Deckarfestivalens skrivartävling 2018, Lilla Sherlockpriset. I fjol var det Ella Sjögren i Hagaskolans 8C som vann, med tre andra ungdomar på följande platser, men då vår hemsida skulle renoveras den vintern fick publiceringen vänta tills nu. Nu har hela Sverige möjlighet att läsa de fyra unga författarnas noveller, och kanske finns det andra unga som inspireras till att skriva krim, spänning, äventyr eller fantasy. Svenska Deckarfestivalens Lilla Sherlockpris ska uppmuntra till kreativitet, och vi belönar med pengar i handen, heder på scenen och räckvidd till hela landet! 2019 års vinnare kommer på hemsidan innom kort.

Har du inte läst novellerna än går det bra att läsa de nu eller under vintern, de kommer att ligga kvar här på hemsidan. Förresten, går du med en författare i magen och kan tänka dig att dela din novell med andra spänningsläsare? Kontakta oss, så kan vi hjälpa till. Vi är glada och stolta över att ha kunnat etablera ett nationellt forum för spänningsnoveller och det vill vi gärna fortsätta med.