Svenska Deckarakademin nominerar

I dag publicerade Svenska Deckarakademin nomineringarna till de fem bästa svenska och de fem bästa utländska kriminalromanerna för 2019. Vilka av de nominerade som får Den gyllene kofot offentliggörs 24 november. Två av de nominerade kommer till Svenska Deckarfestivalen i år.

Svenska Deckarakademin instiftades 1971 som en nischad och mindre pretentiös version av Svenska Akademien. Föreningens syfte är att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren genom att bland annat varje år utse årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Årets fem svenska nominerade har alla tidigare varit nominerade, men samtliga översatta författare är nya i detta prissammanhang.

De nominerade svenska kriminalromanerna är:

  • Alsterdal, Tove: Blindtunnel (Lind & Co)
  • Carlsson, Christoffer: Järtecken (Albert Bonniers Förlag)
  • Eriksson, Kjell: Den skrattande hazaren (Ordfront)
  • Grebe, Camilla: Skuggjägaren (Wahlström & Widstrand)
  • Sund, Erik Axl: Dockliv (Ordfront)

Extra roligt för Svenska Deckarfestivalens besökare är att både Tove Alsterdal och Christoffer Carlsson kommer till festivalen för att berätta om sina böcker. Har du inte läst deras senaste än, hinner du fortfarande att göra det! Camilla Grebe gästade festivalen 2018 som ni nog minns; nomineringarna tyder på att det verkligen är Sveriges deckarelit du kan se på deckarscenen i år.

Så beskriver Svenska Deckarakademin årets nominerande översatta kriminalromaner:  [De] spänner över ett brett fält: från ett familjedrama i den australiensiska vildmarken till en rättegång mot en brittisk minister som anklagas för våldtäkt. Och däremellan handlar det om en hårdkokt kvinnlig privatutredare/bokhandlare, ett mord som leder tillbaka till 1940-talets franska motståndsrörelse och våld på ett irländskt nunnekloster – ett s,k. Magdalenahem för ”fallna kvinnor”.

De nominerade översatta böckerna är:

  • Harper, Jane: En förlorad man (Forum)
  • Lelchuk, S.A.: Rädda mig från farliga män (Bokfabriken)
  • Scott, Manda: Förrädare (Modernista)
  • Spain, Jo: Förlåt oss våra synder (Modernista)
  • Vaughan, Sarah: Efter skandalen (Albert Bonniers Förlag)

Akademins Kerstin Bergman kommer till Svenska Deckarfestivalen som moderator men också för att presentera de nominerade lite mer djuplodande.

Uppdatering 24 november 2019: Svenska Deckarakademin har i dag beslutat om vinnarna. Camilla Grebe ges priset ”Den gyllene kofoten” för årets bästa kriminalroman, Skuggjägaren. ”En elegant komponerad polisroman med kvinnohistoriskt perspektiv” löd motiveringen. Årets bästa översatta kriminalroman blev Jane Harpers En förlorad man med motiveringen ”ett dödligt kammarspel kring familjehemligheter i Australiens outback”. Svenska Deckarakademin delade även ut ett debutantpris. Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke belönades eftersom det är en ”internationell thriller som förnyar temat med den oskyldigt anklagade”.

Svenska Deckarakademin utser varje år årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Priset har tidigare kallats The Martin Beck Award. Från och med 2009 tilldelas pristagaren Den Gyllene Kofoten. Kända ledamöter i akademin har blant andra varit Karin Alfredsson, Inger Frimansson, Maj Sjöwall, Helene Tursten, Maria Lang, Anna Jansson, Olov Svedelid, Kristina Ohlsson.