Deckarundret på TV

När man pratar om det svenska deckarundret tänker man ofta på den högre acceptansen, den lyckade exporten och den breda utgivningen av skönlitteratur. Helt enkelt den kommersiella litteratursuccén från 90-talet och framåt. Men låt oss inte hymla om saken; TV har haft en betydande finger med i spelet.

Den första svenska TV-deckaren anses vara Halsduken (1962, regi Hans Lagerkvist). Serien var en svensk ”remake” av en brittisk serie i en tid då deckare ansågs vara något exotiskt, kanske spekulativt och ibland moralisk tveksamt. Martin Beck hade ännu inte uppfunnits och ingen trodde på den tiden att thrillers, deckare och spänning skulle bli den dominerande berättarformen i minst två massmedier om några decennier. Men man fortsatte att producera TV-deckare i Sverige, som länge hade SVT som enda beställare, förutom enstaka biofilmer. Fram till 90-talet hörde deckarna till undantagen. Polisen i Strömstad (1982 – 1996, sex säsonger) och Hassel (1986 – 1992, 10 TV-filmer) skulle visa sig att bli mallarna för det som på 90-talet och i väldig stor grad på 00-talet blev stapelvara på svenska TV-skärmar. Polisen i Strömstad, för att den var en återkommande miniserie, Hassel för dess socialrealism, samhällsengagemang och långfilmsformatet.

Roland Hassel spelades av Lars Erik Berenett.

Nu för tiden kan ingen TV-kanal med självrespekt planera nästa års dramautbud utan minst en eller två hemodlade deckare. Och vi kan inte komma undan det faktum att TV bidrar stort till intresset för litterära figurer. Böcker inspirerar TV-producenterna och TV-serierna inspirerar publiken att läsa eller lyssna. Fråga en som aldrig läser böcker om hen har hört talas om Anna Jansson. Svaret blir kanske nej, men om du säger att hon skriver böckerna om Maria Wern, då blir svaret ”ja, Wern har jag sett på TV”. TV-slukaren kanske lånar en bok på biblioteket sedan.

Som en illustration på hur det kan se ut i TV-mediets nya guldålder – stort utbud, valfrihet och publikens intresse för kvalitativa serier – har Svenska Deckarfestivalen hittat samtliga serier och filmer i ”våra” genrer som finns hos SVT. Eftersom deckartitlarna i hela TV-tablån är så enormt många får vi denna gången lämna TV4, Femman, TV3, Viaplay, HBO, Netflix, Prime och andra kanaler. SVT är en baskanal som de flesta har tillgång till.

Att bara en enda TV-kanal har följande att bjuda på just nu, säger mycket om deckartokiga Sverige.

The Sinner (2018, säsong 2)
Poliskommissarie Harry Ambrose återvänder till sina gamla hemtrakter för att utreda ett nytt fall. Det handlar om ett uppseendeväckande brott – en ung pojke har mördat sina föräldrar, till synes helt utan motiv.

Shetland (2019, säsong 5)
Kriminalkommissarie Jimmy Perez (Douglas Henshall) löser mordgåtor på öarna som ligger på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten. Serien är baserad på prisbelönade deckarförfattaren Ann Cleeves böcker.

Väster om friheten (2017, säsong 1)
Faye blir vittne till hur tre män mördas i Marrakech och flyr till Berlin. CIA-chefen i Berlin, Clive ”GT” Barnes, upptäcker att de mördade i Marocko var medlemmar av visselblåsar-organisationen Hydraleaks och tar kontakt med före detta Stasi-agenten Ludwig Licht för att ordna ett möte med Faye.

Den fördömde (2010, säsong 1-2)
Sebastian Bergman (Rolf Lassgård) var tidigare polisens mest anlitade kriminalpsykolog och profilerare. Efter att ha förlorat sin fru och dotter i tsunamin lever han ett självdestruktivt liv utan arbete, vänner och familj. Han lyckas övertala sin gamla kollega Torkel Höglund från Rikskrim, som är där för att utreda ett brutalt pojkmord, om att få börja jobba igen. Miniserie baserad på Hans Rosenfeldts och Mikael Hjorths deckare.

Onda aningar (2017, säsong 1)
När framgångsrika arkitekten Ellen går på mammaledighet upptäcker hon att hennes vikarie verkar ha en ond plan. Successivt börjar Ellen misstänka att vikarien inte bara är ute efter att stjäla hennes karriär, utan även hennes liv.

Unge kommissarie Morse (2012-2019, säsong 1-4 + 6)
Året är 1965. Endeavour Morse är en ung kriminalassistent som är både klarsynt och vass i sina analyser. Det väcker ont blod hos en del av hans kolleger. En ung flicka hittas död i sin säng. En läkare hittas skjuten på en offentlig toalett. Och fler döda blir det, innan Morse uppdagar sanningen.

Babylon Berlin (2017, säsong 1-2)
Berlin 1929. Under Weimarrepublikens sista år härskar nattklubbarna, musiken, drogerna och den sexuella friheten. Men här frodas också fattigdomen, det politiska våldet, och den organiserade brottsligheten. Gereon Rath, en ung poliskommissarie från Köln, förflyttas till Berlin för att lösa ett fall. Tillsammans med den unga stenografen Charlotte Ritter kommer han en skandal på spåren som ska vända upp och ner på hans liv. Europas mest påkostade serie någonsin.

Arne Dahl (2015, säsong 2)
Serie som bygger på Arne Dahls populära böcker om A-gruppen, en specialenhet inom rikskriminalen med uppdrag att lösa de allra värsta brotten. I rollerna: Malin Arvidsson, Natalie Minnevik, Shanti Roney, Alexander Salzberger, Magnus Samuelsson, Vera Vitali, Niklas Åkerfelt m.fl.

Arne Dahl skrev böckerna som blev TV-serie.

Morden (2008)
Morden är en fristående fortsättning på kritikerrosade kriminalserien Graven och denna gång tar sig Ceges grupp an ett gammalt fall. Ett fall där Cege måste erkänna att han hade fel och mördaren fortfarande går fri. Cege samlar sin specialgrupp för att lösa fallet, men tiden är knapp, snart går preskriptionstiden ut.

Farliga beroenden (2015, säsong 1)
Mänskliga beroenden och kärlek är starkare än förnuft och moral. Det blir tydligt när Krista från det förflutna dyker upp i narkotikapolisen Oskari Autios liv. I rollerna: Matleena Kuusniemi, Tommi Eronen, Jussi Nikkilä, Marja Salo, Eero Milonoff m.fl.

Graven (2004)
För att utreda ett sällsynt och ytterst obehagligt fall får kriminalinspektör Cege Ljung i uppdrag att sätta ihop en specialgrupp. Han samlar sitt ”dreamteam” av udda karaktärer på sitt privata fartyg Mandala. Under en tid ska gruppen både bo och arbeta på båten för att vara så effektiva som möjligt. I rollerna: Kjell Bergqvist, Cecilia Nilsson, Göran Ragnerstam, Annika Hallin, Jens Hultén m. fl. Manus: Rolf Björlind, Cecilia Björlind.

Grantchester (säsong 1-3, 2014-2017)
En präst och en polis löser tillsammans mordfall på den engelska landsbygden år 1953. I byn Grantchester leder begravningen av en församlingsmedlem till att kyrkoherden Sidney Chambers blir involverad i en mordutredning. Sidney möter här kommissarie Geordie Keating för första gången, och det blir en konfrontation som så småningom ska leda till ett fruktbart samarbete.

Midnattssol (2016, säsong 1)
En man mördas brutalt mitt i den majestätiska fjällvärlden norr om Kiruna. Offret visar sig vara fransk medborgare och den erfarna mordutredaren Kahina Zadi beordras upp från Paris till Kiruna. Tillsammans med chefsåklagaren Burlin och hans biträdande, åklagaren Anders Harnesk, inleder hon en utredning som snart får svindlande proportioner. Ännu ett bestialiskt mord begås mitt framför ögonen på Kahina och Burlin.

Sherlock Holmes och det hemliga vapnet (1942, film)
Under andra världskriget vill det brittiska flygministeriet komma åt ett nytt hemligt raketsikte som schweiziske vetenskapsmannen Dr Tobel uppfunnit. Nazityskland är också intresserade av att få tag i raketsiktet, men Sherlock Holmes lyckas smuggla ut Tobel till London. Tyskarna anlitar nu Holmes ärkefiende Moriarty för att kidnappa uppfinnaren.

Mord i baletten (1943, film)
Thrillerkomedi med mycket dans och musik. När två kvinnliga burleskdansare hittas mördade blir alla i ensemblen misstänkta. Den nyaste dansaren i truppen, Dixie Daisy, tar saken i egna händer och försöker luska reda på vem som är mördaren.

Falsk identitet (2015, säsong 1)
Efter ett sex år långt uppdrag i Syrien under alias, återvänder toppagenten Guillaume Debailly till Paris och den franska underrättelsetjänsten DSGE:s hemligaste avdelning. Hemkomsten sammanfaller med att enheten förlorar en agent i Alger under mystiska omständigheter, samtidigt som den unga agenten Marina Loiseau ska ut i fält med siktet inställt på Iran. Guillaumes erfarenhet ger honom en central position på enheten samtidigt som han i hemlighet, och i strid med reglerna, håller liv i en kärleksrelation från tiden i Syrien.

Polisen i Strömstad (1982 – 1996, säsong 1-5)
TV-serie efter en kriminalberättelse av Gösta Unefäldt. Huvudrollen som polischef Gustav Jörgensson spelas av Per Oscarsson

Snoken (1993, säsong 1)
Svensk kriminalserie om privatdetektiven Anders ”Snoken” Grip som driver detektivbyrån Titanic från sin husbåt på Djurgården i Stockholm.

Kommissarie Winter (2001, säsong 1)
En ung svensk man hittas mördad på ett enkelt hotellrum i London. Kort därefter begås ett liknande mord i Göteborg. Av de blodiga fotspåren att döma har en makaber dans utförts i rummet. För kriminalkommissarie Erik Winter och hans medarbetare blir det inledningen till en av de mest plågsamma utredningar de haft hand om.

Hassel (1986-1992, säsong 1-3)
Svenska TV-filmer efter romaner av Olov Svedelid. En forskare på ett större läkemedelsföretag försvinner spårlöst och med honom underlaget till ett nytt läkemedel. Innan den oväntade upplösningen kan skönjas måste Hassel och hans kolleger ta sig igenom en härva av lögner, förödande svartsjuka, japanskt industrispionage – och mord!

Bella bland kryddor och kriminella (2002, säsong 1)
Isabella är en stjärnkock med näsa för både mat och detaljer. Hennes nyfikenhet tar över när en väninnas make dör i en oförklarlig hjärtattack. Isabella försöker trösta väninnan och den unga guddottern, samtidigt som hon i hemlighet snokar efter ledtrådar. Dessutom dyker en mystisk ung kvinna upp som en räddande ängel.

Dubbelstötarna (säsong 1, 1980)
En svensk kriminalkomedi i sex delar, byggd på romaner av Tomas Arvidsson. Den handlar om två välbärgade medelålders män – två ”stötar” i välfärds-Sverige, som genomför två fantastiska kupper.

Jane Horney (1985, säsong 1)
Dramaserie baserad på verkliga händelser om den enda svensken som avrättades misstänkt för spioneri under andra världskriget. Den 17 januari 1945 lämnade den 26-åriga Ebba Charlotta Jane Horney Granberg sitt hem i Stockholm. Hennes anhöriga har aldrig återsett henne. Hon är fortfarande rapporterad som saknad.

Operation Argus (1966, säsong 1)
En spionberättelse från vår fredliga avkrok i världen. Historien börjar en vinterkväll i Stockholms frihamn år 1943. En lejdbåt har just anlänt. Lejdbåtens radiotelegrafist passerar den inhägnade vaktporten. I en gengasosande taxi far han in till stan och en bio. På bion blir han tagen för en annan, en mycket viktigare person…

Engeln (1974, säsong 1)
En serie kriminalberättelser med Allan Edwall i huvudrollen som Bertil ”Engeln” Engelbrekt.

Goltuppen (1991, säsong 1)
Kriminaldrama i fem delar av Leif G W Persson. Kunskap är makt, brukar det heta. Så icke i rövarnas värld – där kan kunskap vara rena döden. Det är en sanning som blir till skrämmande verklighet för Lars-Peter och hans flickvän Nina under några vinterveckor i Stockholm. För goltuppar – tjallare – döms utan nåd i världen runt plattan vid Sergels Torg.

Den vite riddaren (säsong 1, 1994)
En polisthriller av Jan Guillou och Leif GW Persson. Året är 1994. Mitt under valrörelsen i Sverige skickas polisen ut för att skingra ett gäng demonstranter utanför UD. Plötsligt brinner ett skott av från taket på Kungliga Operan och en person faller ihop. Ett TV-team är på plats och låter kamerorna rulla.

Skånska mord (1986, säsong 1)
Hurvamorden handlar om extra polismannen Tore Hedin i Tjörnarp som kallblodigt deltog i utredningen av ett mord han själv begått i september 1951. Han klarade sig från misstankar men när han mötte kärleken förlorade han besinningen och blev massmördare. Även fyra andra berättelser baserade på historiska mord.

Ernst-Hugo Järegård i Skånska mord.

Dubbelsvindlarna (1982, säsong 1)
Studierektor Bertilsson lever ett stillsamt småstadsliv i Kalmar, men ingen känner till att han i sin källare gömt närmare en miljon kronor efter ett lyckat bankrån… Efter Tomas Arvidssons roman Utanförskapet.

En nämndemans död (1995, säsong 1)
Thriller i tre delar av Ulf Ryberg. Ett kallblodigt mord på en musiklärarinna får oväntade konsekvenser för invånarna i en vintrig svensk småstad.

Järnvägshotellet (2003, säsong 1)
Svensk psykologisk mordgåta i tre delar. Ett skelett upptäcks i en vägg när ett gammalt järnvägshotell ska renoveras. Kommissarie William Haglund engagerar sig både i fallet och den mycket udda samlingen människor som bor på hotellet. Snart hinner det förflutna ikapp dem alla och även William tvingas ta itu med sin tillvaro.

Som man ropar (1988, säsong 1)
En serie i tre delar efter Stieg Trenter. Berättelsen utspelar sig under några augustiveckor 1943. Kriget har vänt. Den tyska offensiven är stoppad. I Sverige finns både tyska gestapoagenter och norska motståndsmän.

Studierektorns sista strid (1986, säsong 1)
En fristående fortsättning i tre delar på Tomas Arvidssons och Per Berglunds serier Dubbelstötarna och Dubbelsvindlarna. I denna del gör studierektor Bertilsson vid Kalmarskolan egendomliga affärer, och det äventyrliga pensionärsparet i Spanien har besvär med en stulen miljon i en papplåda.

Stieg Trenter (1987, säsong 1-3)
I dag röd, Lysande landning, Träff i helfigur. Tre dramatiseringar från romaner av Stieg Trenter. Harry Friberg fotograferar ett mystiskt ljussken i vattnet utanför Blockhusudden – och det visar sig fladdra över ett mord!

Innan vi dör (2017-2019, säsong 1-2)
I förra säsongen var polisen Hanna Svensson och hennes son Christian nära att stryka med i jakten på Davor Mimica och hans kriminella nätverk som Christian infiltrerade. Christian flydde till utlandet. Hanna fick uppdraget att avslöja läckan inom polisen, en förutsättning för att Christian ska kunna komma hem. Nu har Hanna och kollegan Björn fått reda på att polisläckan sålts till en större organisation. Spåren leder dem i en skrämmande riktning, mycket nära dem själva.

Exit (2019, säsong 1)
De har pengar, karriär och familj. Men de har tråkigt. Hermine vill ha barn med Adam. Det är bara det att Adam är steril, men det vet inte Hermine.

Slottets väktare (2018, säsong 1)
1977, Italien. UDBA:s lejde mördare, Marin Dragicevic Dragi, förbereder noggrant en likvidation av fiender till den jugoslaviska staten. 10 år senare berättar Dragi för kollegan Boris Bišcan om fornstora dagar när organisationen var en kraft att räkna med. Handlingen kretsar kring den jugoslaviska underrättelsetjänsten UDBA och den lojale veteranen Boris Bišcan.

De drabbade (2003, säsong 1)
En namnlös kraft sveper plötsligt över världen och ger ett antal utvalda människor övernaturliga krafter. De drabbade är alla själsligt sargade människor och deras största svaghet blir nu plötsligt deras styrka. För första gången får de kraften att göra precis vad de vill, men väljer de att göra gott eller väljer de att göra ont? En thrillerserie av Hans Rosenfeldt, skaparen av Bron.

Lögnens pris (2006, säsong 1)
Helena lever med sin man och barn men har i hemlighet en älskare. Hon har bestämt sig för att avsluta förhållandet men det sista mötet med älskaren får ett förödande slut.

Mänskligt villebråd (1932, film)
En lyxkryssare förliser utanför en avlägsen ö och den ende som lyckas ta sig iland levande är storviltjägaren Bob Rainsford. På ön ligger ett gammalt slott dit Bob välkomnas av en excentrisk rysk greve vid namn Zaroff. På slottet träffar Bob ytterligare två överlevare från en annan skeppsbruten båt, syskonen Eve och Martin. Zaroff är mycket generös mot dem alla tre men det visar sig att greven har dolda motiv för sin gästfrihet.

Lassemajas Detektivbyrå – Det första mysteriet (2018, film)
Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för första gången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå, ett spännande äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan. Boken bär på en mystisk hemlighet, och plötsligt är alla på skolan misstänkta: den skumma vaktmästaren, gympaläraren med den tajta overallen, den konstiga bibliotekarien, ja till och med rektor Brynolfsson själv! Men vem är egentligen den riktiga tjuven?

Wallander (1995-2003, fyra sesonger)
Kommissarie Kurt Wallander och hans kollegor i gastkramande berättelser. Det är höst och människorna i den annars så lugna delen av Skåne slår sig till ro. Men för Kurt Wallander blir det ingen ro utan en mardröm. Höstlugnet bryts av att en ung kvinna bränner sig till i ett majsfält. Strax därpå slår en seriemördare till till med en rad bestialiska mord.

Halsduken (1962)
Kriminalserie i åtta delar av Francis Durbridge. Omredigering av originalserien från 1962 (i sex delar).

Listan speglar SVT:s direktsända och playbaserade deckare och thrillers (i SVT Play eller Öppet arkiv) 30 oktober 2019. På grund av upphovsrättigheter kommer vissa titlar så småningom att plockas bort. Alla seriebeskrivningar ovan är SVT:s.

Glenn Folkvord