Recension: Ulv i fårakläder av Linda H Staaf

Det är lördagsmorgon den 25 juli 2009 och EU-toppmöte i Åre. Det är ett stort säkerhetspådrag, delegater från hela Europa ska skyddas till vilket pris som helst.

Inget får hända när Europas blickar är riktade mot Åre och Sverige. Då händer det. En man skjuts till döds på ett anrikt hotell mitt i Åre; tre skott, två i bröstet och ett i huvudet, en kallblodig avrättning.

Strax därefter kommer ett bombhot mot kabinbanan. Kabinen stannar, elen har brutits, 20 personer har fastnat 40 meter ovan mark, bland annat den italienske EU-delegatens 22-åriga dotter med pojkvän.

Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp mot klockan för att rädda turisterna. När nationella insatsstyrkan inte kan inställa sig snabbt nog tar Christian hjälp av en före detta fältjägare, men börjar snart tvivla på dennes avsikter.

När fältjägaren lyckats ta sig upp och börjat fira ner nödställda till marken aktiveras bomben, kabinen exploderar i tusen bitar, tre personer dör, fältjägaren blir alvarligt skadad. Det är kaos, men det ska visa sig att detta bara är början. Allt som hänt har varit en avledningsmanöver för det som sen ska komma.

EU-delegationen bombhotas, nu blir det Christians uppdrag att med ett enormt polispådrag eskortera delegaterna från Åre till flygplatsen på Frösön. Lättnaden är stor när planet lyfter för insatsstyrkans chef Christian. Då kommer nästa anrop, en värdetransportbil på väg från Åre har kapats, rånarna har skjutit ihjäl en av vakterna en annan har skadats svårt. 20 miljoner blev bytet. Jämtlandspolisen, som tvingas kämpa mot Säkerhetspolisens inblandning, påbörjar en intensiv jakt över vidsträckta fjäll, genom mörka skogar och i jämtländska byar. Snart uppenbarar sig en organisation av trasiga själar som är beredda att göra vad som helst för makt och status – och inte minst hämnd.

Karaktärerna i boken:

  • Christian: Testosteron- och adrenalinfylld insatsledare som vill finnas mitt i händelsernas centrum, han räds ingenting.
  • Marita: Kriminalutredare, som inte vågar kliva ut ur garderoben till hennes partner Lisas stora förtret. Hon har också stigit i graderna på arbetet. Lite småtrög i handling men med ett knivskarpt intellekt.
  • Laxman: Hennes kollega, dumdryg utredare som surar över att Marita gått om honom i graderna och gör allt för att jävlas och klagar på hennes sätt att leda arbetet.
  • Ackerman (”Släpande foten”): Han sitter gärna framför sin dator och lägger patiens eller smiter från jobbet för att fiska som är hans stora passion. Men kan ändå göra ett bra jobb när Marita sätter press på honom.
  • Intendent Malmberg: Deras chef, som frustrerat undrar varför det tar så lång tid att lösa mord, sprängning och rånet. Han har ju sin chef som är på honom och vill ha resultat.
  • Och vem är då Ulven? Kanske blir det en bok till?

De sista sidorna blir till en riktig rysare

Skickligt och proffsigt skriven debutbok. Speciellt karaktärernas tillkortakommanden har hon skildrat med humor och ironi. Hög trovärdighet, det framgår att författaren jobbat många år i polisens korridorer. 490 sidor sträckläsning, de sista sidorna blir till en riktig rysare.

Monica, Min bokhylla

Bokfakta:
Författare: Linda H Staaf
Titel: Ulv i fårakläder
Utgivningsdag: 2018-11-09
Förlag: Jengel
Antal sidor: 490