Arne Dahl / Jan Arnald (2019)

Arne Dahl är en av landets absolut mest framgångsrika deckarförfattare. Böckerna har fått mängder av priser, är översatta till fler än 30 språk och har sålts i mer än fyra miljoner exemplar. TV-serierna baserade på hans böcker har visats i 40-talet länder.

Men han är också Jan Arnald som både gör och skriver något helt annat.

Jan Arnald föddes 1963, uppväxt i Sollentuna och idag bosatt på Söder i Stockholm. Han har två vuxna döttrar. Lusten till både läsande och skrivande fanns tidigt under uppväxtåren med föräldrarna, bägge lärare, och två yngre bröder. Han valde hellre deckare än Astrid Lindgren, som mamma föreslog, och sin första egna deckare, Faraos hämnd, skrev han vid 13 års ålder.

Det skulle dröja ett bra tag innan han skrev nästa deckare. När han debuterade 1990 var det med romanen Chiosmassakern som dels handlar om turkarnas massaker på den grekiska befolkningen på ön Chios 1822 och dels om en trettioårig journalists livskris. Efter fler andra romaner, en novellsamling och en del lyrik var han väl ansedd av kultursidornas recensenter, men böckerna sålde i små upplagor.

Jan Arnald läste litteraturvetenskap och disputerade 1995 med doktorsavhandlingen Genrernas tyranni som handlar om Artur Lundkvist. Författarparet Maria Wine och Artur Lundkvist har han också skrivit om i Maria och Artur från 2006. Den har underrubriken En nittonhundratalsroman och är en lyrisk skildring av århundradets svenska kärlekssaga.

I mitten av 90-talet hade Jan Arnald alltså en etablerad position inom den litterära finkulturen samtidigt som han dels hade en usel ekonomi, dels var rejält trött på att bli betraktad som en svårmodig författare. Han berättar:

– Jag behövde hitta tillbaka till skrivglädjen och valde en annan genre som jag hade läst massor av i min barn- och ungdom; kriminallitteraturen. Men jag behövde bli EN ANNAN, en som hade kul när han skrev, fick saker gjorda och faktiskt skrev för läsare. Jag kastade om bokstäverna lite i mitt efternamn, och ur ruinerna av Arnald dök Arne Dahl upp…

Jan / Arne tog tag i ungdomens deckarskrivande igen men på en helt annan kunskapsnivå. 1998 debuterade Arne Dahl med Ont blod, den första boken i serien om A-gruppen, en serie som skulle bli enormt populär och har lästs av några miljoner människor i 30-talet länder.

Från början var pseudonymen hemlig. Finkulturella Jan Arnald och deckarförfattaren Arne Dahl levde helt åtskilda liv. Det fanns en del konflikter mellan de två olika rollerna för honom själv.

– Det fanns en del stridigheter, det är en stor skillnad mellan att vara poet och deckarförfattare. De kunde anklaga varandra för elitism respektive populism. Med tiden har Jan lärt sig mer av Arne och blivit mer av en berättare, säger han.

Arne Dahl hann skriva ett antal böcker innan en reporter på Sydsvenska Dagbladet gissade sig fram till att Jan Arnald och Arne Dahl var samma person. Offentliggörandet bidrog till att försona de två. Så har det fortsatt; Jan Arnald skriver kritikerrosade romaner och Arne Dahl skriver bästsäljande deckare och nuförtiden trivs de väldigt bra med varandra.

Utöver författandet har Jan Arnald också varit verksam som litteraturkritiker på Dagens Nyheter, redaktör för kulturtidskriften Aiolos, och Svenska Akademiens tidskrift Artes, förläggare och har även forskat och undervisat i litteraturvetenskap på Stockholms universitet.

Som Arne Dahl skriver han drabbande, samhällskritiska nagelbitardeckare utifrån ett fullskaligt litterärt register. Det började alltså med sviten om A-gruppen, elva böcker som kombinerar välskriven underhållning med en undersökning av förändringarna i det svenska samhällsklimatet kring millennieskiftet.

Därpå kom kvartetten om Opcop, en hemlig specialenhet inom Europol som ägnar sig åt europeisk och global organiserad brottslighet.

Nu pågår en helt annan serie, den om Sam Berger och Molly Blom, två svenska utredare som tvingas lämna polisen och ge sig ut i lagens utmarker. De är mer komplexa och rör sig mot en psykologisk thrillerform, tätare och andlöst spännande. Den fjärde delen denna serie kommer ut i april 2020.

Framgångarna är enorma, både när det gäller priser i många länder och när det gäller försäljningssiffror. Åren 2011 – 2014 filmatiserades också böckerna om A-gruppen till ett antal TV-serier som sänts i ett 40-tal länder. Men han är inte mätt av alla framgångar eller trött på skrivandet.

– Jag är mycket förtjust i mitt komplicerade deckarpar Sam Berger och Molly Blom för närvarande, så det blir minst ett par böcker till om dem. Jag kommer att pröva på lite nya sätt att arbeta på (som jag inte kan säga så mycket om). Sedan anar jag att jag kommer att skriva en del i mitt riktiga namn, jag har några icke-deckare kvar i kroppen, och jag tror att Arne snart hittar på något alldeles nytt…

Böcker, spänningslitteratur:

Sam Berger och Molly Blom:

 • 2020 Friheten (kommer 2020)
 • 2018 Mittvatten
 • 2017 Inland
 • 2016 Utmarker

Opcop:

 • 2014 Sista paret ut
 • 2013 Blindbock
 • 2012 Hela havet stormar
 • 2011 Viskleken

A-gruppen:

 • 2008 Elva
 • 2007 Himmelsöga
 • 2006 Efterskalv
 • 2005 Mörkertal
 • 2004 Dödsmässa
 • 2003 En midsommarnattsdröm
 • 2002 De största vatten
 • 2001 Europa Blues
 • 2000 Upp till toppen av berget
 • 1999 Misterioso
 • 1998 Ont blod

Barndeckare:

 • 2008 Den stulna mobilen (Hans & Hennes-mysterier)
 • 2008 Varför krymper Tossan? (Hans & Hennes-mysterier)
 • 2008 Ett Dumdjur försvinner (Hans & Hennes-mysterier)
 • 2008 Den modige glasstjuven (Hans & Hennes-mysterier)

Övriga böcker, som Jan Arnald:

 • 2010 Intimus (roman)
 • 2006 Maria och Arthur (roman)
 • 2001 Barbarer (roman)
 • 1997 Klä i ord (novellsamling)
 • 1996 3 variationer (prosa)
 • 1995 Genrernas tyranni (doktorsavhandling)
 • 1992 Nalkanden (diktsamling)
 • 1990 Chiosmassakern (roman)

Länkar: