Yrsa Sigurðardóttir

Författare till barnböcker och skräck, prisbelönad deckarförfattare och duktig på ironisk humor och bisarra mordmetoder; från Island till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall kommer Yrsa Sigurðardóttir, aktuell med Arvet, där det enda mordvittnet är offrets sjuåriga dotter.

Som författare började Yrsa Sigurdardóttir med att skriva barnböcker men debuterade som deckarförfattare 2005. Hennes böcker har hittills sålts i över två miljoner exemplar och översatts till fler än 30 språk. För Arvet, den senaste boken på svenska, har hon belönats med The Blood Drop (Islands största deckarpris som hon fick för andra gången), Palle Rosenkrantz-priset i Danmark och nominerats till Glasnyckeln (bäst i Norden).

Yrsa Sigurðardóttir föddes 1963 i Reykjavík. Hon utbildade sig till civilingenjör och arbetar fortfarande som det, vid sidan av författandet, på ett av Islands största företag. Hennes specialområden är projektledning och kontraktshantering av energiprojekt, både vattenkraft och geotermisk energi. Hon bor idag med sin familj i Seltjarnarnes strax utanför Reykjavík.

Hon debuterade 1998 med Þar lágu Danir í því (Danskar i stora problem) och fram till 2003 gav hon ut ytterligare fyra barnböcker. 2000 prisbelönades hennes Við viljum jólin í júlí (Vi vill ha jul i juli) med IBBYs barnbokspris och 2003 fick hon Islands största barnbokspris för Biobörn (Biobarn). Ingen av hennes barnböcker finns översatta till svenska.

2005 debuterade hon för vuxna med kriminalromanen Þriðja táknið (Det tredje tecknet när den kom ut på svenska 2006) som fick stor uppmärksamhet. Redan innan den isländska utgivningen var boken såld till elva länder. Det var första delen i serien om advokat Thóra Gudmundsdóttir som blev huvudperson i sex böcker, den sista utgiven 2011.

Efter den sista boken om Thóra skrev Yrsa tre fristående böcker. En av dem, skräckromanen Ég man þig (Jag kommer ihåg dig) från 2010 blev en film med premiär 2015 som var den mest sedda på Island det året. Ingen av dessa fristående böcker har översatts till svenska ännu.

2014 startade hon en ny serie kriminalromaner med DNA som kom ut i år på svenska med titeln Arvet. Huvudpersonerna i denna serie är polisen Huldar och barnpsykologen Freyja. Ytterligare fyra böcker har kommit ut på isländska i denna serie och den sjätte kommer ut i november.

En hel del verkligt bisarra mordmetoder

Yrsa Sigurðardóttir böcker har hyllats av recensenter i många länder och hon har fått mängder av priser runt om i världen.

Om det nordiska deckarundret kanske präglas av ett rätt dystert mörker så skiljer sig Yrsa Sigurðardóttir en del från denna tradition. Här finns en hel del ironisk humor och en hel del verkligt bisarra mordmetoder. Återkommande är också kopplingar till isländsk historia inklusive olika legender och myter. Olika miljöer på Island utgör scenen för hennes berättelser, men en av böckerna om Thóra, Auðnin (Ödemark), utspelar sig på Grönland.

Utgivna böcker:

Serien om Freyja & Huldar:

 • 2018 Bruðan (The doll)
 • 2017 Gatið (Gallows Rock)
 • 2016 Aflausn (The Absolution)
 • 2015 Sogið (The Reckoning)
 • 2014 DNA (The Legacy). På svenska 2019 som Arvet

Serien om Thóra Gudmundsdóttir:

 • 2011 Brakið (The Silence of the Sea)
 • 2009 Horfðu á mig (Someone To Watch Over Me). På svenska 2012 som Eldnatt
 • 2008 Auðnin (Veins of Ice). På svenska 2013 som Ödemark
 • 2007 Aska (Ashes to Dust). På svenska 2008 som Aska
 • 2006 Sér grefur gröf (My Soul to Take). På svenska 2007 som Den som gräver en grav
 • 2005 Þriðja táknið (Last Rituals). På svenska 2006 som Det tredje tecknet

Fristående böcker:

 • 2013 Lygi (Why Did You Lie?)
 • 2012 Kuldi (The Undesired)
 • 2010 Ég man þig (I Remember You)

Böcker för barn:

 • 2003 Biobörn (Biochildren)
 • 2001 B 10 (B 10)
 • 2000 Barnapíubófinn, Búkolla og bókarræninginn (The Babysitter, the cow and the book robbery)
 • 1999 Við viljum jólin í júlí (We want Christmas in July)
 • 1998 Þar lágu Danir í því (Deep shit for the Danes)

Länkar: