Sveriges topplista september 2019

Den skönlitterära Sverigetoppen för september är klar och det är inte många svenska författare som kan peta ner David Lagerkrantz i nuläget. Men Jan Guillou kan, och gör det, med sin ”vanliga roman” i serien Det stora århundradet. Deckare och thrillers på topplistan är rödmarkerade.

Sommartrenden med ett stort deckarintresse är tydlig avmattad och i september var bara 11 av 20 skönlitterära romaner i någon spänningsgenre. Det är det samma som försäljningen i april, som liksom september är en mellanmånad med sol och rusk blandat. Utemöblerna måste in och då blir man sugen på att läsa annat, så att säga.

Å andra sidan har fyra översatta böcker tagit sig in på topplistan som nya titlar och de är alla deckare eller thrillers. Stephen King och Lee Child är veteraner med en stor publik, men det är tveksamt om de kan klättra väldigt mycket högre än platserna 7 och 11. Till det står de svenska kollegorna för stärkt. Mer om det vet vi om fyra veckor. Margaret Atwood är också ett litet undantag, då hennes genre kan kallas science fiction thriller, vilket är rätt ovanligt så högt på romantoppen, men just hon är ju också en veteran och har draghjälp av TV-serien A handmaid’s tale. I detta fina sällskap finns det en till översatt bok och efter Jørn Lier Horsts besök på Svenska Deckarfestivalen 2016 är vi inte förvånad att han säljer bra i Sverige, en solid och kompetent författare.

Men vart tog Jo Nesbø vägen? Från plats ett till fyra och nu borta? Tack och hej då!

1 Guillou, Jan Den andra dödssynden
2 Lagercrantz, David Hon som måste dö
3 Natt och Dag, Niklas 1794
4 Strömquist, Liv Den rödaste rosen slår ut
5 Atwood, Margaret Gileads döttrar
6 Schulman, Ninni När alla klockor stannat
7 Child, Lee En annan tid
8 Jansson, Anna Dotter saknad (Läs recension!)
9 Hamberg, Emma Resten av allt är vårt
10 Alakoski, Susanna Bomullsängeln
11 King, Stephen Institutet
12 Boström Knausgård, Linda Oktoberbarn
13 Brunk Holmqvist, Karin Damen med bysten
14 Moström, Jonas Skytten (Läs recension!)
15 Wennstam, Katarina Vargen
16 Lier Horst, Jørn Det innersta rummet
17 Moriarty, Liane Nio främlingar
18 Roslund, Anders Jamåhonleva (Läs recension!)
19 Pine, Emilie Allt jag inte kan säga
20 Hellberg, Åsa Välkommen till Flanagans

Kul att från topplistan kommer Anders Roslund, Jonas Moström och Anna Jansson till Svenska Deckarfestivalen 2019!

Topplistan är sammanställd av Bokinfo på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen.