Jan Mårtenson får pris

En av Sveriges mest produktiva författare, Jan Mårtenson, får CrimeTime Award-priset Årets hederspris på bokmässan i Göteborg. Hederspriset ges till banbrytande deckarförfattare som genom kriminallitteratur har satt Sverige på deckarkartan.

Priset kommer att delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan 28 september. Jan Mårtenson är aktuell med sin 70:e bok Dödligt hot, den 47:e deckaren om antikhandlaren Johan Kristian Homan, och kommer att finnas på plats för att ta emot priset. Jag känner mig som mannen som vaknade i himlen: ”Det här var lika kärt som oväntat”. Tack snälla Crimetime, säger Jan Mårtenson.

Juryn motiverar priset: Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.

Jan Mårtenson på Bokmässan 2010. (Foto: Jan Ainali / Creative Commons.)

Sara Nyström är Mårtensons förläggare på Wahlström & Widstrand. Hon säger: – Jag är stolt och glad över och imponerad av de 47 deckarna om den fridsamme antihjälten Johan Kristian Homan, och det är alldeles särskilt roligt att Jan nu tilldelas Crimetimes hederspris.

CrimeTime Awards hederspris instiftades 2016. Juryn består av representanter från förlagen Bonnier, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget.  Tidigare vinnare av Crimetime Award hederspris:

  • 2018 Liza Marklund
  • 2017 Kerstin Ekman
  • 2016 Maj Sjöwall

I Dödligt hot dras antikhandlare Johan Kristian Homan in i ett mardrömslikt scenario med kidnappning och ond bråd död. Ett taktiskt kärnvapen ligger dolt i Stockholm. Två nyckelpersoner i en terrororganisation sitter häktade. Ett anonymt brev anländer till regeringskansliet. Släpps inte terroristerna kommer halva Sveriges huvudstad att utplånas. Bokstavligen. Är hotet äkta eller ett grotesk skämt? Som motvikt bjuds kultur, samtidshistoria, konst och antikviteter i behagliga doser, liksom goda viner och recept. Francine Silfverstierna på Säpo och Cléo de Merode, Johan Kristians siamesiska väninna, får avgörande betydelse för dramats utgång.

Jan Per Gösta Mårtenson (född 1933 i Uppsala) är diplomat och författare. Han har varit utrikesattaché i Brasilien, andre man vid Sveriges delegation vid OECD i Paris, biträdande direktör vid SIPRI, kung Carl XVI Gustafs handsekreterare, biträdande generalsekreterare för FN och chef för FN:s europakontor i Genève. Hösten 1992 hade han uppdrag för Unesco och 1993 utnämndes han till svensk ambassadör i Bern. Som författare är han främst känd för kriminalromanerna om den fiktive antihjälten och antikhandlaren Johan Kristian Homan. Dessa böcker har kommit ut varje år sedan 1973 med Helgeandsmordet som första bok. Mårtenson debuterade som poet 1970 med samlingen 32 om kärlek, och året därpå som romanförfattare med satirthrillern Telegrammet från San José. 2013 var han en av författarna på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.