Seppo Penttinen

Under många år var Seppo Penttinen polis i Sundsvall och är nu pensionerad. Han debuterade 2018 med en fackbok om Sture Bergwall och kom i somras ut med deckaren Slakten på Kulturmagasinet.

Seppo Penttinen är född i Gamla Karleby i Finland 1949. När han var fem år emigrerade familjen till Sverige och de hamnade i Kvissleby, utanför Sundsvall.

Fotboll var ett stort intresse för unge Seppo. Han spelade för Njurunda, Essvik och Stockvik ända fram till 30-årsåldern. Fortsatte med idrott ett bra tag till, bland annat som maratonlöpare. När det var dags för militärtjänstgöring hamnade han på I21 i Sollefteå. Efter 15 månaders underofficersutbildning vid en pansarvärnspluton föddes tanken på polisyrket.

– Bakgrunden till yrkesvalet var inte självklar på annat sätt än att jag hade ett genuint intresse av att hjälpa människor i utsatta situationer. Just mötet med människan i en svår situation i relation till den bakomliggande orsaken var också drivkraften till att jag höll fast vid yrkesvalet genom åren, förklarar Seppo Penttinen.

Efter den inledande ingripandeverksamheten i uniform, arbetade han i närmare tre decennier som utredare av grova brott. Mord, dråp, våldtäkter och grova narkotikabrott, där han även var huvudansvarig handläggare i en del av de ärenden som uppmärksammats i media. Brattåsmorden, Klissbergsmordet, Eva Söderström i Kramfors med flera.

Rikskändis blev han som förhörsledare under utredningarna kring Sture Bergwall (Thomas Quick), de senaste decenniernas mest uppmärksammade rättsfall i Sverige. Det var under en period på åtta år, 1993-2001, när han var anställd vid Riksmordkommissonen i Stockholm.

– Jag blev uthängd i media på många olika sätt, kallad skurk och menedare av Jan Guillou, och allmänt bedräglig och inkompetent av Leif GW Persson, säger han.

Sin egen bild av vad som hände under dessa år gav Seppo i boken Rättsskandalen!? från 2018 som han skrev tillsammans med Yrsa Stenius. Det blev också hans debut som författare.

– Efter drygt två års jobb med att skriva den boken kändes det plötsligt tomt i skrivarvrån. Bokhandlaren Lennart Bergström frågade mig i samband med att jag stod på bokscenen vid Vängåvan 6 juni 2018 om jag hade planer på att skriva något ytterligare. Jag svarade då att det nog kunde tänkas bli en barnbok.

Det blev det inte, Slakten på Kulturmagasinet, som kom ut i somras är något helt annat. Seppo förklarar:

– Anledningen till att det blev en deckare är att jag bär på en ofantlig massa insiderkunskap om mord och grova brott som jag varit utredare av under åren. En kunskap som omfattar såväl det polisära arbetets olika moment, som åklagarnas och advokaternas roller i samband med anhållande, häktning och väckande av åtal. Därför var det naturligt att börja väva ihop en berättelse där det fiktiva gränsar till sanning, utan att avslöja den faktiska verkligheten. En spännande resa minst sagt, där jag själv var ovetande om upplösningen innan jag kom till ungefär mitten av berättelsen.

Insiderkunskap om mord och grova brott

Seppo Penttinen är nu pensionerad och bor i Matfors med sin hustru, de har varit gifta i närmare 50 år. Tillsammans har de två söner födda 1981 och 1987. Utöver villan i Matfors har de också en stuga i Jämtland. Bland intressena finns fiske, fjällvandring, måla tavlor i olja och akvarell, idrott i allmänhet, men med en förkärlek till skidåkning och fotboll samt matlagning.

– Ett särintresse är att undvika loppisskyltar som väcker hustruns glada tillrop, avslutar Seppo.

Länkar: