Klas Knutsson

Att poliser skriver deckare är inte ovanligt, och det händer även i Sundsvall. När vi öppnar Norrlandsfönstret släpps Klas Knutsson in, polis sedan många år som debuterade 2018 med Snuten som hamnade i Sveg. 

Klas Knutsson är född 1957, uppväxt i Järvsö och bor i dag på Alnö utanför Sundsvall. Redan i lågstadiet skrev han många långa fantasifulla texter. Det har fortsatt genom livet, han har alltid haft ett intresse för att skriva små underfundiga berättelser med mycket humor, men det mesta hamnade i någon pärm eller i en byrålåda.

– Som ung ville jag bli raketforskare eller hjärnkirurg men betygen räckte inte till. Så jag utbildade mig till byggnadssnickare i stället, berättar han.

Det tog ett tag, men så småningom kom han på att det var polis han ville bli. Ett jobb med omväxling och pulshöjning lockade. Han började sin yrkesbana som polis i Stockholm, men flyttade efter tio år hem till Norrland igen. Som polis har han arbetat med det mesta, bland annat som kriminaltekniker, och nu finns han sedan ett antal år inom polisens underrättelsetjänst.

Det som seriöst fick honom att börja skriva på en polisroman var den stora omorganisationen 2015: – Som många andra kolleger funderade jag då på att hoppa av polisyrket, men tänkte om och bestämde mig i stället för att skriva en deckare och berätta hur riktigt polisarbete med allt vad det innebär fungerar i verkligheten.

Det blev debutverket Snuten som hamnade i Sveg som kom ut 2018, en berättelse om polisen Lasse Gustavsson och hans kolleger och vad som hände då de vände på för många stenar.

Berätta om riktigt polisarbete

Utöver jobb och skrivande har Klas en hel del fritidsintressen.

–Jag har dille på att renovera och bygga, till sambons stora glädje. Vi har också en stor båt som ständigt behöver pysslas om. Fjällvandring är ett stort intresse, har nog slitit ut några par vandringskängor genom åren. Och så gillar jag musik, Cornelis, Stones och Dylan finns bland favoriterna. Är hyfsat bra på att spela trummor.

Och så blir det naturligtvis också läsning av en och annan deckare. Hans favoritförfattare i genren är Leif GW Persson. – Jag har plöjt alla hans böcker, GW vet också vad genuint polisarbete handlar om, säger Klas Knutsson, som nu skriver på sin andra bok.

Länkar:

Svenska Deckarfestivalen recenserar Snuten som hamnade i Sveg