Linda H Staaf

Till Svenska Deckarfestivalens Norrlandsfönster kommer Linda H Staaf, som debuterade 2018 med en spänningsroman förlagd till Åre där en kallblodig avrättning inträffar under pågående EU-toppmöte.

Linda H Staaf är jurist och civilekonom. Hon växte upp i Östersund men bor i dag i Norrköping och arbetar som polismästare vid NOA (Nationella operativa avdelningen) i Stockholm.

Skrivandet började tidigt. Redan när Linda var tio år började hon att ge ut en egen tidning med reportage som hon själv hade skrivit. En gång i månaden under fem års tid gav hon ut ett nytt nummer och hade ett femtiotal prenumeranter.

Familjen hade en stuga i västra Jämtland så de var mycket i fjällen under uppväxten och hon älskade att ta en ryggsäck med tält för att ge sig ut på kalfjället, ofta tillsammans med lillasyster och vandra i flera dagar. Detta är också miljöer som återfinns i debutromanen.

Som tonåring blev hon distriktsmästare i styrkelyft och satte nytt distriktsrekord i bänkpress. Som 17-åring gick hon i internatskola i Frankrike.

– Det var en tuff period i livet att vara helt ensam i en ny värld där det var svårt göra sig förstådd och dessutom i en kultur som var annan än den jag var van vid, säger Linda H Staaf.

Som 19-åring tog hon lastbilskort och började direkt efter studenten att köra långtradare runt hela Sverige. I samma veva tog hon också flygcertifikat. Hon läste sedan juridik i USA och även utbildat sig till civilekonom. Efter ett antal år som jurist och civilekonom inom rättsväsendet började hon 2004 arbeta vid polismyndigheten och har omfattande erfarenhet av att arbeta mot grov organiserad brottslighet. Hon är idag polismästare vid Nationella operativa avdelningen, NOA.

Det var under föräldraledigen med sitt första barn, 2012, som Linda började skriva med ett seriöst syfte att ge ut en bok. Hon anmälde sig då till Skrivarakademin i Stockholm och självklart blev valet då att skriva en polisroman. Hon jobbade därefter med manuset till Ulv i fårakläder vid sidan av sitt ordinarie jobb.

– Även om jag är noga med att hålla isär jobbet från skrivandet så får jag naturligtvis idéer, kunskaper och inspiration till innehållet i mitt skrivande från mitt yrkesliv. Vissa av personerna har inspirerats av egenskaper hos levande personer som jag känner eller har träffat på men de är absolut påhittade personer i romanen som nu har fått egna liv.

Distriktsmästare i styrkelyft

Ulv i fårakläder tar sitt avstamp i Åre under EU-toppmötet sommaren 2009.

– Jag lekte med tanken att skriva om historien. Till skillnad från hur lugnt allt egentligen var i Åre under EU-mötet så har jag skrivit om handlingen till att bli en väldigt händelserik vecka i juli 2009, berättar Linda.

Det var länge sedan hon bodde i Jämtland, men det var ändå självklart att välja det som plats för debutboken.

– Jag är född och uppvuxen där. Det finns flera andra platser i Sverige som är återkommande i kriminallitteraturen men Jämtland var lite oprövad mark så valet var enkelt, tycker Linda.

Nu arbetar hon med nästa bok. Eftersom språk och resande ligger henne varmt om hjärtat så talar mycket för att nästa bok kommer att utspela sig i flera olika länder.

Länkar: