Recension: Med ont fördrivas av Anna Tell

Anna Tell är tillbaka efter den uppmärksammade debuten med Fyra dagar i Kabul. Uppföljaren, Med ont fördrivas, utspelar sig på Balkan och Sverige, och det är en dramatisk actionthriller med högt tempo, hög spänningsfaktor och med hämnd som drivkraft.

Tillbaka är därmed också actionhjälten Amanda Lund, en svensk superpolis som utöver en del kärlekstrassel är helt befriad från genrens annars vanliga trasigheter, demonfyllda själsliv och/eller missbruk.

Efter händelserna i den förra boken har Amanda fått tvillingarna Mirjam och Linnea och varit föräldraledig ett bra tag. Pappan är frånvarande men hon har fått tag på en fantastisk barnflicka. Hon kämpar med att komma i form för det tuffa jobbet som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan. Det går så där. Men ganska omgående dyker det upp ett ärende, en svensk polis har försvunnit i Kosovo och snart sitter Amanda på planet till Pristina. I Sverige försvinner snart också polisens fru.

Boken har en traditionell och effektiv arkitektur i huvudsak baserad på tre parallella berättarperspektiv. Utöver Amanda har vi Ellen Engwall, en polis som gått över till ett litet privat säkerhetsföretag och som fått i uppdrag att ansvara för en mystisk transport genom Europa på väg till Stockholm. I det tredje perspektivet finns en svensk man som bär på en stor sorg, en stark vrede och som ruvar på hämnd. De tre berättelserna flätas in i varandra på vägen mot en dramatisk upplösning.

En styrka hos Anna Tell är mycket hög trovärdighet i de miljöer och situationer där handlingen utspelas. Det är inte så konstigt eftersom hon har omfattande personlig erfarenhet, som polis i Stockholm och militär i både Afghanistan och på Balkan.

Mycket hög trovärdighet

Hennes språk är rakt och okomplicerat. Tempot är högt, på samma nivå som spänningsfaktorn. 349 sidor går fort att läsa, det är en effektiv bladvändare. Det ska bli spännande att återse Amanda Lund i nästa bok! Undrar var hon då befinner sig?

Anders, Kapprakt

Bokfakta
Författare: Anna Tell
Titel: Med ont fördrivas
Utgivningsdag: 2019-03-19
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 349

Länkar till mer information

  • Svenska Deckarfestivalen presenterar Anna Tell