Viveca Sten (2019)

Den skönlitterära debuten med I de lugnaste vatten 2008 gjorde succé direkt och just nu är Viveca Sten aktuell med tionde delen av bokserien om mord i Sandhamn. Hon räknas idag som en av de största deckarförfattarna och älskas av läsare i många länder.

Viveca Sten föddes 1959 och uppvuxen i Stockholm. Hon utbildade sig till jurist vid Stockholms Universitet och civilekonom vid Handelshögskolan. Hon har bland annat arbetat som chefsjurist på Amadeus Scandinavia (SAS), LetsBuyit.com och PostNord. Hon har skrivit flera fackböcker kopplade till sin dåvarande yrkesroll, men den skönlitterära debuten skulle dröja.

Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer. En julidag sommaren 2005 tog hon och dottern Camilla, då nybliven tonåring, en promenad över ön.

– När vi kom till västra stranden kom en bild framför mig. Vad skulle man göra om man hittade en död kropp mitt i juli bland alla turister och seglare? Vad skulle hända då? Ur den bilden kom berättelsen som så småningom blev min första roman, I de lugnaste vatten, berättar Viveca Sten.

Debuten 2008 var mycket framgångsrik och den har följts av nya böcker varje år sedan dess. Just nu är hon högaktuell med tionde delen av sin Sandhamnsserie. Hon har skrivit annat också, men det är just Sandhamnsserien som blivit den riktigt stora internationella succén. Hon har en teori om varför:

– Skärgården är ett genomgående tema och jag har försökt förmedla kärleken till den miljön samtidigt som jag berättar en spännande historia. I botten ligger en undran över vad som kan få en person att faktiskt döda en annan människa. Därför tar varje bok sin utgångspunkt i olika drivkrafter för mord. För varje bok bestämmer jag också i förväg ett nyckelord som ska spegla stämningen i boken.

I centrum står huvudpersonerna Thomas Andreasson, kriminalinspektör, och hans barndomsvän, åklagare Nora Linde.

– Från början var det bara Nora. Hon stod för anknytningen till Sandhamn. Sedan insåg jag att det krävdes en polis också för att driva handlingen framåt. Då kom Thomas in i bilden. Men jag visste från början att Thomas skulle vara en trevlig polis, någon som man kunde gå ut och ta en öl med! I novellsamlingen Iskalla ögonblick kan man läsa mer om Thomas och Nora, säger Viveca Sten.

Serien har sålts i över fyra miljoner exemplar i 40 länder och har givit henne en hel del priser. De flesta böckerna har filmatiserats, Morden i Sandhamn har blivit en stor tittarsuccé för TV4 i Sverige och har nått fler än 70 miljoner tittare världen över.

Olika drivkrafter som kan få en människa att begå ett mord

Ända sedan den där sommarpromenaden 2005 är dottern Camilla hennes största supporter:

– Hon har följt mitt skrivande under hela dess utveckling. Vi har bollat idéer och intriger under otaliga promenader tillsammans. Efter henne kommer min man Lennart på en hedrande andraplats. Han är ett fantastiskt stöd och min allra bästa vän. Vi har varit tillsammans i mer än trettio år.

TV-serier utgivna som DVD / bluray.

Mor och dotter har också skrivit böcker tillsammans; rysartrilogin Havsfolket för barn och ungdomar och nyligen Återträffen, en spänningsroman för vuxna. Camilla skriver också på egen hand, tidigare i år kom hon ut med den uppmärksammade psykologiska thrillern Staden som direkt såldes till 15 länder. Även filmrättigheterna är sålda. Så allt talar för att familjen Sten kommer att fortsätta att lysa på bästsäljarlistorna under lång tid framåt.

Förra året medverkade Camilla Sten på Svenska Deckarfestivalen och i år är vi mycket glada över att kunna välkomna Viveca Sten.

Utgivna böcker:

Spänningslitteratur för vuxna:

 • 2019-10-21 I hemlighet begravd (Sandhamn 10)
 • 2018 I fel sällskap (Sandhamn 9)
 • 2018 Återträffen (tillsammans med Camilla Sten)
 • 2017 Iskalla ögonblick (Novellsamling i Sandhamnsmiljö)
 • 2015 I sanningens namn (Sandhamn 8)
 • 2014 I maktens skugga (Sandhamn 7)
 • 2013 I farans riktning (Sandhamn 6)
 • 2012 I stundens hetta (Sandhamn 5)
 • 2011 I natt är du död (Sandhamn 4)
 • 2010 I grunden utan skuld (Sandhamn 3)
 • 2009 I den innersta kretsen (Sandhamn 2)
 • 2008 I de lugnaste vatten (Sandhamn 1)

Spänningslitteratur för barn:

 • 2018 Mareld
 • 2017 Sjörök
 • 2016 Djupgraven

Övriga böcker:

 • 2017 Förhandla i affärer
 • 2014 Skärgårdssommar (kokbok)
 • 2013 Internationella avtal i teori och praktik
 • 1999 Outsourcing av IT-tjänster

Länkar:

Svenska Deckarfestivalen recenserar I fel sällskap
Viveca Stens hemsida
Viveca Sten på Facebook