Micael Lindberg

Till den delen av Svenska Deckarfestivalen som kallas Norrlandsfönstret kommer Micael Lindberg, född 1962, uppvuxen i Sveg, Härjedalen, och bor idag i Sundsbruk utanför Sundsvall. Han debuterade 2015 med romanen En annan verklighet.

Micael Lindbergs skrivande började i unga år, då mest poesi. Efter ett långt yrkesliv tog han tag i skrivandet igen. Den verklighetsbaserade romandebuten En annan verklighet är en fasansfull historia om två små pojkars kamp mot övergrepp och missbruk. Vi får följa bröderna Hans och Kent på deras väg mot avgrunden i ett samhälle som redan i förväg dömt ut dem. Ett litet utdrag ur boken:

”Hans hade problem med att hålla fast fadern i sitt vansinnestillstånd då han kämpade för sitt liv. Han verkade inte känna smärta och gjorde allt för att komma loss. Kent hann fram i sista sekund och slängde sig över honom och kopplade ett hårt grepp om huvudet. Fadern skrek som en galning och försökte bita sin son i armen. Kent var beredd på det och lyckades vrida sig undan.”

Den berättelsen har i år kommit ut i en ny omarbetad upplaga med nya titeln Ett annat liv.

Efter det började Lindberg skriva på sin första deckare. Det blev Jasna (2016) med huvudpersonen Tore Jönsson, kriminalpolis i Sollefteå, som är en rätt ovanlig deckarhjälte; bland annat en rejäl manschauvinist och dessutom hypokondriker, men ändå skicklig på sitt jobb.

2018 gav Lindberg ut en andra deckare med Tore Jönsson i centrum: Tina – pappas lärling. Den handlar om en kvinnlig psykopat och polisen i Härjedalen handfallna med ett flertal kidnappningar av små barn och mord. De verkar inte bara ha att göra med en psykopat, utan även en kallblodig seriemördare. Kriminalkommissarie Tore Jönsson får fullt upp när kampen mot klockan inleds.
Ett återkommande element är inslag av övernaturlighet.

Finns det ett liv efter detta?

– I böckerna finns en känsla för den andra sidan, finns det ett liv efter detta, frågar Micael Lindberg.

Han skriver just nu på en tredje deckare med samma huvudperson, Tore Jönsson.

– Mina intressen förutom skrivandet är flugfiske och flugbindning, natur och fjällvandring. Jag tycker om mässor och marknader och är ofta på dem med mina böcker, avslutar Lindberg.

Utgiva böcker:

  • 2019 Ett annat liv (ny version av En annan verklighet)
  • 2018 Tina – pappas lärling (Tore Jönsson 2)
  • 2016 Jasna (Tore Jönsson 1)
  • 2015 En annan verklighet

Länkar: