Sveriges topplista augusti 2019

Sverigetoppen för skönlitteratur för augusti överraskar inte när David Lagerkrantz toppar listan och petar ner Jo Nesbø. Men deckare dominerer fortfarande, trots att sommarläsningen är avklarad och höstmyset inte riktigt än har kickat in. Deckare och thrillers är rödmarkerade.

Juli månads försäljning gav ny deckarrekord med 14 av 20 titlar från våra genrer. Riktig så bra var inte augusti, med ”bara” 13 deckare bland topplistans 20 romaner, och det kan ha att göra med att sommarens hängmattaläsning mattas av. Om det verkligen är en deckartopp under sommaren som det oftas påstås får vi nog se mer nästa månad när försäljningen speglar början på höstrusket.

Annars noterar vi att två norrmän finns med på listan, självklara Nesbö men också Anne Holt med en helt ny bokserie. Men ingen från Danmark eller Finland, trots en liknande deckartradition som borde gå hem i Svearnas rike. Kul är det att Svenska Deckarfestivalen-aktuella Anders Roslund håller sig kvar på silverplatsen, utan mastodonten Lagerkrantz kanske han hade toppat listan? Aktuella för festivalen i november är även Anna Jansson som debuterar på plats sju och till Sundsvall kommer också Sofie Sarenbrandt som tyvärr måste finna sig i att ramla från 6:e till 17:e plats med Skamvrån.

1 Lagercrantz, David Hon som måste dö
2 Roslund, Anders Jamåhonleva (Läs recension!)
3 Nesser, Håkan Halvmördaren: krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid
4 Nesbø, Jo Kniv
5 Wennstam, Katarina Vargen
6 Guillou, Jan Den andra dödssynden
7 Jansson, Anna Dotter saknad (Läs recension!)
8 Jungstedt, Mari Jag ser dig
9 Kepler, Lars Lazarus
10 Läckberg, Camilla En bur av guld
11 Wilderäng, Lars Fallet
12 Olofsson, Elin Herravälde
13 Holt, Anne En grav för två
14 Skybäck, Frida Bokcirkeln vid världens ände
15 Alakoski, Susanna Bomullsängeln
16 Wolff, Lina Köttets tid
17 Sarenbrant, Sofie Skamvrån
18 Strömquist, Liv Den rödaste rosen slår ut
19 Smirnoff, Karin Vi for upp med mor
20 Miller, Madeline Kirke

Sedan är det ju alltid en fråga om vilka böcker som ska räknas till deckargenren. Gränsfallet förra månaden var Frida Skybäcks feelgoodroman, men med ett mysterium som fond så bjuder vi på en placering i deckarkategorin. Utan ett försvinnande hade kanske inte berättelsen funnits alls. Å andra sidan kan det vara svårt att inkludera Håkan Nessers Halvmördaren, trots titeln. I den är det mordiska bara en bifigur, säger recensionerna, och förlaget kallar det ”roman”. Men med ett gränsfall inräcknad och ett annat inte, så blir deckarkvoten den samma, 65%.

Topplistan är sammanställd av Bokinfo på uppdrag av Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen.