Anna Jansson

2020 firar Anna Jansson 20 år som författare. Under dessa år har hon kommit ut med omkring 60 böcker vilket måste vara ett mycket svårslaget rekord. Hennes serie om Gotlandspolisen Maria Wern har bara i Sverige sålts i fyra miljoner exemplar, är översatta till många språk och har gjort stor succé i olika filmatiseringar.

Anna Jansson är född 1958 i Visby och har blivit ett fenomen inom spänningslitteraturen. Hon berättar:

– Jag växte upp på Gotland i ett hem där berättandet var viktigt. Vi hade inte TV när jag var barn, men min pappa tillverkade handdockor och spelade teater bakom en stor fåtölj med två ekorrar som hette Kirre och Kurre. På kvällarna satt vi vid brasan och gammelmormor berättade om förr i tiden. Om hur det var att gå på dagsverken för att försörja sina fem föräldralösa barnbarn. Att som barn få chansen att lyssna och bli lyssnad på är ett stort privilegium.

Fascinationen över berättandet är något som hon verkligen burit med sig genom livet. Ytterligare en erfarenhet från barndomen som hon bär med sig genom livet är det djupa intresset för de centrala etiska frågorna: Vad är ont och vad är gott; och hur bör man leva sitt liv?

– När jag var sex år tog jag pengar ur min fars myntsamling och gick till kiosken. Övermätt och ångerfull blev jag sen kallad till min fars kontor för att samtala om hur man bör vara mot varandra i en familj för att det ska fungera. Och på den vägen är det.

De etiska kärnfrågorna har aldrig upphört att intressera henne, både i författandet och i andra delar av livet. Anna Jansson flyttade från Gotland till Örebro för att utbilda sig till sjuksköterska och arbetade i huvudsak på lungkliniken där i många år. Hon hade planer på att flytta tillbaka till Gotland, men så blev det inte. Hon träffade sin man, de bosatte sig i Vintrosa utanför Örebro och fick tre barn.

1998 mötte hon en åttioårig kvinna på sjukhuset som blivit misshandlad av sin psykiskt sjuke son.

– Mitt författarskap föddes ur den bestörtning hennes berättelse väckte. Ett civiliserat samhälle måste kunna ta hand om människor bättre än så.

Julen 1998 började hon skriva på den berättelse som skulle bli hennes debut som författare två år senare, Stum sitter guden. Den introducerade kriminalinspektör Maria Wern som sedan dess älskats av miljoner läsare runt om i världen. Del 21, Mitt hjärta är ditt, kom ut tidigare i år och nästa del, Dödslistan, kommer i mars 2020. Många av böckerna har filmatiserats och gjort stor succé på bio och TV, med Eva Röse i huvudrollen.

Efter några år föddes lusten att också skriva för barn och 2007 kom en serie om åtta barnböcker som handlar om Alex och Mia. Mimmi Tollerup illustrerade. Och efter de första tio åren med Maria Wern introducerade Anna Jansson Marias son Emil. Han har huvudrollen som detektiv i Visby innerstad i en serie böcker för barn mellan 6-11 år. Den första delen, Riddarnas kamp, kom ut 2010 och den artonde och senaste, Cykeltjuven, kom ut i somras. Mimmi Tollerup illustrerar även dessa.

Mitt författarskap föddes ur den bestörtning hennes berättelse väckte

Men det stannar inte där. Anna Jansson hittar på ännu mer:

– 2013 fick jag idén om en hårfrisörska som också är en relationscoach i smyg. Det blev starten på feelgoodserien om Angelika Lagermark.

Den första delen, Ödesgudinnan på Salong d’ Amour, kom 2014 och den fjärde delen, En otippad kärlekshistoria, kom ut 2018. I år startade Anna Jansson också en helt ny serie spänningsromaner för vuxna.

– I många år har jag sökt efter det perfekta torpet där jag kan sitta och skriva. Det ska ligga vid vattnet och ha vedspis och kakelugn. Jag har vandrat genom skog och ängar, i berg och utmed sjöar här i Bergslagen. Med stigande förvåning märkte jag snart att jag inte var ensam. Någon gick vid min sida och började berätta historien om ett märkligt försvinnande, säger Anna Jansson.

Mannen är kriminalinspektör i Örebro och heter Kristoffer Bark. Han är också huvudpersonen i den nya serien Bergslagens blå. Den första delen, Dotter saknad, kom ut i augusti i år.

Utöver allt detta har Anna Jansson också skrivit ett par lättlästa böcker för vuxna med läs- och skrivsvårigheter, kåserat i olika dagstidningar och samlat delar av detta i boken Hantverkarsvett är dyrare än saffran. Baserat på hennes erfarenheter inom vården och det stora intresset för etiska frågor har hon även skrivit två böcker om vårdetik tillsammans med statsvetaren Agneta Blom.

Anna Janssons första man dog hastigt 2007 men så småningom hittade hon en ny livskamrat, psykologen Erik Ström, och de bor i dag i Björkhaga strax utanför Örebro.

Normalt brukar vi lista utgivna böcker i festivalens författarpresentationer, men med tanken på volymen I Anna Janssons författarskap rekommenderar vi i stället hennes hemsida för mer information om alla hennes böcker.

Länkar:

Smakprov: