Recension: Mittvatten av Arne Dahl

Kommer till Svenska Deckarfestivalen 2019: Arne Dahl, vars Mittvatten är tredje delen i serien om Sam Berger och Molly Blom. Mer komplext och närmare en psykologisk thrillerform än tidigare serier.

Sam Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från SÄPO:s högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en jagad mördare – som nu har kidnappat en flicka – kan gå fri. Är Berger lösningen eller en del av problemet?

Mittvatten är tredje delen i Arne Dahls pågående serie om Sam Berger och Molly Blom, två svenska utredare med komplicerade relationer till polismakten och som ofta befinner sig i lagens utmarker. De tidigare delarna heter Utmarker och Inland. Den fjärde delen, Friheten, kommer i april 2020.

Jämfört med hans tidigare serier om A-gruppen och Opcop är den nya serien mer komplex och rör sig mot en psykologisk thrillerform, tätare och andlöst spännande. Den är på sätt och vis mer litterär, mer språkligt avancerad och med en hel del referenser av olika slag. Den ställer högre krav på läsarna och det verkar fungera väldigt bra om man ser till recensioner och försäljning.

Kanske är det så att Arne Dahl håller på att växa samman med Jan Arnald på riktigt? När Arne Dahl föddes som en pseudonym för Jan Arnald för över 20 år sedan stod de två namnen för helt olika typer av böcker, men vem vet, kanske får vi läsa något av ”Jan Dahl” så småningom som spränger genregränser?

Åter till Mittvatten. Arne Dahl är språkets och handlingarnas mästare, han vrider och vränger på sina karaktärer och berättelser. Ju mer han vrider desto bättre blir läsupplevelsen. En thrillerns mästare skulle jag vilja påstå men det gäller att hänga med i texten annars får man backa i boken.

Huvudkaraktärerna är Sam Berger och Molly Blom, båda kriminalpoliser. I Mittvatten får Sam Berger, som är oskyldigt misstänkt för mord ett uppdrag under radarn i uppdrag av SÄPO:s högste chef; han ska hitta en kidnappad flicka och en mördare som kan ha information om ett terrorattentat mot Sverige.

Arne Dahl, en thrillerns mästare

En stor mängd tunga vapen är under förflyttning och ska under superhemliga former auktioneras ut till högstbjudande terrororganisationer världen över. Auktionen kommer att ske någonstans i Sverige. Uppdraget Sam Berger fått är enormt stort och han behöver hjälp av Molly Blom. Men hon ligger på sjukhus i koma, nersövd. Någon försöker döda henne trots polisvakt utanför dörren till hennes rum på sjukhuset. Men hon är ju Molly Blom och på ett mirakulöst sätt lyckas hon fly, och börjar sökandet efter Sam.

Nu drar boken igång i ett rasande tempo och jag får fokusera på texten för glatta livet för att förstå sammanhanget i händelserna som följer slag i slag. Så otroligt proffsigt skrivet, en riktig nagelbitare av thrillerns mästare, Arne Dahl.

Monica, Min bokhylla

Bokfakta:
Författare: Arne Dahl
Titel: Mittvatten
Utgivningsdatum: 2018-08-01
Förlag: Bonniers
Sidor: 383

Länkar:

  • Svenska Deckarfestivalen om Arne Dahl / Jan Arnald