Recension: Jasna av Micael Lindberg

Jasna är Micael Lindbergs spänningsroman med en annorlunda twist. En känslosam jakt som är proppad med händelser. En bok som ställer frågan hur mycket klarar en människa egentligen av under hård press.

”Mats?” viskar hon försiktigt, men får inget svar. Det enda som hörs är det svaga bruset i trädkronorna när vinden letar sig fram genom grenarna. ”Mats, jag har ont.”

Hon kan inte höra honom. Rädslan börjar växa och hon kan inte förstå vad som skett, ändå börjar saker och ting klarna. Paniken slår till utan förvarning.

”Mats, svara mig!” skriker hon. Tårar lämnar ränder på kinderna genom blod och smuts. Hon orkar inte lyfta huvudet. Det finns ingen kraft. Styrkan saknas. Hjärnans signaler går inte fram.

Hon sitter i bilvraket och gråter, skriker efter pojkvännen. Däremellan sprider sig en kompakt tystnad.

Jasna är den första delen i serien som följer Tore Jönsson, en kriminalpolis i Sollefteå som bär på udda egenskaper och förlegade åsikter gällande polisarbete. Han får hjälp från oväntat håll och det tar en stund innan han inser vilka det är som faktiskt hjälper honom, och det är starten till ett oundvikligt öde för Tore.

Tore Jönsson är en udda person men knivskarp i sitt yrke. Han älskar kvinnor men anser att kvinnor inom polisen inte ska jobba i yttre tjänst då de tillhör det svagare könet, de kan bli skadade, ska på sin höjd jobba med telefontjänst i polishuset. Manschauvinist och dessutom hypokondriker är något som kännetecknar Tore.

En ung man och kvinna är på väg till Kiruna där de hyrt en stuga. Mannen har kört från Göteborg och börjar bli trött. I höjd med Sollefteå somnar mannen vid ratten, de kör av vägen rätt in i skogen, kraschen blir våldsam, mannen dör. Kvinnan, svårt skadad försöker krypandes ta sig till vägen för att stoppa någon bil och få hjälp. Hon blir i nästa ögonblick överkörd av en bil som kommer i hög fart och hon dör.

Mannen som råkar köra på henne är Örjan Andersson, 21 år, student vid tekniska högskolan Chalmers i Göteborg. Han, en fattig student, ska få 5000 kr av en suspekt person för att köra en BMW med hemlig last till Umeå, lämna bilen där och ta tåget hem till Göteborg. Han har fått order om att ABSOLUT inte öppna bagageluckan. Örjan kan inte ringa 112 och anmäla olyckan, han vet ju inte vad som finns bak i bilen och han smiter från olycksplatsen. Så kallas Tore Jönsson till olycksplatsen och utredningen om vad som hänt drar igång.

Skulle kunna bli en riktigt rafflande film

En bok fullproppad med händelser som ställer frågan, hur mycket klarar en människa egentligen av under hård press? Något som Örjan Andersson, Chalmersstudenten, får erfara när jakten på honom drar igång från flera håll. Han har fått ett pris på sitt huvud.

Det är en bladvändare, mycket välskriven, med en handling som håller från första till sista sidan. Stundvis också känslosam. Boken skulle kunna bli en riktigt rafflande film. Bra skrivet, Micael Lindberg! (Missa inte den fristående uppföljaren Tina – Pappas Lärling.)

Monica, Min bokhylla

Bokfakta:
Författare: Micael Lindberg
Titel: Jasna
Utgivning: 2016
Förlag: Visto
Antal sidor: 340