Sofie Sarenbrant

Serien om kriminalinspektör Emma Sköld har gjort Sofie Sarenbrant älskad av många läsare, den har sålt i två miljoner exemplar i fjorton länder, men hon skriver också annat. Hon är känd för sina fängslande och moderna spänningsromaner. Hon debuterade 2010 och har sedan dess givit ut tio böcker.

Sofie Sarenbrant är född i Stockholm 1978, flyttade vid två års ålder till gården Narebo utanför Gusum i Östergötland och efter högstadiet vidare till Västervik för att studera medieprogrammet. Hon började sin yrkeskarriär som journalist, har bland annat skrivit en hel del om sport, och har arbetat för Veckorevyn, Expressen, Friskispressen och Amelia.

Hon debuterade som författare 2010 med boken Vecka 36 som har handlingen förlagd till Brantevik. Bästa vännerna Johanna och Agnes, bägge gravida, går med sina män på en karaokekväll på den lokala puben vid hamnen för att försöka avsluta en regnig semestervecka med något roligt. Men något går oerhört fel och Agnes försvinner. I nästa bok, I stället för dig (2011), återkommer hon till samma fall, men 16 år senare när Agnes dotter Nicole åker till Brantevik för att försöka ta reda på vad som egentligen hände där för länge sedan. Denna Branteviksduo var så framgångsrik att Sarenbrant kunde övergå till författande på heltid.

Att just karaoke dyker upp i handlingen är ingen slump: – Det bästa sättet att ladda energi är att sjunga karaoke eller gå ut och springa, berättar hon.

Första året som heltidsförfattare skapar Sarenbrant huvudpersonen Emma Sköld. Hon introduceras i Vila i frid (2012) och i år återkom hon för sjunde gången med boken Skamvrån. Serien om Emma Sköld har blivit enormt framgångsrik, såld i två miljoner exemplar i 14 länder.

– I stället för en sliten och alkoholiserad manlig polis i huvudrollen ville jag ha en ung, karriärorienterad kvinna i min egen ålder. Emma Sköld följer i sin fars fotspår, utan hans välsignelse. Emma möter fördomar i sitt jobb som mordutredare, eftersom hon är ung och vacker. Ingen förväntar sig att hon kommer att vara den mest kompetenta av dem alla.

Det finns en del likheter mellan författaren och huvudpersonen i hennes böcker. Bägge är väldigt ambitiösa och har slagit sig fram i mansdominerade miljöer. Ett viktigt element i böckerna är relationen mellan Emma och systern Josefin och här hämtar Sofie Sarenbrant en del inspiration från hennes egna relationer med sina två systrar.

Parallellt med serien om Emma Sköld startade hon med den psykologiska thrillern Bakom din rygg (2017) som också det ska bli en trilogi, om tre frisörer på Östermalm med Angelina Silver i huvudrollen. Sarenbrant förklarar:

– Det bästa med att vara författare är att komma på berättelser som andra längtar efter att få läsa, men det är också största utmaningen. Tänk om idéerna skulle ta slut? Jag kan få panik när jag avslutat en bok och inte har idén färdig för nästa bok direkt. Tack och lov har det alltid kommit nya idéer.

Men trots att det ibland finns tvivel njuter hon av att vara djupt inne i handlingen under sina skrivarperioder, så djupt att hon ibland kan skrämma sig själv: – Jag kan få gåshud mitt på ljusa dagen. Visning pågår var nog den bok som gav mig flest sömnlösa nätter; jag var mörkrädd när jag skrev den, blotta tanken på en galning som gömmer sig i huset efter en visning är hårresande.

Mycket av energin för att orka med slitsamma dagar med skrivandet kommer från ett starkt stöd från läsarna. – Jag är så glad att ha så många hängivna fans som väntar på mina böcker. Vissa tar sig tid att skicka en hälsning på sociala medier också, och det gör mig lika glad och motiverad varje gång, säger Sofie Sarenbrant.

Sofie Sarenbrant bor idag i Bromma med man och sina två barn.

Utgivna böcker:

Emma Sköld-serien:

 • 2019 Skamvrån
 • 2018 Syndabocken
 • 2016 Tiggaren
 • 2015 Avdelning 73
 • 2014 Visning pågår
 • 2013 Andra andningen
 • 2012 Vila i frid

Angelina Silver-serien:

 • 2017 Bakom din rygg

Brantevik-serien:

 • 2011 I stället för dig
  2010 Vecka 36

Länkar:

Svenska Deckarfestivalen recenserar Skamvrån
Författarens hemsida
Sofie Sarenbarant på Facebook
Sofie Sarenbrant på förlagets hemsida