Hårda paket under julgranen

Inför Svenska Deckarfestivalen 2019 tittar vi i bokhandlarens deckarhylla, och löser decembers jobbigaste problem, julklapparna. Böcker är den bästa julklappen, det är sen gammalt!

Det är något särskilt med att gå in i en bokhandel. Där finns ett lugn, en avstressad känsla, en långsamhetens källa. Lite som på ett bibliotek. Inte helt stilla, men ändå för huvudet det ”slow food” är för kroppen. Nyttigt, välgörande. För böcker kräver att man tar sig tid. Blotta tanken på att läsa en bok drar ner ens mentala tempo. Men innan man hamnar i fåtöljen måste man välja en bok, och det finns tusentals att välja bland, så man får gå lite runt och titta, bläddra, smygläsa. Känna in boken. Hoppar den rakt in i en uppgörelse mellan två spioner från olika sidor av järnridån, eller är den skriven i jag-form? Finns den som pocket? Man läser baksidan, kollar om det är första boken i en serie eller mitt i.

Man kanske måsta fråga personalen. Det sägs att de trevligaste säljarna jobbar antingen på apoteken eller i bokhandeln. Inte i sportaffären. Där är man tävlingsinriktad. På en bokhandel jobbar man med kultur. Då blir man trevlig. Kanske för att man suger i sig lite av lugnet från böckerna. Eller så har det att göra med att det finns böcker för alla. Man behöver inte gå besviken från en bokhandel. Finns inte den där psykologiska thrillern du hade tänkt att köpa, så finns det alltid en prisbelönad pusseldeckare från en gammal veteranförfattare du gillade på 90-talet. Som att träffa en gammal kompis! Hej Leif!

Några böcker i handeln just nu.

Men okej. Det är snart december och kanske blir det stressigt ändå när man tänker på vad man ska köpa för julklapp till barnen, syrran, farbror Kalle, kusin Kajsa och fan och hans moster. Men lugn bara. Böcker löser de flesta julklappsproblem. Svenska Deckarfestivalen har lösningen!

Hur undvika julstress i tre enkla steg:

  • Kolla i makens/dotterns/kompisens bokhylla och notera vad hen gillar att läsa.
  • Boka en biljett till Svenska Deckarfestivalen 6-8 november.
  • På plats köper du en pusseldeckare/spionthriller/spänningsroman och får den signerad och dedicerad av författaren. Med upp till 25% rabatt dessutom!

Klart! Och det är inte ens december! ”Bästa farbror Kalle. Mycket nöje med boken och god jul hälsar Arne Dahl.” Då går boken från att vara en bok till å bli en unik present. Böcker signerade av Sveriges deckarelit är inte något man kan handla i Sundsvall varje dag.

Som tur är finns det inget tak för hur många böcker man kan handla på deckarfestivalen, så du kan köpa till dig själv också. Sa vi att festivalbesökare får en trevlig rabatt på böcker som köps på plats? 20-25% rabatt är inte fy skam.

Varför heter det julklapp?
Seden att ge bort julklappar började i det medeltida bondesamhället som ett skämt, en lantlig tradition som innebar att byns ungdomar smög omkring på julaftonen och knackade (klappade) på i stugorna. När någon öppnade kastade man in en skämtgåva, kanske ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan hade de ofta fäst en lapp med en vers som förklarade buset. Det var viktigt att inte bli tagen på bar gärning eftersom verserna kunde vara ganska så elaka och grovkorniga. Julgåvorna var ofta hemmagjorda. Det var först på 1940-talet att vanligt folk hade råd att köpa julklappar.

Att det i Sundsvall finns en deckarfestival sedan 2013 är ingen slump. Det har självklart sammanhäng med att intresset för deckare bland svenska bokläsare är stort – enormt stort – och det intresset finns i Sundsvall också. På bokbranschens säljstatistik kan man se att ofta är hälften av titlarna, eller mer, i någon deckar- eller spänningsgenre. I huvudsak en enda genre står alltså för ungefär hälften av alla sålda böcker!

Hur ser en bokhandlare på dessa genrer som dragplåster för att läsa och sälja böcker? Lennart Bergström, bokhandlare i Sundsvall, svarar på den frågan:

– År 2018 stod deckare och övrig spänningslitteratur för omkring 45 procent av den svenska bokförsäljningen för vuxna; av de mest sålda skönlitterära böckerna var hälften deckare. Ungefär så har det sett ut under större delen av 2000-talet. Vad som har betecknats som ”deckarvågen” har nu pågått så länge att det tidiga 2000-talet kan sägas vara deckarens och spänningslitteraturens tidevarv. Klart är att den starka ställning som svenska kriminalromaner har i samtiden saknar motstycke i den svenska litteraturens historia. Med detta sagt är genren mycket viktig för bokhandeln. Vårt sortiment styrs av efterfrågan. Vi har även krav på kvalitet vilket betyder att vi som kedja inte köper in all litteratur som produceras i genren. Dock anskaffar vi gärna andra böcker på begäran. När det gäller böcker som utges av lokala författare lagerför vi de flesta.

Deckarvågen är så stor att den börjar rymma en hel del olika undergenrer. Fantasydeckare, till exempel, och tecknade serier. Finns det några deckartrender som är nya för i år?

– Den svenska deckargenren har breddats till sitt innehåll med allt från vardagsrealism, till romantik och till hårdkokta skildringar. På 80-talet var kvinnliga författarnas andel ca 10 procent, men är nu ca 50 procent. Man kan anta att kvinnornas insteg är det som breddat genren. Man brukar också säga att det skett en fokusförskjutning mot ”livspusseldeckare” där huvudpersonernas privatliv tar stor plats parallellt med kriminalgåtan. En undersökning visar att två tredjedelar av huvudpersonerna numera är kvinnor, säger Lennart Bergström.

Lennart Bergström i en av Vängåvan bokhandels deckarhyllor.

Böcker är ett traditionellt medium som hittar nya vägar att nå ut till läsarna. De finns i mobilen, hos nätbokhandlare och i stormarknadernas bokhörn. Varför ska man välja att handla i en traditionell bokhandel? Lennart Bergström igen:

– Stormarknadernas utbud är minskande liksom bokklubbarna, men däremot ökar näthandeln. Det senaste året har lyssningen på ljudböcker ökat markant genom så kallade streamingtjänster. Den fysiska bokhandeln har kostnader som lokaler och personal, som inte näthandeln har i samma utsträckning, så det är svårt att konkurrera med priset. Däremot erbjuder vi personlig service av våra kunniga medarbetare som kan ge råd, kanske för att ge våra kunder möjlighet att upptäcka nya intressanta författare. Boken är en ypperlig present och vi erbjuder fin presentinslagning, kanske tillsammans med ett gratulationskort. Vill man inte komma till butiken skickar vi boken med bud, post eller fraktbolag över hela Sverige. Vi erbjuder våra kunder ett 20-tal olika tjänster. Dessutom med vårt Café Bokbiten kan vi erbjuda en fika i en trevlig miljö.

Akademibokhandeln Vängåvan tipsar
Monica Gullman:
Håll dig nära av Karen Cleveland. Andlöst spännande och proffsig skriven thriller.
Malin Smith: Jamåhonleva av Anders Roslund. Spänning på hög nivå från början till slut!
Maria Nygren: Ole dole av MJ Arlidge. Bland det bästa jag läst! Gillar du Kepler och läskigheter är det här en serie för dig!
Lennart Bergström: Mitt tips är att gå på Svenska Deckarfestivalen och där bli inspirerad av både svenska och utländska krimförfattare.

Genom Svenska Deckarfestivalens Norrlandsfönster uppmärksammas författare som skriver i Norrland eller har lagt handlingen i sina deckare och thrillers till Sveriges nordligaste hälft. I år kommer fyra Norrlandsförfattare till deckarfestivalen, varav två är från Sundsvall och tre råkar vara poliser! Hur ser det lokala utbudet ut när det gäller deckare, finns det intresse för Sundsvalls- och Norrlandskrim?

– Det finns ett stort intresse för ”lokala deckare”. Antingen att handlingen utspelas i Sundsvall, som till exempel Jonas Moströms tidigare böcker eller att boken skrivits av författare bosatta i regionen, upplyser Lennart Bergström.

(För transparensens skull: Lennart Bergström är medlem i Svenska Deckarfestivalens styrelse.)

Glenn Folkvord